Dule Savić zbog kralja Aleksandra nije mogao da igra protiv Olimpika u Marselju. Rekao je treneru: “Moraću i ja večeras nekog da ubijem na terenu”

5
Foto Nedeljnik

Kada je pred kraj karijere legendarni napadač Crvene zvezde Dušan Dule Savić igrao u Francuskoj, u Kanu, nije nastupio na jednoj utakmici jer je bio potresen posle posete mestu gde je ubijen kralj Aleksandar u Marselju (9. oktobra 1934. godine).

Savić je u Kanu igrao u drugoj polovini osamdesetih, a o ovoj nepoznatoj epizodi iz svoje karijere svojevremeno je pričao za Nedeljnik.

“Bilo mi je teško kad je Kan igrao kup utakmicu u Marselju. Otišao sam iz hotela pre podne da prošetam, da vidim mesto gde je ubijen kralj Aleksandar, i nije mi bilo prijatno”, ispričao je Dušan Savić.

“Trener Fernandez me je video po podne i pitao me je šta je bilo. Rekao sam: ‘Ma pusti, bio sam na mestu gde ste nam ubili kralja, moraću i ja večeras nekog da ubijem na terenu, da osvetim našeg kralja.’

Da li se on uplašio da ne napravim neku glupost, tek rekao je: ‘Bolje da se ti odmoriš danas.’

I meni je dobro došlo, stvarno nisam bio raspoložen da igram, loše sam se osećao posle te šetnje. Ne slažem se sa politikom stvaranja Jugoslavije koju je zagovarao kralj Aleksandar, ali on je bio naš kralj, Srbin, i ubijen je onako mučenički i zaverenički”, rekao je Savić.

5 KOMENTARA

 1. Ajde ne proseravaj se vise. Plakao si kao kias kad je umro Tito, a sad si navodno neki veliki srpski vernik i monarhista.

   • Ja nisam plakao, bio sam mali. Sećam se da mi je bilo krivo što to veče neću gledati novu epizodu Kapelskih kresova.
    Mada sad sa ovim životnim iskustvom ne mogu da zamislim državnika ili političara zbog kog bih danas pustio suzu. A tek zbog kraljeva i raznih despota, nema šanse.
    I još bih dodao da sam kao navijač Partizana srećan što ova matora budala nije naša legenda. 🙂

Comments are closed.