Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Budi Pametan

Kako se (ne) donose poslovne odluke

Donošenje odluke zasnovane na dobrim informacijama ne razlikuje se mnogo od sedenja u poroti -- morate da odbacite svu sumnju i da budete potpuno uvereni u svoj stav pre nego što donesete bilo kakvu odluku. Na sreću, odluke u korporativnom svetu nisu baš pitanje života i smrti! Evo nekoliko opštih pravila za koja sam utvrdio da mi pomažu da dođem do prave odluke...
Ričard Brenson
Datum: 30/06/2017

Kako se (ne) donose poslovne odluke

Foto: Profimedia

Ne sudi o knjizi po njenim koricama

Možda ste, poput mene, neko ko se rukovodi prvim utiscima kada upoznate neku osobu, ali ne smete da dozvolite da isti misaoni proces utiče na vaše donošenje odluka. Ako vas na prvo slušanje neka ideja oduševi, možda ćete i biti u pravu, ali ne smete da dozvolite da ta prva reakcija utiče na vašu sposobnost da objektivno posmatrate nedostatke - ali i dobre stvari - kada vam ih izlože.

 

Uradi domaći

Samo zato što nema jasnih i vidljivih nedostataka, to ne znači da oni ne postoje. Zato nađite nekog ko će malo kopati po projektu i ko će tražiti loše strane, dok još imate vremena - ako ih otkrijete nakon što je ugovor već potpisan ili projekat pokrenut, to baš i nije dobro. Insistiranje da ovaj "domaći zadatak" bude obavljen postaje dvostruko važno ako i kada su svi jednoglasno za neki projekat. Ništa nije toliko savršeno, pa se potrudite da vredno radite i tražite sve skrivene nedostatke koje neki plan može da ima. Kada ih uklonite, sve će ići još lakše.

 

Ne donosi odluke u izolaciji

Svaka odluka ima neki stepen uticaja na vašu sposobnost da usvojite druge šanse u budućnosti. Stručnjaci to nazivaju "tok odluka". Možda nešto zvuči kao šansa koja je "previše dobra da biste je propustili", ali kako će ona uticati na druge projekte ili prioritete i, ako sada nije pravi trenutak da se nešto uradi, koji rizici -- ako ih ima -- postoje da se stvar odloži na određeno vreme? Ako ne možete da uskladite još jedan projekat sa nekim koji je na čekanju, koji će dobiti od vas palac nagore i zašto?

 

Uradi sve što možeš da preduprediš gubitke

Svi mudri investitori trude se da urade to sa svojim portfoliom, i kada pokrećete novi biznis, treba da koristite iste strategije. Primera radi, kada smo ušli u posao sa kompanijom Virgin Atlantic, jedini način na koji sam mogao da nateram partnere iz Virgin Recordsa da nevoljno pristanu na rizik, bila je odrednica u ugovoru sa Boingom da uzmu natrag avion "747" posle godinu dana ako nam posao ne krene. Do ovog dana, sa gigantskim, veoma vrednim investicijama kao što su Virgin Galactic i Virgin Voyages, uvek provodimo dosta vremena pronalazeći inventivne načine da smanjimo potencijalne gubitke.

 

Budi strpljiv

Ako imate vremena da koristite prilaz "orkestrirane prokrastinacije", onda uradite to. Nikada nije loše da provodite više vremena na nekom projektu. Što više razmišljate o samo jednoj stvari, to ćete lakše uviđati bolje alternative ili posmatrati promene na tržištu.

Veliki lideri imaju mnogo novca upravo zato što su u stanju da donose mudre odluke. Ne postoji nikakva nauka koja će vam definitivno reći kako da svaki put pogodite. Donošenje odluka (nažalost) nije proces koji može da se programira. Ali, tokom pedeset godina u poslu, koristio sam savete i trikove iz ovog teksta da olakšam taj proces.

 

+ Tri liderske lekcije kada stvari ne krenu kako treba

 

1. Važniji je put nego odredište

Kada se setim trenutaka koji su mi u biznisu donosili osmeh na lice, to nisu profiti na kraju godine, pa čak ni nagrade. Ne, to su posebni trenuci sa zaposlenima i slavljenje novih projekata.

 

2. Čaša je uvek polupuna

Svi preduzetnici su veoma emotivno involvirani u svoj biznis -- ako to nije slučaj, onda treba da se bave nečim drugim. Ali uprkos svim poteškoćama, važno je održati pozitivan način razmišljanja. Ja sam nepopravljivi optimista, i volim što je tako. Oni koji plivaju u polupraznoj čaši udaviće se; oni koji plivaju u polupunoj neće.

 

3. Kraj ne znači uvek kraj

Imali smo u Virgin Groupu na stotine biznisa, i nikada nije lako kada moramo neki da zatvorimo. Ali to je ponekad neophodno kako bi ostatak organizacije ostao zdrav. Virgin uvek pokreće nove biznise -- i nećemo prestati.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.