Nakon naglog i dugog odsustva iz javnosti, nižu su se nagađanja o tome gde se nalazi kineski ministar odbrane Li Šangfu. Tri nedelje od njegovog nestanka, britanski list Financial Times napisao je da se veruje da Li smenjen sa funkcije i da je pod istragom kineskih vlasti.

Rojters je u međuvremenu preneo da je Li otišao sa sastanka sa vijetmanskim odbrambenim zvaničnicima.

Li Šangfu je jedan od pet državnih većnika, i to je viša pozicija od običnog ministra u kineskoj vladi. Li je 15. avgusta prisustvovao bezbednosnoj konferenciji u Rusiji. Dva dana kasnije je vlada Belorusije objavila fotografije na kojima se Li rukuje sa predsedikom Lukašenkom u Minsku. Na Afričkom beznednosnom forumu u Pekingu, Li je održao govor 29. avgusta.

Zašto ljudi nagađaju Lijev nestanak? 

Upravnici kineskih raketnih snaga, jedinice koja nadgleda nuklearni arsenal, smenjeni su u julu. Bivši komandant nije viđen u javnosti nedeljama pre nego što je smenjen.

Nagađanja o Liju su se intenzivirala kada je otkazan godišnji sastanak Kine sa Vijetnamom, na kojem pregovara o saradnji u odbrani. Peking je nekoliko dana pred početak ovog događaja saopštio da ministar odbrane ima probleme sa zdravljem i da je to razlog zašto se sastanak otkazuje.

Američki ambasador u Japanu je na platformi X napisao post u kojem se pita šta se dogodilo sa Lijem, i rekao da ga kabinet kineskog predsednika Si Đinpinga „podseća na neki od romana Agate Kristi“.

„Lija niko nije video, niti je bilo ko čuo išta o njemu tri nedelje, možda je u kućnom pritvoru.“

Nije ovo prvi put

Nagađanja o nestanku kineskog ministra odbrane usledila su posle dugog odsustva ministra spoljnih poslova iste zemlje, Ćina Ganga, za kojeg je kasnije otkriveno da je smenjen sa dužnosti.

Iako se kineski ministar odbrane još uvek nije pojavio i ne znamo šta je sa njim, a i samo ministarstvo izbegava da odgovori na pitanja o njemu, kadrovske smene koje su se u redovima kineske Komunističke partije desile ovog leta su neminovnost.

Wall Street Journal je takođe izvestio da su kineske vlasti prošle nedelje odvele Lija na ispitivanje, i da je to otkrila anonimna osoba bliska vlastima u Pekingu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.