Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Stare Vesti

Biznews

UZUZ: Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti obaveznog članstva u Privrednoj komori

Treba da postoji institucija kao što je Privredna komora ali sloboda odlučivanja da li će neko biti njen član treba da bude na svakom Privrednom subjektu u zavisnosti od toga šta očekuje i šta će dobiti od tog članstva, rekao je Dragoljub Bjeloglav iz Zrenjanisnkog poslovnog kruga
Datum: 01/03/2017

UZUZ: Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti obaveznog članstva u Privrednoj komori

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) je prvo podnelo inicijativu za ocenu ustavnosti obaveznog članstva u Privrednoj komori Ustavnom sudu, a zatim lobiralo da identičan tekst potpiše 47 narodnih poslanika.

Smatramo da je pre odlučivanja Ustavnog suda bojkot privrednika najbolje rešenje kojim će privreda referendumski izneti svoj stav o obaveznoj članarini. Naravno ko god od privrednika smatra da mu je plaćanje članarine Privrednoj komori isplativo, slobodan je da to i uradi. UZUZ pozdravlja i podržava svako korišćenje slobode izbora, saopštili su iz UZUZ.

Savo Manojlović predsednik UZUZ-a istakao je da:

Ne postoji kazna za neplaćanje, a u slučaju tužbe od strane tužbe od strane Privredne komore, sud opšte nadležnosti bi trebalo da zastane sa postupkom i zatraži od Ustavnog suda da odluči o ustavnosti navedenog pitanja.

Referendumskim neplaćanjem izneće se stav o nametnutoj neustavnoj članarini, a podržati i inicijativa ministra privrede koji je izašao sa obećanjem da se članarina neće plaćati nakon prve godine obaveznog članstva, čime se obavezao i na iniciranje promene postojećeg zakona, pošto takva garancija mora biti zakonski utemeljena.

UZUZ će u narednoj fazi projekta ukoliko privrednici žele osporiti i ustavnost same Odluke o naplati članarine, jer je nezakonito da se članarina obračunava prema prihodu, a ne profitu.

Pozivamo sve privrednike da nam se obrate za savet, ali i da se informišu i uključe aktivno u projekat „Borba za slobodu preduzetništva". istakao je Savo Manojlović

Steva Kočalka, predsednik ZREPOK izjavio je da je svojevremeno od 9 članova 7 članova ZREPOK istupilo iz PKS. To govori kakav smo odnos imali sa Privrednom komorom i koliko nisu uspeli da zadovolje ni minimum interesa nas kao privrednika. Dok se Ustavni sud ne izjasni ne treba da plaćamo članarinu. Svaki privrednik ima pravo da odlučuje o svom stavu. Ali očekujemo da naš primer slede mnogi drugi, za šta imamo saznanja i uverenja privrednika iz drugih gradova i udruženja.

Treba da postoji institucija kao što je Privredna komora ali sloboda odlučivanja da li će neko biti njen član treba da bude na svakom Privrednom subjektu u zavisnosti od toga šta očekuje i šta će dobiti od tog članstva, rekao je Dragoljub Bjeloglav iz Zrenjanisnkog poslovnog kruga.

Princip transparentnosti je grubo narušen što privreda pre donošenja ove pogrešne odluke nije ni konsultovana, rekao je Miloš Cimeša, predsednik.

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.