Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zabava

Čista hemija nepristojnih ljudi: Neka prvi baci daljinski upravljač ko bar jednom nije poželeo da istrune na kauču

Opšte oduševljenje je izazvala vest da je moguć nastavak "Nepristojnih ljudi". Neka prvi baci daljinski upravljač ko bar jednom nije poželeo da istrune na kauču bez ikakvih ambicija kao radnik centrale u Springfildu ili neki besmisleni ćata u britanskoj kancelariji dostojnoj našeg "Državnog posla"
Piše Branko Rosić
Datum: 14/07/2018

Čista hemija nepristojnih ljudi: Neka prvi baci daljinski upravljač ko bar jednom nije poželeo da istrune na kauču

Foto Profimedia

Da li vam je ove sedmice, u kišnom početku ponedeljka, palo na pamet da pozovete kolege na poslu i kažete da ste se razboleli? Da ostanete u pidžami i oživite kao tinejdžer koji je pobegao iz škole. I kad prekinete vezu s kolegom sa posla, pogledate kroz prozor ove na stanici što žure na posao, pa se vratite u sobu i izvadite stare kolekcije diskova, ploča, ili istrunete gledajući spojene dve sezone serija. Da bar jedan dan bude taj dan u kome ste...

Ali to se ne dešava. Jer, kao što bi rekao jedan moj kolega - odraslo se, valja brinuti o kreditima, o računima, o novcu za godišnji... Nema šanse da se u ovim srednjim godinama dozvoli luksuz bekstva od obaveza.

Ponekad, kada se baš odmetnem, zamišljam te scene. Zamislio sam to baš pre neki dan kada je objavljeno da postoji šansa da se ponovo okupi ekipa serije "Nepristojni ljudi". Nije me uopšte začudilo što je, kada smo na sajtu našeg lista objavili mogućnost snimanja novih epizoda, nastao pljusak lajkova. Bio je to dokaz koliko je ova britanska TV serija obožavana kod nas. Odmah smo nas trojica kolega pustili svaki po svoju epizodu Garija i Tonija.

Istog popodneva, rekla mi je u telefonskom razgovoru: "Polećem za nekih dvadesetak minuta iz Berlina, trebalo bi da budem u BG tad i tad." To nije bilo obaveštenje bračnog druga o kretanju. To je bilo upozorenje bračnog druga da sve ono što sam usvinjio po stanu treba počistiti, srediti i staviti u stanje u kojem je ona ostavila naš zajednički stan.

U tim upozorenjima, ona ume da kaže da prenosim neke masnoće s terase na pod kuhinje. Da ostavljam tragove po kupatilu. Zbog tih upozorenja ja se i naljutim i želim da kažem da nisu svi muškarci Geri i Toni, cimeri iz serije "Nepristojni ljudi".

Zaista me naljuti ta gradacija i da bih mogao skončati u kotlini dnevne sobe, između televizora i dve piramide od konzervi piva. Moram da kažem da nemam baš veze s tim načinom života, jer sam s godinama postao već pomalo kontrol frik pa bi me prenerazila činjenica da će rujna zora osvetliti praznu limenku "hajnekena" na noćnom stočiću pored mog kreveta. I da će me odsjaj te konzerve na mom licu probuditi i da ću videti da sam tokom sna prevrnuo pepeljaru sa 42 pikavca.

Ne, uopšte ne živim u takvom svinjcu, ali obožavam seriju "Nepristojni ljudi", možda i zato što ja nemam hrabrosti, ili ludosti, da toliko pustim da me vode struje života. Ma koliko sve to bilo karikirano, ova serija jeste krik svih nas koji nikada ne bismo odbacili ljušturu tinejdžerske "larve" i pretvorili se u ozbiljnog odraslog čoveka. Zbog toga je ova serija i bila i ostala himna dobrovoljnog neodrastanja. Himna svih onih koji su se uozbiljili pod prinudom kredita, braka, tzv. ozbiljnog života koji je ipak, pokazaće se, neizbežan. Jer i taj Geri se zaposlio na nekakvom besmislenom radnom mestu ali mu to ne oduzima pravo da ostane dečak, ili što bi cinični rekli -- budala.

Mene je devedesetih uveravala drugarica da je njen dečko kao Toni, Gerijev cimer iz "Nepristojnih ljudi". Bio je kao kućni pas sa lošom adaptacijom na stan na sedmom spratu. Prevrne kafu na doručku. Ispadne mu tanjir sa spanaćem na kauč njene prababe. Njena ljubav je bila jaka, bio je tu i "vanish", kao i servis za dubinsko pranje tepiha i kauča njene prababe, pa je ta veza opstajala i nije se raspala zato što je njen dečko bio Toni već zato što je našao drugu da joj mrvi i fleka po stanu.

Negde istoga dana kada je objavljen mogući kambek "Nepristojnih ljudi", tvorac kultne američke serije "Breaking Bad" izjavio je da bi bio presrećan da vidi Voltera Vajta i Džesija Pinkmana u spinofu "Better Call Saul". Usledila je identična kanonada lajkova i baš taj plebiscit u obožavanju ove dve serije pokazao je i neku vrstu krize novih TV hitova. Bojim se da kada bih baš bio sasvim iskren po pitanju novih serija, da bi neko mogao da mi kaže da mnogo ..... Jer nije prošlo mnogo godina od kada smo upravo mi iz Nedeljnika govorili da je sve što valja otišlo iz filma na TV serije.

Ceo tekst objavljen je u Nedeljniku od 12. jula. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

*** 

NE ZABORAVITE: Uz svaki primerak Nedeljnika POKLON KNJIGA o Nemanjićima, šesta i poslednja iz poklon edicije. Ove nedelje: "Narodna kultura u nemanjićkoj Srbiji"

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.neidealni
15.07.2018 - 14:45
???
Ne znam zasto, ali sto god Rosic napise ne ispunjava zadovoljstvom procitanog. Kao da mu fali jedna ipo\' strana ili temelj.