Član palestinskog političkog saveta i zvaničnik Hamasa, Halil al-Haja, rekao je za Asošiejted pres da je ta islamistička militantna grupa spremna da sklopi primirje od pet ili više godina sa Izraelom i da će položiti oružje i pretvoriti se u političku partiju ako se uspostavi nezavisna palestinska država duž granica od pre 1967. godine.

Ideja da se Hamas razoruža predstavljala bi značajan ustupak od strane te militantne paletinske organizacije kojoj je zvanični cilj uništenje Izraela.

U razgovoru za AP u Istanbulu, Al-Haja je rekao da Hamas želi da se pridruži Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, na čijem čelu je rivalski Fatah, kako bi formirao jedinstvenu vladu u Gazi i Zapadnoj obali. On je rekao da će Hamas prihvatiti „potpuno suverenu i nezavisnu palestinsku državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze i povratak palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama“, duž izraelskih granica od pre 1967. godine.

Ukoliko se to desi, dodao je, to krilo te organizacije će se rasformirati.

Tokom godina, Hamas je ponekad ublažavao svoj javni stav u pogledu mogućnosti postojanja palestinske države uz susedni Izrael. Ali njen politički program i dalje zvanično sadrži cilj potpunog uništenja Izraela.

Međutim malo je verovatno da bi Izrael uopšte i razmotrio takav scenario. Izraelski premijer je obećao da će uništiti Hamas nakon napada u oktobru koji su i pokrenuli rat, a sadašnja vlada Izraela se odlučno protivi stvaranju palestinske države na zemljama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

Palestinske vlasti se nadaju uspostavljanju nezavisne države na teritoriji Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Pojasu Gaze koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. Dok međunarodna zajednica podržava takvo rešenje sa dve države, tvrdolinijaška vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ga odbacuje.

Izrael se sada sprema za ofanzivu na južni grad Rafu, gde je izbeglo više od milion Palestinaca. SAD i međunarodna zajednica se protive tim planovima i upozoravaju na moguću humanitarnu katastrofu.

Al Haja je rekao da takva ofanziva neće uspeti da uništi Hamas. On je rekao da su kontakti između političkog rukovodstva izvan i vojnog rukovodstva unutar Gaze „neometani“ ratom i da se „odluke i uputstva donose uz konsultacije“ između te dve grupe.

Izraelski i američki zvaničnici optužili su Hamas da nije ozbiljan u vezi sa pregovorima, ali je Al Haja to negirao, rekavši da je Hamas napravio ustupke u pogledu broja palestinskih zatvorenika koje želi oslobođene u zamenu za preostale izraelske taoce. On je rekao da grupa ne zna tačno koliko talaca je ostalo u Gazi i koliko ih je još živo.

Dodao je da Hamas neće odustati od svojih zahteva za trajnim prekidom vatre i potpunim povlačenjem izraelskih trupa. Izrael kaže da će nastaviti vojne operacije sve dok Hamas ne bude definitivno poražen i da će nakon toga zadržati bezbednosno prisustvo u Gazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.