Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Društvo

Strujni udar, drugi deo: Opet "naduvani" računi za struju

Veliki broj potrošača predhodnog meseca dobio je vrtoglavo velike iznose zbog skandala sa očitavanjem brojila. Zato su u utorak preplavili šaltere za reklamacije
Datum: 15/02/2017

Strujni udar, drugi deo: Opet "naduvani" računi za struju

Foto: Profimedia

Prosečno domaćinstvo dobilo je u januaru 2017. čak 1.000 dinara veći račun za struju nego u istom periodu prošle godine, pišu Večernje novosti.

Kako je električna energija samo neznatno poskupela između dve sezone, uprkos rekordno ledenom januaru, potrošači krivca ponovo vide u EPS, jer je veliki broj potrošača predhodnog meseca dobio vrtoglavo velike iznose zbog skandala sa očitavanjem brojila. Zato su u utorak preplavili šaltere za reklamacije u distribucijama ovog preduzeća.

U EPS tvrde da je tokom decembra i januara potrošeno 560 miliona kilovat-sati struje više nego u istom periodu godinu ranije.

Uglavnom stariji sugrađani čekali su u utorak više od 40 minuta ne bi li na šalteru u distribuciji u Beogradu izneli svoj problem. Većina tvrdi isto - da su im cifre za plaćanje električne energije veće i više od tri puta u odnosu na pre tri meseca.

"Sada mi je za januar stiglo 40.000, a prošlog meseca platio sam 12.000 dinara. Stan od 46 kvadrata grejem na TA peć, ali očitavanja brojila se ne poklapaju na kraju decembraskog merenja i početkom januara. Na računu za decembar očitano je 900 kilovata više u plavoj zoni, a preko 1.000 kilovata u crvenoj. Trebalo je da ovog meseca bude umanjen račun, ali umesto toga stiglo mi je da platim više nego duplo. Sada ću reklamirati oba računa", ističe on.

Nelogičnost u obračunu električne energije primetila je i Milijana Radivojević.

"Moja ćerka živi sama u stanu i greje se preko toplane. Vikendom je na poslovnim putovanjima i potpuno je nerealno da je uspela da potroši toliko struje u januaru, budući da je stiglo 29.700 dinara. Primera radi, u novembru je platila 1.870 dinara. Sa decembarskim računom cifra je skočila na 12.000", objašnjava ona.

Prosečan račun za energiju utrošenu u januaru 2017. godine u Beogradu je 5.500, a prošle godine u istom mesecu je bio 4.500 dinara. Pre toga, kada je ozbiljnije poskupela i struja, u januaru 2015. godine potrošači su plaćali prosečno 3.900, a u januaru 2014. godine 3.700 dinara.

Očitavanje januarske potrošnje urađeno je od 1. do 6. februara, a iza čitača su bile dodatne kontrole, tvrde u EPS.

"Ledeni talas u decembru i januaru povećao je dnevnu potrošnju električne energije u Srbiji od 10 do 20 odsto, zavisno od temperaturnih razlika", kažu u EPS.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.