Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izneo mogućnost da Srbija napusti Savet Evrope u zbog potencijalnog prijema Kosova u ovu organizaciju

Vučić je izjavio da će Kosovo verovatno biti primljeno u Savet Evrope, naglašavajući kako su mu ruke skrštene u ovom trenutku, s obzirom na to da su je drugi već doneli. Kao odgovor na ove promene, Vučić je istakao da je jedna od opcija za Srbiju da napusti Savet Evrope, prepuštajući otvoreno pitanje o njenom daljem članstvu.

Ovakva reakcija predsednika države dolazi nakon što je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope 2022. godine, a spekulacije o prijemu Kosova postale su sve aktuelnije. Vučić je naglasio da će Srbija pratiti dalji razvoj događaja i razmotriti svoje dalje korake u skladu sa tim. Pored toga, nagovestio  je da bi mogući prijem Kosova mogao da utiče i na stabilnost regiona, posebno u svetlu nedavnih incidenata na Kosovu, poput oružanog sukoba u Banjskoj prošle godine.

Istovremeno, Vučić je odbacio tvrdnje o pripremama Srbije za rat, ističući da zemlja nije usmerena ka takvim akcijama, uprkos tvrdnjama kosovskog premijera Aljbina Kurtija o navodnoj militarizaciji srpske granice.

Nakon toga, o pitanju članstva u Savetu Evrope, oglasila se i predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, poručivši da se Srbija neće povući ako Savet Evrope prekrši svoje vrednosti i statut. Brnabić je istakla da bi takav potez Saveta Evrope bio nepravedan i licemeran, naglasivši da naša država neće biti deo ove šarade. Ona je dodala da su tvrdnje da će Srbija napustiti Savet Evrope u slučaju prijema Kosova u ovu organizaciju, realne, ali da će konačnu odluku doneti same članice Saveta Evrope

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić dodatno je istakla da će Srbija ostati dosledna svojim principima i vrednostima, te da neće tolerisati nepravdu ili licemerje. Ona je naglasila da bi bilo kakav nepravedan postupak Saveta Evrope u vezi sa prijemom Kosova u ovu organizaciju ozbiljno podrivao kredibilitet EU.

Ove izjave su pokrenule raspravu u Srbiji o budućnosti zemlje i njenim odnosima sa evropskim institucijama. Mnogi političari, analitičari i građani izražavaju zabrinutost zbog mogućeg izlaska Srbije iz Saveta Evrope i njegovih posledica po zemlju. Čini se da ovim razvojem događaja niko u Srbiji nije zadovoljan.

U međuvremenu, međunarodna zajednica pažljivo prati situaciju na Balkanu, posebno u kontekstu potencijalnog prijema Kosova. Očekuje se da će dalji razvoj događaja imati široke posledice na geopolitičku dinamiku regiona i odnose između Srbije i evropskih partnera.

Kako se situacija bude razvijala, Srbija će biti suočena sa ključnim odlukama o svojoj evropskoj orijentaciji i politici. Odluka o članstvu u Savetu Evrope imaće dugoročne implikacije na unutrašnju i spoljnu politiku zemlje, što će biti od vitalnog značaja za njen dalji evropski put.

Komentar(1)

  1. Mark
    26. marta 2024. 04:06

    To vucicu odgovara, I Putin je izasao is SE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.