Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Hoćemo li prepoznati Narodni muzej?

U četvrtak 28. juna, kada uveče otvori svoja vrata za posetioce, Muzej ih neće zatvarati cele noći, a sve u čast onoga na šta smo čekali, čini nam se, beskrajno dugo. Koja su najvažnija dela koja ćemo moći da vidimo posle petnaest godina, a koja će i dalje, makar zasad, biti skrivena od očiju javnosti?
Piše Zorica Marković
Datum: 14/06/2018

Hoćemo li prepoznati Narodni muzej?

Foto: Igor Pavićević

Kažu da se nacionalni identitet ogleda u nacionalnom muzeju jedne zemlje. Ova zemlja bila je predugih petnaest godina bez svog Narodnog muzeja, koji je delio njenu sudbinu večite tranzicije i pokušaja obnove. Probali smo, pod pritiskom nestrpljenja javnosti, da ubrzamo njegovo renoviranje i rekonstrukciju, čak i odbrojavanjem satova, ali svakako, na kraju je samo trebalo - dosta strpljenja. U četvrtak 28. juna, kada uveče otvori svoja vrata za posetioce, Muzej ih neće zatvarati cele noći, a sve u čast onoga na šta smo čekali, čini nam se, beskrajno dugo. Prirediće i multimedijalni program, a besplatno će primati sve posetioce i tokom petka, subote i nedelje od deset do 22 časa, da bi od ponedeljka krenuo u redovno funkcionisanje. Kada bude počeo da radi redovnim tokom, radiće šest dana u nedelji, osim ponedeljka. Osnovna ulaznica koštaće 300 dinara, a svake nedelje biće slobodan ulaz.

S obzirom na značaj događaja, u završetak radova i otvaranje aktivno se uključio i tim iz kabineta predsednice Vlade, a kako je i za otvaranje MSU vladalo ogromno interesovanje, Muzej je, kažu, spreman za ogroman broj posetilaca.

"Prošlo je petnaest godina koliko Narodni muzej nije imao uslove da u okviru zgrade koja mu je dodeljena, na Trgu republike, izloži izbor iz svoje prebogate kolekcije koja prevazilazi 400.000 muzejskih predmeta, u vidu stalne izložbene postavke", kaže za Nedeljnik direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković. Ona, međutim, naglašava da su značajni delovi kolekcije bili izlagani proteklih godina, u inostranstvu, ali i u Srbiji, pa i samom Beogradu.

"Zato slogan pod kojim se najavljuje otvaranje muzeja 'Da li se (pre)poznajemo?' upućuje na ponovni susret u novom kontekstu za neke posetioce, dok će za druge označavati prve i, nadamo se, nezaboravne susrete ispunjene prepoznavanjima i novim poznanstvima", ističe naša sagovornica.

 

 

Koja su najvažnija dela koja ćemo moći da vidimo posle petnaest godina, a koja će i dalje, makar zasad, biti skrivena od očiju javnosti? Istražili smo i kako kako je najbolje da se štiti kulturna baština jednog naroda i kako to radi  Francuska, zemlja sa 1200 muzeja.

OPŠIRINIJE U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 14. JUNA ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA. NET.

 

I ne zaboravite, uz svaki primerak novog Nedeljnika na poklon se dobija DRUGA knjiga iz poklon edicije o Nemanjićima, kao i novo izdanje Njujork tajmsa na srpskom jeziku

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.