Najlakše je, i ujedno najteže, praviti velike (praznične) dvobroje Nedeljnika.

Lako je jer je svaki dvobroj Nedeljnika podebeo (da li su i vama učiteljice i učitelji govorili da knjiga ne može da bude „debela“, samo obimna?), pa bude skoro pa dovoljno stranica da se sve one velike priče – heh, velike priče – spakuju da čitaoci mogu da nas čekaju do „onog tamo“ četvrtka.

Teško je jer treba odabrati teme koje će „piti vodu“ i kada se budu čitale posle prvomajskog uranka, čuješ nas roštilja, i uoči Vaskrsa. Nekad smo u tome više, nekad manje uspešni, ali nam se za ovaj broj čini da smo pogodili pravu meru.

Tu je treći deo velikog intervjua Gorana Bregovića, onaj koji bi se mogao nazvati „životnom ispovešću“ (a što i radimo, već na naslovnoj strani), pa velika politička analiza Zorana Panovića, pa priča o supersoničnom avionu, pa poslednji (nedavni!) susret Duške Jovanić sa Veljkom Bulajićem, pa sportsko-političko-obaveštajna afera iz pera Uroša Jovičića…

Obeležavamo i najtužniju godišnjicu u Srbiji, dva zločina koja su potresla zemlju, u školi „Ribnikar“ i u Mladenovcu, i postavljamo pitanje zašto nisu i promenila zemlju nabolje. A posebna pitanja u potresnom intervjuu postavlja Milanka Negić, mama male Sofije, koja i dalje nosi pramen kao njena predivna ćerka.

Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. maja, a dotad nas možete pratiti na sajtu Nedeljnik.rs i – treba li da podsećamo – na regionalnom portalu Velike priče, koji okuplja neke saradnike Nedeljnika, ali nudi mnogo, mnogo više, za cenu koja je jako, jako mala.

A na sve to, čeka vas i naš nesumnjivo najpopularniji dodatak, “Istorija”, na čak 32 strane, s velikim dosijeom o svim bombardovanjima Beograda i tome kako je kad jedan grad preuzmu organizovane navijačke grupe.

Pogledajte šta vas čeka u novom Nedeljniku i Istoriji i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje

BREGOVIĆ – Kad neko opsuje Srbima mater u Sarajevu, ja ga razumem, valjalo je preživeti četiri godine unutra, nema veze šta misliš o politici, ovo ili ono, ali lično je bilo teško.  Ili ne znam, kad Srbin opsuje mater ovima, a Hrvat onima. Ja razumem sve to jer svako ko je u ratu proveo bilo koje vreme u tom kazanu mora tako misliti, jer sam iz Pariza to teško doživljavao a kamoli oni na terenu, ispričao je Goran Bregović u velikom intervjuu za novi Nedeljnik.

LALIĆ – Predstojeći izbori imaju dva scenarija. Da opozicija koja ide na izbore osvoji 30 ili više odsto i tako postane jedina opozicija, ili da osvoji 20 ili manje odsto, i tako opozicija koja nije izašla na izbore postaje jedina alternativa, napisao je glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

ZLOČINI – Koliko su nas 3. i 4. maj promenili društveno, psihološki, i kao ljude, i da li smo doživeli katarzu? Šta je sve urađeno od prošlog maja, za novi Nedeljnik govore oni koji su bili uključeni u direktnu pomoć i rad sa žrtvama i njihovim porodicama.

MILANKA NEGIĆ – Svaki dan ispraćaš dete u školu i kažeš mu da se lepo provede, da bude dobro i ohrabriš kako mu je super tamo u školi a ti znaš da nije, dete oseća da nije, i mi smo to prihvatili, i svaki dan se tako ponašamo. Nismo iskreni i varamo našu decu, tako živimo i oni tako žive i odrastaju, ispričala je mama male Sofije uoči godišnjice zločina u „Ribnikaru“.

BULAJIĆ – „Tog popodneva, kada sam konačno stavila nogu u vrata njegove kuće na zagrebačkoj Zvijezdi, otvorio mi je šampion u teškoj (filmskoj) kategoriji. Preda mnom je uspravno stajao, mag pokretnih slika, po život, opasan reditelj, sa svojim dobro nošenim godinama.“ „Bio sam skup i privilegovan i time se ponosim, jer sam Jugoslaviji i svom narodu donosio ugled i novac“, rekao je Veljko Bulajić Duški Jovanić svega nekoliko sedmica pred smrt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.