Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

Zorana Grozdanić, Zoa Handmade Bracelets: U preduzetništvu nema "mrzi me" i "ne mogu"

Sasvim prirodno i sasvim spontano, Zorana Grozdanić počela je da se bavi izradom nakita. Pre toga je pevala u muzičkoj školi, ali onda je kreativnost ispoljila ručnim radom. Počela je da izlaže na prodajnim izložbama po Beogradu za džeparac, a onda je pozajmila novac od oca da uveze repromaterijal iz Kine, i tako je nastala priča o Handmade Bracelets
Datum: 07/09/2018

Zorana Grozdanić, Zoa Handmade Bracelets: U preduzetništvu nema "mrzi me" i "ne mogu"

Foto: Igor Pavićević

Prilično prirodno i spontano sam počela da se bavim izradom nakita. Prvo sam pravila nakit od vune, filca ili sirove vune. U početku mi jeste oduzimalo snagu i sećam se da se mama ljutila kada bi zatekla sto prepun končića i perlica umesto knjiga. I kad god završim ispitni rok, uzmem, pravim, pa počnu izložbe... Posle aksesoara za kosu, napravila sam jedan jednostavniji oblik sadašnje narukvice koju sam polako obogatila.

Sećam se da sam otišla u "Supermarket" koji je tada bio ultrapopularan. Imala sam samo roze stoličicu koju mi je napravio stolar, na kojoj su bile narukvice, i ponudila svoje narukvice. I to im se dopalo.

Osetila sam kako je biti mlad i žensko u Srbiji. Mnogi te ne shvataju ozbiljno i treba da prođe nekoliko godina dok se ne navikneš ili ne počneš da se na pravi način boriš sa tim. Posebno ako sve radiš sama. A ja sam u svom poslu sve: i dobavljač, i knjigovođa, i finansijski i kreativni direktor...

Tako je od početka. Čekala sam da diplomiram da bih konkurisala za subvenciju koju je država te godine davala za započinjanje sopstvenog biznisa. Išli smo na obuku, učili kako se pravi biznis plan, ali je te godine odlučeno da budžet nema sredstva za te svrhe. I onda mi je otac dao 1.500 evra da napravim prvi uvoz repromaterijala iz Kine. I to je bilo sve što mi je bilo potrebno. Svi su mi govorili da ako posle prve dve godine budem na pozitivnoj nuli – biće super. Međutim, meni je odmah krenulo.

Treba imati na umu da biti preduzetnik znači da nema radnog vremena i da ono traje 00–24 sata. I po ceo dan si u akciji, po ceo dan jurcaš, nemaš vremena da namestiš frizuru. Kada sam završila faks, nisam znala da ću praviti nakit, to mi je bilo slatko ali sam oduvek želela da budem svoj gazda, da nemam šefa, dres kod, da ne gledam računar osam sati, da sama osmišljavam svoje vreme. Naravno, teško je raščlaniti privatni život i posao. I to je u redu. Ne smeta mi što telefon zvoni non-stop. Meni je u interesu da odgovorim svima da bi se moj proizvod prodavao.

Nije me sramota da kažem da ne znam nešto, što je i prirodno. Planiram da uzmem kurseve iz marketinga. Niti sam se školovala za to, niti imam dovoljno godina i iskustva da bih znala sve to, ali mislim da dosta dobro plivam.

Sada bih volela da moja firma poraste. Proizvodnja mi ide lepo, i bilo bi dobro da država omogući neke olakšice da mi kao preduzetnici ne snosimo sve troškove prilikom zapošljavanja radnika. Planiram i da proširim asortiman. Imam još jedan brend pored Zoe. Imam čak i neku obuću u vidu. Ali kada pomislim koliko mi je bilo potrebno vremena za narukvice, znam koliko mi treba vremena, strpljenja i truda da bih započela nešto novo. Za pet godina bih volela da budem pet puta veća.

Ali iza toga stoji ogroman trud i rad i nema "mrzi me", "ne mogu" – toga u preduzetništvu ne sme da bude.

www.zoabracelets.comUkupno komentara: 0Sva polja su obavezna.