Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Biznews

Martovski festival: Nacionalna filmska produkcija u Domu omladine

Svakog dana, tokom trajanja festivala, od 14 do 19h, u holu ispred sale Amerikana najznačajniji domaći filmski autori biće na raspolaganju za kratak razgovor i konsultacije sa svima koji imaju ideju, kratak sinopsis, ili dokumentarni, animirani, eksperimentalni film u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savet kako dalje
Datum: 16/03/2017

Martovski festival: Nacionalna filmska produkcija u Domu omladine

Od 30. marta do 2. aprila u svim prostorima Doma omladine Beograda održaće se 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji i kao Martovski festival.

Od ove godine u produkciji Doma omladine Beograda, sa novom koncepcijom i novim umetničkim direktorom Bobanom Jevtićem, u fokusu svih programa biće nacionalna filmska produkcija.

Pored takmičarskih i revijalnih projekcija filmova, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike.

Jedan od posebnih pratećih programa festivala je program "Filmske stolice". Svakog dana, tokom trajanja festivala, od 14 do 19h, u holu ispred sale Amerikana najznačajniji domaći filmski autori biće na raspolaganju za kratak razgovor i konsultacije sa svima koji imaju ideju, kratak sinopsis, ili dokumentarni, animirani, eksperimentalni film u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savet kako dalje.

Važan sadržaj činiće i "Speed Introduction" - sastanak i prilika za međusobno umrežavanje svih važnih domaćih festivala i trening programa u oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma u Srbiji.

Nekoliko renomiranih domaćih filmskih autora održaće specijalne radionice tokom trajanja Martovskog festivala.

Dokumentaristkinja Mila Turajlić ("Cinema Comunisto") održaće predavanje na temu kreativne upotrebe arhivskog materijala u dokumentarnom filmu, a reditelj Boris Mitić ("Pretty Diana", "Doviđenja, kako ste?") pričaće o imperativima scenarizacije dokumentarnog filma. Producentkinja dokumentaraca Jovana Nikolić ("Caviar Connection") govoriće o potencijalnim izvorima finansiranja dokumentarnog filma. Naši najpoznatniji savremeni autori animiranog filma Nikola Majdak Jr. i Ana Nedeljković ("Rabbitland") održaće specijalnu dvodnevnu radionicu animiranog filma za decu i roditelje. Bjorn Špejdel predavaće o praktičnim mogućnostima rada sa 3D tehnologijom u art filmu, a Robert Zuber govoriće o odnosu nezavisnih filmskih produkcija i javnom televizijskom servisu. Marija Šavlija održace radionicu storyboard-a.

Martovski festival odaće i dužno poštovanje dvojici najpoznatijih filmskih dokumentarista sa ovih prostora, Krsti Škanati i Lazaru Stojanoviću, koji su nas na žalost nedavno napustili.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.