Letnje oluje su Srbiji i regionu nanele veliku štetu, kako imovini, tako i prirodi, ali i odnele ljudske živote. Superćelijske oluje su oživele su teorije zavere koje u doba pandemije bujaju.

„Oluja izašla iz laboratorije“ i „Gospodari vremena!“ pričalo se.

Najčešće je tu pominjan HAARP, antena koja treba da usmerava snop elektriciteta ka jonskoj sferi i izaziva kretanje vazdušnih masa, oblaka, ciklona i tako dalje“.

HAARP je postao popularan u teorijama zavere o promeni klime, ali suprotno tim nagađanjima, ovaj američki projekat na svom sajtu navodi da je cilj njegovog postojanja da „dozvoli naučnicima da bolje razumeju procese koji se kontinuirano dešavaju pod prirodnom stimulacijom sunčevog zračenja“, prenosi Istinomer.

Radio talasi u frekventnim opsezima koje HAARP emituje ne apsorbuju se ni u  troposferi ni u stratosferi, dva nivoa atmosfere koja proizvode  vremenske prilike na Zemlji, piše na sajtu HAARP-a.

Pošto ne postoji interakcija ne postoji način da se kontrolliše vreme.

Klimatske promene

Ekstremne oluje i vrućine su posledica promene klime.

Gotovo da nije prošao ni dan leta bez vesti o novim meteorološkim rekordima koji su obarani širom sveta. Od ogromnih temperatura koje izazivaju neukrotive požare, pa sve do oluja praćenih biblijskim potopom, čitav svet je svedočio ekstremima koji ranije nisu viđeni. Američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu je kao trešnjicu na vrhu ove paklene sezone najavila dolazak El Ninja, klimatske pojave koja se dešava na svakih dve do sedam godina.

Kao posledica ovog fenomena, koji će svoj pik dostići u decembru, ova godina bi mogla biti najtoplija do sada. Trend zagrevanja će se nastaviti i u 2024. godini u kojoj se očekuje da će prosečna temperatura biti za rekordnih 1,4°C viša u poređenju sa predindustrijskim dobom. Neki tropski regioni pretrpeće poplave, a drugi suše, sa zabrinjavajućim posledicama po zalihe hrane i širenje raznih bolesti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.