Đoković napustio Australiju: Zašto je sud odbacio žalbu, šta je posle svega rekao Novak, prvi snimak iz aviona…

6
EPA-EFE/JAMES ROSS

U prethodnih 11 godina, Novaka Đokovića su samo trojica tenisera uspela da izbace sa Australijan opena, a sada se ovoj grupici pridružio i jedan političar – ministar za imigracionu politiku Aleks Houk.

Sud je odbacio žalbu srpskog tenisera na Houkovu odluku da mu ukine vizu po diskrecionim ovlašćenjima i Novak Đoković je, kako su javili mediji, napustio Melburn avionskim letom nešto posle 12.30 po srednjeevropskom vremenu.

Prvi teniser sveta je odleteo za Dubai, nije poznata njegova krajnja destinacija.

Agencija Rojters je objavila, a navijački kanal Djoker Nole na Jutjubu preneo video-snimak napravljen u avionu. Na njemu se vidi Đokovićev trener Goran Ivanišević.

Pre toga je objavljena i fotografija Novaka Đokovića sa aerodroma gde čeka let za Dubaji.

Prvi teniser sveta fotografisan je na aerodromu u pratnji policije, a on je napustio Australiju letom kompanije Emirejts.

Fotografiju je objavio novinar Šejn Mekinis na Tviteru.

Sudsko veće čulo je argumente advokata najboljeg tenisera sveta i zastupnika federalnog ministra za imigracionu politiku i konačna odluka je saopštena malo posle 7.45 po srednjeevropskom vremenu.

Glavni sudija Alsop je, pre objave odluke tročlanog sudskog veća – odluka je, inače, doneta jednoglasno – objasnio da se ne radi o tome da li je ministar za imigraciju doneo ispravnu odluku. Radilo se o tome da li je odluka bila toliko iracionalna ili nerazumna da nije doneta zakonito.

Novak Đoković je posle presude u kratkoj izjavi naveo da je razočaran, kao i da će poštovati odluku suda i uskoro napustiti Australiju.

Poželeo je sreću svim učesnicima Australijan opena.

Ročište pred Saveznim sudom Australije vodio je vrhovni sudija Džejms Alsop, a u veću sudija su bili i Entoni Besanko i Dejvid O’Kalahan.

Ukratko, sud je potvrdio odluku australijskog ministra za imigraciju Aleksa Houka da ukine vizu na osnovu toga što bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da dovede do potencijalnih „građanskih nemira“ jer je on „ikona antivakserskog pokreta“.

Šta znači odluka suda u realnosti – Đokoviću je ukinuta viza koja povlači njegovu deportaciju. On se sada suočava sa trogodišnjom zabranom ulaska u zemlju, osim ako ministar Houk ne odluči drugačije.

Detaljno obrazloženje će biti saopšteno u toku dana.

Đokovićev pravni tim, na čelu sa Nikolasom Vudom, u toku ročišta optužio je Vladu da su doneli “neracionalnu i pogrešnu odluku” da srpskom teniseru ukinu vizu zbog “rizika od narušavanja javnog reda i mira”.

Podsetimo, odluka Vlade se zasniva na tvrdnji da će Đokovićevo prisustvo u Australiji podstaknuti antivaksersko raspoloženje među stanovnicima Australije.

Đokovićev pravni tim je u toku ročišta istakao da ne postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da je prisustvo prvog tenisera sveta podstaklo „antivakserski sentiment.

“Zapravo bi konačno ukidanje vize imalo takav uticaj, zbog čega je njegova (Houk) odluka nerazumna, odnosno, nije doneta u skladu sa njegovim diskrecionim pravom”, rekao je Vud.

Pravni predstavnik ministra za imigracionu politiku Stiven Lojd podsetio je na činjenicu da prvi reket sveta još nije vakcinisan. Takođe, naveo je da je Đoković ranije ignorisao mere za zaštitu od širenja koronavirusa.

Istakao je da je ministar Hok svestan kakve posledice je moglo da izazove otkazivanje vize Đokoviću, u svakom smislu, pa i podsticaju “antivakserskog sentimenta”. Lojd je istakao da, s pravom ili ne, Đokovića u Australiji doživljavaju kao nekog ko je protiv vakcinacije i da je postao “ikona antivaksera”.

“Australija ne sme da ‘trpi’ prisustvo osobe zbog straha od njenog uklanjanja”, rekao je advokat Lojd.

Takođe, odbrana Đokovićevog pravnog tima se u suštini zasnivala na tome da ministar Houk nije potkrepio materijalima, činjenicama i dokazima svoje tvrdnje koje je naveo u obrazloženju odluke o ponovnom ukidanju vize srpskom teniseru. Naveli su “elementarne greške” u vezi sa novinskim člancima koje je ministar Houk podneo kao dokazni materijal Đokovićevih antivakserskih stavova, a koji uopšte nisu povezani sa srpskim teniserom.

Istakli su i da je jedan izveštaj istrgnut iz konteksta, a da je u obrazloženju odluke o ukidanju vize “intrpretiran kao dokaz prilogu da je Novak antivakser”. U izveštaju BBC-ja Đoković, između ostalog, tvrdio da “nije stručnjak” i da je “otvoren za raspravu o vakcinaciji”. Međutim, advokati odbrane su naveli da Houk nikada nije zatražio trenutno mišljenje srpskog tenisera o vakcinaciji, a da je izveštaj BBC-ja nastao pre proizvodnje vakcina protiv kovid-19.

S druge strane, advokat koji je govorio u ime minstra Houka, rekao je u više navrata da je ministar svakako razmotrio i posledice Đokovićeve deportacije na antivaksersko raspoloženje, ali da nije bio dužan da ih predstavi u obrazloženju odluke o ukidanju vize, niti u dokaznom materijalu sudu.

Naglasio je da “Vlada nije morala da Đokovića pita za trenutno mišljenje o vakcinaciji”, jer ga prethodno izneti stavovi o vakcinaciju ne lišavaju prethodne odgovornosti.

“Da je hteo da se vakciniše do sada, bio bi vakcinisan”, rekao je advokat Vlade.

Važan detalj tokom ročišta dogodio se kada je sudija Alsop tokom prvog izlaganja Đokovićevog advokata istakao da ministar Houk ima pravo da postupa i na osnovu svog “zdravog razuma”, a ne isključivo u skladu sa dokazima i materijalima koji su podneti sudu. Ovo se ističe kao bitan momenat u postupku jer se Đokovićeva odbrana zasnivala i fokusirala uglavnom na “nedostatku dokaza i materijalnih činjenica” ministra za imigracionu politiku.

Suđenje je trajalo oko šest časova, sa pauzama.

17.00 Američki teniser Tenis Sandgren je pružao podršku Đokoviću. On je istakao da bi se povukao sa turnira da je mogao da igra.

13.00  Olimpijski komitet Srbije (OKS) izrazio je razočaranje današnjom odlukom o deportaciji tenisera Novaka Djokovića iz Australije, uz ocenu da mu je lošom namerom, na politički i nesportski način oduzeto pravo da se bori za 10. titulu na Otvorenom prvenstvu Australije.

“Sport se globalno konstantno bori da ostane nezavisan od politike i spoljašnjih uticaja, jer jedino u takvim okolnostima uvek pobedjuje najbolji. Očigledno je da ovoga puta to nije bio slučaj i da je Novaku na nesportski način oduzeto pravo da se nadmeće za 10. titulu na otvorenom prvenstvu Australije”, navodi se u saopštenju OKS.

OKS je istakao da se ponosi Đokovićem i načinom kojim se nosio sa teškim i neprijatnim okolnostima – “dostojanstveno i šampionski”.

“I zato, uprkos ovoj skandaloznoj odluci, smatramo da je Novak opet izašao kao pobednik. Bez obzira na to što je sigurno osetio veliku podršku sunarodnika i dobrog dela svetske javnosti, samo on zna koliko mu je prethodnih dana bilo teško, a on je i u takvim okolnostima pokazao sve manire najvećeg šampiona”, ocenjeno je u saopštenju.

12.30 Predsednik Narodne skupštine i SPS Ivica Dačić rekao je danas da je u slučaju deportacije Novaka Djokovića iz Australije “došlo do dominacije političke volje, odnosno političkih odluka nad pravnim regulativama i sportom”.

“Novak nije sam došao u Australiju, dobio je vizu, nije nametao svoju volju. Tako se ne odnosi prema čoveku, a kamoli prema svetskom gigantu kakav je on. On je i nosilac diplomatskog pasoša, koju su australijski domaćini morali da imaju u vidu”, rekao je  Dačić za TV Pink navodeći da je Novak moralni pobednik.

Dačić je naveo da niko ne osporava pravo Australije da bez obrazloženja nekoga ne pusti u zemlju, medjutim, to se, kako je rekao, dešava sa sitnim lopovima, lovokradicama, kriminalcima, političkim disidentima, a nikada se nije desilo da se ovo priredi jednom sportisti.

S druge strane, predsednik DSS Miloš Jovanović rekao je danas da Srbija, zbog “političkog progona i šikaniranja” Novaka Đokovića, treba da ambasadora Australije proglasi “personom non grata” i svog povuče na konsultacije.

“Ne samo da je naneta nemerljiva šteta najboljem sportisti sveta, već su poniženi država Srbija i svi njeni gradjani i duboko povredjena nacionalna osećanja Srba”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, “ne može se ćutke posmatrati vredjanje i ponižavanje Srbije, njenih organa i gradjana, kakvom je naša država izložena poslednjih dana od strane pre svega australijske Vlade i zato je ovakava reakcija opravdana i neophodna”.

11.40 Sećate li se kako je doktor Predrag Kon kritikovao Novaka Đokovića zbog vakcina. Evo šta je sada objavio na društvenim mrežama:

“Potresen sam odlukom o deportaciji Novaka iz Australije. To ni u kom slučaju nije u duhu Međunarodnog zdravstvenog pravilnika koji govori u slobodnom prometu putnika, roba i usluga. Voleo bih da nikada nije došao u ovu situaciju.”

11.30 Evo kratkog pregleda dosadašnjih reakcija.

Posle predsednika Srbije Vučića, reagovala je i premijerka Ana Brnabić, ona je rekla da je odluka skandalozna.

Što se tiče teniskih rekacija, izdvaja se i saopštenje ATP, koji je bio “relativno tih” svih ovih dana.

Ako ništa drugo, nisu zaboravili da je Novak šampion.

Regovao je i Teniski savez Srbije porukom da je “farsa gotova”.

Šta kažu teniserke i teniseri?

Na ovom LINKU možete pogledati neke od reakcija tenisera.

***

Sagu oko Novaka Đokovića, iz minuta u minut, mogli ste da pratite i na sajtu Nedeljnika.

10.00 Kraj sage.

9.45 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako prenose mediji, izjavio je ovog jutra da su australijske vlasti unizile sebe maltretiranjem Novaka Đokovića i da najbolji teniser sveta može da se vrati uzdignute glave u svoju zemlju.

“Oni koji misle da su isterali neke principe pokazali su da nemaju principe. Maltretirali su jednog tenisera deset dana da bi mu uručili odluku za koju su znali od prvog dana da će je uručiti. Onda je krenulo šikaniranje, lov na veštice protiv jedne osobe i zemlje. Na Novaku su želeli da pokažu kako funkcioniše svetski poredak i kako mogu da urade protiv svakoga”, rekao je Vučić.

9.20 Ubrzo je stiglo i saopštenje premijera Australije Skota Morisona u kom su navedene iste teze kao u saopštenju njegovog ministra.

Kod premijera se saopštenje završava sa:

“Sada je vreme da nastavimo sa Australijan openom i da se vratimo uživanju u tenisu tokom leta”.

Da, u Australiji je sada leto.

9.15 A evo šta kaže ministar koji je izbacio Đokovića sa AO.

“Politika snažne odbrane granica očuvala nas je tokom ove pandemije, što je rezultiralo jednim od najnižih nivoa smrtnosti, najsnažnijih ekonomskih oporavaka i najviših stopa vakcinisanosti u svetu. Snažna odbrana granica je takođe fundamentalni faktor društvene kohezije koja nastavlja da jača uprkos pandemiji”, naveo je u saopštenju u kom je pozdravio odluku suda.

9.00 Ben Rotenberg se malo “našalio”.

8.30 – Oglasio se i Đoković, doduše veoma kratko.

“Želeo bih da dam kratku izjavu kako bih se osvrnuo na ishode današnjeg ročišta u sudu. Trebaće mi malo vremena da se odmorim i oporavim, pre nego što dam bilo kakve dalje komentare osim ovoga”, rekao je Đoković, a prenosi novinar portala Ejdž Pol Sakal.

Đoković je naveo da je izuzetno razočaran presudom, što znači da ne može da ostane u Australiji i učestvuje na Australijan openu.

“Poštujem odluku suda i sarađivaću sa relevnatnim institucijama u vezi sa mojim odlaskom iz zemlje.

Ne osećam se komotno u situaciji u kojoj je fokus prethodnih nedelja bio na meni i nadam se da sada svi možemo da se fokusiramo na igru i trunrir koje volim.

Želim svim igračima, zvaničnicima turnira, osoblju, volonterima i navijačima sve najbolje na turniru.

Na kraju, želeo bih da se zahvalim svojoj porodici, prijateljima, svom timu, navijačima i zemljacima Srbima na neprekidnoj podršci. Svi vi ste bili veliki izvor snage za mene”, naveo je Đoković.

8.28 – Reagovao je i Nik Kirjos.

8.25 – Poslednja nada…

8.27 – Evo na jednom mestu zbog čega je sud doneo odluku o odbijanju Đokovićeve žalbe.

8.23 – Evo šta smatra bivši liberalni, a sada nezavisni australijski poslanik Kreg Keli. Podsećamo da je ministar za imigraciju Aleks Houk rekao da je Đoković kod pojedicana “percipiran kao ikona grupa koje se protive vakcinaciji”.

8.09 – Pre nego što je uručio naredbe, glavni sudija Alsop je objasnio da se ne radi o tome da li je ministar za imigraciju doneo ispravnu odluku. Radilo se o tome da li je odluka bila toliko iracionalna ili nerazumna da nije doneta zakonito, prenosi Gardijan.

8.04 – Novak Đoković će biti deportovan iz Australije uoči Australijan opena nakon što je Savezni sud u punom sastavu odbacio žalbu srpskog tenisera.

Sud je u nedelju potvrdio odluku australijskog ministra za imigraciju Aleksa Houka da ukine vizu na osnovu toga što bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da dovede do potencijalnih „građanskih nemira“ jer je on „ikona antivakserskog pokreta“.

Detaljno obrazloženje će biti saopšteno u toku dana.

8.00 – Šta znači odluka suda: Đokoviću je ukinuta viza koja povlači njegovu deportaciju. On se sada suočava sa trogodišnjom zabranom ulaska u zemlju, osim ako ministar Houk ne odluči drugačije.

7.57 – Usledila je kratka pauza dok Đokovićevi advokati razgovaraju o tome da li će podneti žalbu na odluku suda.

7.54 – Odbačena je Đokovićeva žalba na odluku o ponovnom ukidanju vize i on će morati da napusti Australiju. Sudija je naglasio da je odluka o odbijanju Đokovićeve žalbe bila jednoglasna…

7.53 – Evo i linka…

7.49 – Počeo je prenos uživo. Alsop kaže da sud smatra prikladnim da razjasni niz stvari o procesu koji se dogodio, s obzirom na međunarodni interes.

7.40 – Kad smo već tu, evo i šta je rekao Majk Stenton, predsednik organizacija za borbu za ljudska prava “Liberty Victoria”: Bio bi opasan presedan ako bi Novak Đoković bio deportovan zbog navodnog rizika prouzrokovanog time kako ga drugi percipiraju.

“To bi moglo kasnije da se koristi kako bi se opravdalo suzbijanje izražavanja mišljenje – zbog toga kako bi drugi mogli to da razumeju”, napisao je on.

7.35 – Evo nas ponovo sa najnovijom informacijom. Proces se nastavlja uskoro, u 7.45…

5.55 – Zaključujemo lajv, za sada. U isčekivanju konačne odluke o statusu Novaka Đokovića, Nedeljnik će na sajtu i danas pratiti dešavanja iz Australije.

5.48 – Nekadašnji američki teniser Patrik Mekinro misli da Đoković ima šanse da pobedi na sudu.

4.40 – Saslušanje i ročište je završeno. Sudije su se povukle na razmatranje. On kaže da sud danas neće moći dati pune razloge za bilo koju odluku. Ali on kaže da se sud nada da će biti u poziciji da ukaže šta predlaže da uradi kasnije popodne.

Dakle, čeka se odluka

4.35 – Nikolas Vud je u svom odgovoru na tvrdnju zastupnika Vlade Australije da ministar ne bi trebalo da “trpi” da zadrži nekoga u Australiji na osnovu posledica njihovog eventualnog uklanjanja, da je to samo ponavljanje tvdnje da odluka nije razmatrana, zbog čega je odluka nerazumna.

Glavni sudija Džejms Alsop primećuje da ako sud utvrdi da je ministar to razmotrio – prvi osnov bi propao, sa čime sa Alsop saglasio.

4.30 – Vud kaže da traže da Đoković bude pušten na slobodu u roku od 30 minuta od donošenja odluke, ako sud utvrdi da je odluka ministra o ukidanju vize ništavna.

4.24 – Najbolji teniser sveta Novak Đoković čestitao je Australijancu Tanasiju Kokinakisu na prvoj osvojenoj titulu u karijeri. Kokinakis je objavio sliku na svom Instagram profilu i uz poruku napisao “Još jedan GOAT”, pošto mu se ranije javio i Federer.

4.21 – Lojd je završio izlaganje. Sada odgovara Nikolas Vud, Đokovićev advokat. Obećava da će biti kratak.

4.16 – Glavni sudija Džejms Alsop, koji je ranije primetio da bi ministar za imigraciju mogao da iskoristi pravo zdravog razuma, upravo je napravio još jednu intervenciju koja ukazuje na to koliko će Đokoviću biti teško da pobedi.

Alsop: “Šta vam se stavlja na teret… Gospodin Vud (Đokovićev advokat) kaže gde su dokazi, morate imati činjenice? Mogli smo da imamo primere na drugim mestima u poslednjih godinu dana da ljudi slede njegovo vođstvo. Postoje dve kategorije – jednu zauzimaju oni koji imaju jake stavove protiv vakcinacije, ali druga je mnogo širi koncept ikone sportske zvezde koja daje primer drugima. Koliko sam razumeo vaš podnesak, ideja da treba da vodite dokaze o tome kakav bi efekat on mogao da ima u SAD ili negde drugde nije tačna. Možete koristiti zdrav razum i ljudsku intuiciju o tome kako se ljudi ponašaju”.

Lojd ističe da je Đoković upravo sada postao „ikona“ grupa koje se protive vakcinaciji u Australiji.

4.07 – Lojd optužuje Đokovićeve advokate da su pogrešno pročitali deo ministrove odluke koji se odnosi na Đokovićeve “antivakserske stavove”. Ministar je bio jasan u konstataciji da Đoković i dalje ima jasno izražene stavove o tome da se protivi vakcinaciji.

“Mora se čitati kao celina. On ne kaže da nema u obziru Đokovićev stav o vakcinaciji, samo kaže da nije tražio njegovu izjavu o njegovom sadašnjem mišljenju”, rekao je Lojd.

4.06 – Prošle nedelje se mnogo govorilo o Đokovićevoj grešci u formularu za ulazak u Australiju, ali Federalna vlada tu grešku nije koristila u svojoj pravnoj argumentaciji.

“Greška ima ‘nulti’ uticaj na to da li on predstavlja rizik za australijsku javnost”, saopštila je Vlada.

Ministar za imigraciju Aleks Hok je u pismu Đokoviću kojim je ukinuo vizu rekao da prihvata njegovo objašnjenje za pogrešnu izjavu. Đoković je rekao da je njegov agent napravio grešku u papirologiji i da sa njim nije proverio detalje o putovanju.

“Gospodin Đoković je trebalo da bude oprezniji”, navodno je napisao Hok.

4.02 – Advokat Vlade Australije je odgovorio odbrani Novaka Đokovića je navodno pomenuo i “dokaze” da je teniser protiv vakcinacije.

“Podneli smo dosta dokaza da se Đoković protivi vakcinaciji protiv kovida, taj materijal ću i ponoviti. Postoje dokazi iz prošlosti koji ukazuju da smo u pravu i na to se oslanjamo. Želim da odgovorim mom kolegi koji je rekao da treba da postoje dokazi da je gospodin Đoković uticao na vakcinaciju, priznajem da ministar to nije naveo, ali se može zaključiti da Novak Đoković ima najviši status u Srbiji, i kakav efekat ima tamo. U Đokovićevoj rodnoj zemlji je vakcinisano tek manje od pola populacije i on je svojevremeno kritikovao tamošnju vladu zbog uvođenja vakcinacije, postoje čak i dokazi toga. Ministar je zbog toga mogao da podnese dokaze, imao ih je”, rekao je Lojd.

3.58 – Peter van Onselen, australijski politički analitičar, pisac i akademik, kritikovao je tamošnje vlasti zbog licemerja u slučaju Novaka Đokovića.

On ističe, prema pisanju BBC-ja, da je bilo slučajeva u kojima su poslanici vlade izrazili svoje stavove protiv vakcinacije, a koje premijer Skot Morison nije osudio.

3.53 – Lojd nastavlja da brani vladino razmatranje eventualnih efekata deportacije Đokovića. On kaže da ništa u zakonu ne sugeriše, kao što to tvrdi pravni tim Đokovića, da je neuvažavanje kontračinjenica i drugih perspektiva iste odluke “iracionalan” potez ministra Houka.

Iz toga što je ministar propustio da uzme u obzir kontračinjenicu, ako je to ono što sud utvrdi kao stanje, ne proizilazi da je prekoračio granice zdravog razuma.

“Australija ne sme da ‘trpi’ prisustvo osobe zbog straha od njenog uklanjanja”, rekao je advokat Lojd.

3.47 – Glavni sudija Džejms Alsop pitao je advokata Vlade Australije šta je ministar uradio, a šta nije uradio da bi razmotrio rizik koji predstavlja deportovanje Đokovića.

3.39 – Nastavljeno je suđenje. Reč, kako je dogovoreno ranije, ima advokat Vlade Australije Stiven Lojd.

3.11 – Novinar Ejdža Pol Sakal napisao je na Tviteru da Novak Đoković nije želeo da svedoči u postupku koji vodi protiv ministra za imigracije Aleksa Hoka pred Federalnim sudom Australije.

U dokumentima tužilaca koji su zbog velikog interesovanja objavljeni na sajtu suda, stoji i da je Đoković odlučio da se ne pojavi u svojstvu svedoka.

“Odlučio je da ne svedoči u ovom procesu. Mogao je da ispravi zapisnik ako je potrebno ispravljanje. Odlučio je da to ne radi, a to ima važne posledice”, navodi se u dokumentima tužilaca, a prenosi Ejdž.

2.40 – Na osnovu ovog vremenskog okvira, Lojd bi trebalo da završi do 03.30. Onda ćemo imati odgovor Đokovićevih advokata – verovatno posle 04.30 časova. Potom će se sudije povući da bi doneli konačnu odluku. Postoji mogućnost da se odluka prolongira i na sledeći dan, odnosno, nedelju uveče po srednjeevropskom vremenu.

2.30 – Trenutno je pauza. Suđenje se nastavlja za sat vremena, a Lojd bi trebalo da izlaže još sat vremena, oko 3.30 po srednjeevropskom vremenu.

2.28 – Po istom pitanju (da li je vlada pravilno razmotrila uticaj deportacije Đokovića), Lojd ukazuje na nemire koji su nastali nakon prve odluke da se Đokovićeu ukine viza. U Melburnu su izbili protesti direktno povezani sa tim pitanjem. Ministar Houk, je prema rečima Lojda, očigledno bio svestan toga.

“Tako da bi ministar očigledno smatrao da bi i neka druga odluka izazvala dodatne nemire. Dakle, nemoguće je tvrditi da to ministar to nije uzeo u obzir prilikom razmatranja odluke”, rekao je Lojd.

2.25 – Sudija Besanko je pitao advokata Vlade Stivena Lojda da li je dovoljno da ministar za imigraciju samo bude svestan mogućih nemira ako Đoković bude deportovan, ili je to morao da uzme u obzir u svojoj odluci, odnosno, u obrazloženju odluke.

“Ponavljam, on ne mora da pravi sveobuhvatan skup razloga. Ne postoji obaveza da razmotri sve moguće situacije u obrazloženju, tako da ne treba polaziti od tvrdnje da, ako nije pomenuto, to nije učinjeno”, rekao je Lojd.

2.17 – Advokat Vlade Stiven Lojd odlučno negira da ministar Houk nije razmotrio posledice deportacije Đokovića. Iz materijala je, kaže, očigledno da je razmotrio mogućnost nemira i protesta, bilo da je Đoković prisutan u Australiji ili deportovan.

“Međutim, mamo argument da (ministar) nije morao ni da razmatra taj aspekt”, rekao je Lojd.

2.01 – Glavni sudija Džejms Alsop je upravo zatražio od zastupnika ministra Houka da objasni stav vlade o navodima Đokovićevih advokata da bi zapravo deportacija proizvela antivaksersko raspoloženje.

On suštinski pita, zar ukidanje Đokovićeve vize ne bi imalo sličan efekat?

„Bilo bi jasno na onovu zdravog razuma da bi ukidanje vize izazvalo nesalganja i rizik od prenošenja zaraze putem velikih skupova”, rekao je Lojd.

On dalje ističe, govoreći u ime ministra, kaže da je ministar „očigledno” bio svestan rizika koje predstavlja deportacija Đokovića, ali je verovao da će njegovo prisustvo „ohrabriti druge da se ugledaju na njegovu poziciju, a to bi Australijance dovelo u opasnost”.

Zabrinutost je da je on osoba visokog profila koja je u mnogim aspektima uzor, svakako za mnoge ljude, tako da bi njegovo prisustvo u Australiji jače i aktuelnije predstavilo Australcima njegove stavove protiv vakcinacije.

1.50 – Vraćamo se, po ko zna koji put, na izveštaj BBC-ja u kojem je Đoković navodno “izrazio protivljenje vakcinama”. Taj izveštaj je objavljen mnogo pre nego što je vakcina protiv korone bila dostupna, ali Lojd kaže da to samo jača stav Vlade da se Đoković protivio vakcinaciji: “Čak i pre nego što su vakcine bile dostupne, njegova pozicija je bila da bude protiv njih. Naravno da je ostavio otvorenu mogućnost da se predomisli. Ali ipak je njegov javno izrečen stav bio da nije za vakcinisanje”.

„Postoji percepcija da je on, kao osoba visokog profila, u mnogim aspektima uzor mnogim ljudima i s tog aspekta bi njegovo prisustvo u Australiji, jače i aktuelnije, uticalo na stavove drugih o vakcinaciji”, rekao je Lojd.

1.42 – Advokat Stiven Lojd sada podnosi podneske u ime ministra za imigraciju, Aleksa Houka. On se odmah osvrnuo na izjavu sudije Alsopa i ističe da ministar ima pravo da se osloni na svoj zdrav razum kada odlučuje da li da ukine vizu, a ne samo na materijalne dokaze koji su kasnije doneti sudu.

Lojd, u ime ministra Houka, kaže da se ne oslanjaju samo na “Đokovićeve javne izjave” u pretpostavljaju da se Novak protivi vakcinaciji, već “i na njegove postupke”.

“Ne radi se samo o javnoj izjavi, već i o činjenici da je trenutno nevakcinisan, u ovoj fazi pandemije. Zaključili smo da je mogao da se vakciniše da je to želeo”, rekao je Lojd.

1.40 – Tužilac je započeo svoje izlaganje u uvodnoj reči.

1.35 – Vud sada ukazuje na „protivurečnost” što ministar Houk nije pitao Đokovića za njegove trenutne stavove o vakcinaciji, uprkos tvrdnji da ima je dobro upoznat sa Đokovićevim stavovima o vakcinaciji. Ministar se, kako je ranije saopšteno, oslonio na stari izveštaj BBC-ja, objavljen pre nego što je vakcina protiv koronavirusa bila dostupna, da bi sugerisao da je Đoković protiv vakcinacije. Vud kaže da je oslanjanje na taj izveštaj BBC-ja učinjeno bez konteksta.

Time je Vud zaključio izlaganje.

1.31 – Sudija Alsop kaže da ministar Houk ima pravo da se osloni na svoj zdrav razum. Prvi udarac za Đokovićev slučaj, jer se odbrana srpskog tenisera zasnivala na “nedostatku dokaza”.

“Reč dokaz ne bi trebalo da dovodi u zabludu. Ono što je zaista neophodno jeste materijal pred donosiocem odluka, koji uključuje racionalnu i razumnu upotrebu percepcije i zdravog razuma, na mestu na kome se donosi odluka. Treba biti oprezan kada se govori o dokazima u smislu parnice”, rekao je sudija Alsop.

1.29 – “Jedini dokaz na koji se ministar poziva je tekst BBC-ja. Ovde imamo elementarnu grešku“, rekao je Vud.

1.16 – Da podsetimo, Australijska Vlada tvrdi da Đoković predstavlja rizik po zdravlje građana Australije jer bi njegovi stavovi podstakli “anstivaksersko raspoloženje”. Vud ističe da je više od 90 odsto odraslih Australijanaca primilo dve doze vakcine (potpuno vakcinisano) ali federalna Vlada tvrdi da bi Đokovićev uticaj mogao da spreči ljude da prime dodatne doze.

Dalje, australijska Vlada tvrdi da Đoković predstavlja rizik za “javni red i mir“ jer je ranije iznosio stavove koji su navodno protivni vakcinaciji, što bi, prema navodima australijske vlade, moglo da proizvede i podstakne antivaksersko raspoloženje, odnosno, navodno bi došlo do novih protesta i skupova grupa koji se protive vakcinaciji. U Australiji su se ranije održavali skupovi protivnika vakcinacije koji su ponekad bivali nasilni.

Na kraju, vlada tvrdi da je Đoković prethodno prekršio pravila izolacije što je loš primer drugima koji bi mogao da podstakne Australijance da krše antikovid mere, ali Đokovićevi advokati kažu da “ništa od toga nije dovoljno ubedljivo dokazivo”, ističući da ovi argumenti proizilaze iz lažne karakterizacije Đokovića kao ličnosti koja se protivi vakcinaciji.

1.14 – Više od 85.000 ljudi prati suđenje uživo na Jutjub kanalu Saveznog suda.

0.58 – Vud kaže da je “ministar trebalo da razmotri i posledice (eventualne) deportacije Đokovića na raspoloženje Australijanaca protiv vakcinacije.

“Bilo je iracionalno, časni sude, da ministar razmišlja jedino o šansama da ostanak Đokovića podstakne antivakserski pokret u Australiji, a ne uzima u obzir suprotnu perspektivu- da antivaksersko raspoloženje ‘naraste’ zbog prinudne akcije države”, kaže Vud.

Takođe, još jednom kaže da ne postoje “nikakvi dokazi” o uticaju na raspoloženje stanovništva protiv vakcinacije zbog toga što je Đoković ostao u Australiji i igrao tenis.

Vud zaključuje da ministar Houk nije “vagao” o obe perspektive.

0.52 – Na saslušanju se sada govori o tvrdnji ministra za imigraciju Aleksa Houka da je Đoković „rizik za red i mir građana Australije“. Ovo je poseban osnov koji se koristi za ukidanje Đokovićeve vize, zajedno sa “zdravstvenim problemima”, koje je obrazložio australijski ministar za imigraciju.

Nikolas Vud, Đokovićev pravni savetnik, osporava ideju da Đokovićevo prisustvo predstavlja pretnju „javnom redu i miru”, rekavši da je takođe zasnovano na pogrešnoj logici.

“Kao i kod zdravstvenih razloga koje je ministar naveo, i ovo ministrovo rezonovanje o pretnji po javni red pada isto logikom”, rekao je Vud.

0.50 – Novak je 2020. godine organizovao Adrija tur tokom kog je zabeležena nekoliko desetina slučajeva koronavirusa, zbog čega je to uzeto kao otežavajuća okolnost.

“Novak nije podržavao bilo kakvo ponašanje kojim su kršene mere”, istakao je Vud.

0.48 – Đokovićevi advokati su se osvrnuli i na intervju koji je Novak dao dok je bio pozitivan na koronavirus, i to su nazvali “greškom u proceni”.

0.35 – Đokovićev advokat Nikolas Vud ponovo tvrdi da je „jedini dokaz“ koji povezuje Đokovića sa demonstracijama protiv vakcinacije u Australiji članak BBC-ja o “gnevu grupa koje se bore protiv obavezne vakcinacije kao deo odgovora na akciju Australije da Đokoviću ukine vizu“.

“Nijedna tvrdnja koju je ministar naveo u svom dokaznom materijalu nije pružila konkretnu, logičku ili dokaznu osnovu za tvrdnju da samo prisustvo Đokovića – a ne ukidanje njegove vize i proterivanje – može na neki način da podstakne raspoloženje Australijanaca protiv vakcinacije”, rekao je Vud.

On je dodao i da je moguće da bi “Đokovićevo prisustvo moglo imati takav efekat”, ali da to, jednostavno, nije dovoljno.

0.27 – Interesantan detalj. Vud se ponovo vratio na izveštaj BBC-ja, na koji se ministar Houk pozivao pri odluci da se Đokoviću ukine vizu zbog straha da bi podstakao antivaksersko raspoloženje među Australijancima.

Vud kaže da je članak BBC-ja objavljen nakon prve odluke vlade da ukine Đokovićevu vizu, a u članku se ističe da je odluka vlade, a ne samog Đokovića “podstaknula aktiviste protiv vakcinacije“.

Stoga, i Vud ističe da su akcije vlade, a ne srpskog tenisera, one koje su podstakle angažovanost protivnika vakcinacije.

0.21 – Ističe se da je ministar Houk citirao i dva članka – jedan iz Gardijana i drugi iz ABC-ja – koji sugerišu da su grupe koje se protive obaveznoj vakcinaciji u Australiji izrazile podršku Đokoviću zbog njegovog statusa vakcinacije.

Ali Vud kaže da se ni u jednom članku ne pominje Đoković. Kaže da je to očigledno greška ministra.

“To je očigledno pogrešno. Đoković se ne pominje u tim člancima”, rekao je Vud.

0.14 – Vud govori o ministrovom sudu da je Đoković „nevakcinisana osoba visokog profila” koja je javno “nagovestila da se protivi vakcinisanju”.

Zatim je navoo članak BBC-ja koji je ministar naveo kao dokaz Đokovićevog protivljenja vakcinaciji. U članku se ističe da se “Đoković protivio namerama da neko bude prisiljen da se vakciniše da mi mogao da putuje”.

Ali Vud kaže da je u članku BBC citirao i Đokovića koji je rekao da on „nije stručnjak“, da je “otvoren po tom pitanju“ i da “samo želi da izabere najbolju opciju za njegovo telo”.

Vud kaže da je ministar Aleks Houk ignorisao taj deo članka u navođenju svojih razloga za ukidanje vize.

Sudu je predočeno da Houk takođe nije tražio nova pojašnjenja od Đokovića o njegovim trenutnim stavovima prema vakcinaciji. Vud kaže da su Đokovićeve prethodne izjave o vakcinaciji iz vremena pre nego što su vakcine protiv kovida i proizvedene.

00.09 – Rani podnesci su složeni i odnose se na pravna ovlašćenja na koja se federalna Vlada Australije oslanja osnovu za svoju odluku da ukine Đokovićevu vizu. Đokovićev advokata tvrdi da je ministar Houk u obrazloženju odluke potpuno ignorisao prvi argument koji je australijska Vlada upotrebila kao osnov da srpskom teniseru ukine vizu, a to je da “nije imao odgovarajuće medicinsko izuzeće da uđe u Australiju”.

Umesto toga, tvrdi Vud, vlada je “upotrebila potpuno drugačije obrazloženje“. To obrazloženje je bilo da će Đoković u Australiji pobuditi raspoloženje stanovništva protiv vakcinacije.

Vud kaže da ministar „nije tražio ili pročitao medicinsku dokumentaciju koji je gospodin Đoković priložio“ Vladi Australije nakon prvobitnog osporavanja njegove vize.

Vud navodi da u tim dokumentima postoje i zaključci nezavisnih medicinskih panela Teniske federacije Australije i države Viktorije materijale da Đoković ne predstavlja nikakvu zdravstvenu opasnost za Australiju zbog nedavne infekcije kovidom.

00.00 – S obzirom na to da su već dostavljeni sveobuhvatni podnesci, sud očekuje da se ročište završi do ručka (po lokalnom vremenu). U australiji je u ovom trenutku 10.00 časova. Advokati obe strane su se saglasili sa tom namerom.

23.53 – Nikolas Vud obrazlaže prvi osnov po kom je pravni tim Novaka Đokovića podneo podneske sudu.

23.48 – Podsetimo, glavni sudija je Džejms Alsop, a o daljem statusu Novaka Đokovića odlučivaće i Entoni Besank, kao i Dejvid O’Kalagan.

23.44 – Saslušanje je počelo objašnjenjem glavnog sudije Džejmsa Alsopa o tome zašto smatra da je slučaj dovoljno značajan da bi se odvijao pred kompletni sastavom (troje sudija)

Osnovni razlog je taj što bi što pre trebalo da se donese konačna odluka.

Alsop kaže da su morali odmah da uspostave tročlano veće jer bi pravo Đokovića na žalbu zbog ročišta pred jednim umesto trojicom bilo „beskorisno” zbog predstojećeg održavanja Australijan opena.

U suštini – potreban je rezultat, i to odmah.

23.43 – Više od 50.000 ljudi prati lajv suđenja na Jutjub kanalu. Broj posetilaca raste iz minuta u minut.

23.38 – U podnescima predstavnika australijske Vlade koji su upravo objavljeni, ministar za imigraciju, Aleks Houk, tvrdi da “jasno” može da se zaključi da se Đoković lično protivi vakcinaciji.

U podnescima se takođe navodi da postoji „mnogo dokaza“ da bi Đokovićevo prisustvo moglo da podstakne raspoloženje protiv vakcinacije među građanima Australije, prenosi Gardijan.

23.31 – Suđenje je upravo počelo.

23.28 – Izmenjeni podnesci pravnog tima Novaka Đokovića su sada javni, uz tvrdnju da ministar za imigraciju Aleks Houk nije mogao da rasmotri posledice otkazivanja vize.

Takođe, Đokovićevi advokati osporavaju tvrdnje da je Đoković antivakser, tvrdeći da je to zasnovano na jednoj izjavi iz marta 2020. koja je od tada bila kvalifikovana kao “antivakserska”.

“Ministrar (Houk) nije mogao da ima dokaze da je Đoković ikada pozvao bilo koga da se ne vakciniše”, piše između ostalog u podnescima, a prenosi Gardijan.

23.19 – Suđenje još uvek nije počelo. Sud je objavio link na kom će moći da se prati suđenje uživo.

23.05 – Australijski i svetski mediji i dalje kao satnicu početka suđenja navode 23.30.

22.59 Gardijan Australija prenosi da se očekuje da će jedno od pitanja o kojima će se raspravljati na suđenju biti i podrška javnosti odlukama Vlade o deportaciji Đokovića.

22.53 – Džastin Kvil, jedan od partnera u kancelariji “Tomson Gir advokati”, i dalje veruje da postoji šansa da Srbin zaigra na Australijan openu, dok se o njegovoj vizi odlučuje na sudu.

Jedan od najpoznatijih advokata iz kancelarije koja ima sedišta u Sidneju, Melburnu, Pertu, Brizbejnu i Adelajdu, očekuje da će biti izdata “privremena zabrana” deportacije, koja će omogućiti Đokoviću da nastupi na prvom grend slemu u sezoni.

“Poprilično uveren da će Đoković dobiti privremenu zabranu deportacije. On samo treba da dokaže da postoji ozbiljan slučaj za suđenje”, počeo je Kvil.

“Mislim da su njegove šanse da pobedi 60 prema 40 procenata”, dodao je Kvil.

22.39 – Đoković je, sudeći prema video snimcima na Tviteru, napustio imigracioni hotel. Đoković je noć proveo u pritvoru u hotelu u kojem je bio zatvoren i pre prvog suđenja. Automobil je krenuo ka kancelariji advokata srpskog tenisera.

22.35 – Australijski teniser Aleks De Minor izjavio je kako se Đoković nalazi u trenutnoj situaciji zahvaljujući svojim izborima i prosuđivanju.

“Australijanci su prošli mnogo toga, to nije tajna, bilo nam je vrlo teško. Uradili su veliki posao kako bi zaštitili sebe i svoje granice. Kada dolaziš, kao i svaki drugi teniser, ako si želeo da uđeš u zemlju, morao si da budeš revakcinisan. To je bilo na njemu, na njegovim izborima i prosuđivanju. Tu smo gde smo”, rekao je De Minor.

22.27 – Ostalo je manje od sat vremena do početka ročišta pred Saveznim sudom. Pojedini mediji navode da je Đoković već napustio imigracioni hotel u kom je do sada bio pritvoren.

21.56 – Federalni sud Australije saopštio je da će postupak u slučaju Novak Đoković početi petnaest minuta ranije nego što je bilo predviđeno – dakle, sada je početak od 23.15 po srednjoevropskom vremenu.

21.27 – Podsećamo da je Nedeljnik u specijalnom izdanju o situaciji Novaka Đokovića preneo i transkripte srpskog tenisera sa imigracionom službom pri dolasku u Australiju, u ranim jutarnjim časovima 6. januara. Evo malo isečka šta se dešavalo na aerodromu.

21.08 – Raspoloženje građana Australije uoči suđenja srpskom teniseru. Verovatno i još jedan razlog zbog čega Vlada Australije nije odlučila drugačije o situaciji sprskog tenisera. Pogotovo ako se u računicu ukalkulišu i predstojeći izbori.

19.23 – Kirjos o reakciji kolega.

“Strašno me pogađa da vidim kako reaguju Cicipas i Nadal… Očigledno svako ima svoje mišljenje i to je u redu, razumem da Cicipas i Nadal mogu da pričaju o tome samo kad ih pitaju. Ali ne tretiramo Novaka kao da je ljudsko biće. Zamislite kako se oseća, sve što traži je samo malo podrške drugih igrača. Dobija je od mene! Mislim da bi trebalo svi da mu je daju. Siguran sam da je Nadal bio u sličnoj situaciji, i on bi gledao prema kolegama da ustanu za njega i pomognu mu”, rekao je Kirjos.

17.13 – Zatišje pred buru. Tako bi se mogla opisati trenutna situacija dok se čeka da počne suđenje Novak Đoković protiv ministra Aleksa Houka.

15.40 – Mardi Fiš smatra da je Đokovićev tretman neprihvatljiv: “On je ljudsko biće.”

15.08 – Zvaničnici ministarstva zdravlja Australije u zvaničnoj dokumentaciji dostavljenoj sudu, ističu da najbolji teniser sveta Novak Đoković ne predstavlja opasnost po državu.

Ranije je objavljeno da je Đoković 16. decembra dobio pozitivan test na koronavirus, a negativan je bio 22. decembra.

“Koristeći gore navedene pretpostavke možemo da potvrdimo da je Novak Đoković bio zaražen virusom korona, pa iako je nevakcinisan, ovo znači da je zaštićen od kovida tokom narednih nekoliko meseci”, navodi se u sudskoj dokumentaciji, prenosi RTS.

13.46 – Australijski teniser Nik Kirjos otkrio je da mu je Novak poslao poruku na Instagramu zbog dešavanja u Australiji.

“Lično me je kontaktirao Novak putem Instagrama. Napisao mi je: ‘Hvala što si uz mene’, jer nije očekivao da ću baš ja izaći u medije i reći sve što sam rekao”, objasnio je Kirjos.

“Napisao je i: ‘Pokušavaš da zapravo razumeš situaciju i da imaš malo objektivnosti pre nego što ispališ metke'”, kaže Australijanac.

A evo šta je Australijanac ranije u toku dana govorio o srpskom teniseru.

12.54 – Oglasio se i Hrvatski fudbaler Dejan Lovren.

“Veliku podršku šaljem Novaku. Ne daj se, izdrži još ovo malo torture u 21. stoleću. Ne znaju oni da gube već 0:2”, napisao je Lovren na Tviteru.

12.32 – Jedan od Đokovićevih najvećih konkurenata nemački teniser Aleksandar Zverev rekao je da srpski teniser ne bi ni dolazio u Australiju da je znao da ne može da igra i istakao da je bez obzira na sve za njega Novak jedan od najboljih svih vremena.

“Ne znam kako navijači razmišljaju. Što se mene tiče, on je jedan od najvećih sportista ikada. Osvojio je 20 Grend slemova, ima najviše nedelja na prvom mestu, osvojio je najviše Mastersa. On je jedan od najboljih sportista ikada, nema sumnje. Ovo nije dobra situacija za njega. Ali, ne možemo zbog toga da dovodimo u pitanje to da je jedan od najboljih svih vremena”, rekao je Nemac.

“Imao je vizu, zar ne? Ne verujem da bi doputovao ovde da je znao da ne može da igra. To što je on Novak Đoković tera ljude da misle da je on imao poseban tretman. Ne znam mnogo, ali znam da da je to bio neko drugi ne bi bila ovolika drama. Neću da komentarišem dalje jer nisam političar, došao sam ovde samo da igram. Pričali smo jedan dan i poslao sam mu podršku. Svi smo mislili da će igrati, nadam se da će se izboriti sa ovim”, zaključio je Zverev.

11.34 – Advokat za migraciono pravo Blažo Nedić rekao je da je ministar za imigraciju Australije izgleda odustao od svih tvrdnji iz prethodnog suđenja protiv Novaka Đokovića i da je sada argument da samo prisustvo Đokovića u Australiji može da poveća antivaksersko raspoloženje, prenosi RTS.

Međutim, Nedić je podsetio da je sada važna činjenica da je Novak na turniru koji je on organizovao u Srbiji kada nije još bilo vakcina, obezbedio vakcine za sve igrače koji žele da se vakcinišu.

“Sada ministar svoju odluku zasniva na javnom interesu i kaže da bi prisustvo Novaka Đokovića dovelo do nemira i posebno motivisala antivakserce. Ova činjenica (da je Đoković organizovao vakcinaciju) govori upravo suprotno“, rekao je Nedić, što su preneli i australijski mediji.

11.00 – Nove reči podrške Nika Kirjosa za srpskog tenisera.

10.17 – Drugi teniser sveta, Rus, Danil Medvedev govoreći o slučaju Novaka Đokovića na Australijan openu, upitao je šta je pravi razlog za ukidanje vize.

“Želim da kažem povodom te situacije u Australiji da su to njihova pravila. Ali iz onoga što ja znam je to da ako mu je odobreno izuzeće da bude u ovoj zemlji i radi šta želi, onda treba i da igra. Ako izuzeće nije validno ili nešto drugo nije po pravilima, onda svaka zemlja ima pravo da ti zabrani ulazak”, rekao je Medvedev na konferenciji za medije u Melburnu, a prenosi RTS.

“Znam da je ministar rekao ponovo ‘ne’, ali nisam pitao ništa više o tome. Da li je on samo rekao da ne želi da ga pusti li postoji pravni razlog za to? Pretpostavljam da ćemo više znati nakon saslušanja”, dodao je Medvedev.

10.04 – Portparol Saveza advokata Australije Greg Barns, advokat sa iskustvom u slučajevima migracija, rekao je da Đoković sada oseća punu snagu zakona o migraciji koji su osmišljeni da uklone osumnjičene teroriste iz Australije, a ne tenisere.

„Jedan od najopasnijih aspekata Đokovićeve situacije je spremnost savezne vlade da odlučno smatra da je neko rizičan za javni red samo na osnovu njihove percepcije šta bi mogli da budu stavovi te osobe“, rekao je Barns, a prenosi australijski Ejdž.

„Ovo je orvelijanski i i duboko je zabrinjavajuće u društvu koje je navodno posvećeno slobodi govora i slobodi misli”, dodao je Barns.

9.55 – Bivši direktor Australijan opena Pol Meknami u tekstu za australijski Ejdž ističe da će Otvoreno prvenstvo Australije biti “progutano i paralizovano“ zbog fijaska sa Novakom Đokovićom, koji se, prema njegovim rečima, nalazi pred deportacijom iz Australije.

“Za mene je odluka da se svetski broj jedan pošalje kući jednostavna za objasniti. Sada se zna da nije vakcinisan, a pošto je toliko poznat i popularan, postao je ‘laka meta’. Inače, u nekoj drugoj situaciji, nikada ne bi došlo do svojevrsnog ‘lova na veštice’”, napisao je Meknami, a prenosi Ejdž.

9.32 – Dakle, poznato je da će Novaku suditi pred tročlanim većem, a poznato je i ko su sudije. Suđenje će voditi vrhovni sudija Džejms Alsop, sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O’Kalahan, koji je vodio i pripremno ročište.

9.31 – Evo i linka Jutjub kanala gde će kasno večeras, od 23.30 po srednjeevropskom vremenu biti prenošeno ročište nakon kog će konačno i definitivno biti poznat Đokovićev status u Australiji.

9.28 – Još jedna (mala) pobeda Đokovićevih advokata je potvrđena i od strane Saveznog suda. Đokovićevi advokati su tražili da ročište bude pred “punim sastavom” sudkog veća – pred trojicom sudija. Pravni tim Vlade Australije se apsolutno protivio takvom zahtevu. Sud je pre sat vremena potvrdio da će se postupak odvijati pred tročlanim većem.

8.41 – Novaku će saslušanje biti pred još dvojicom sudija, koji odlučuju o ostanku u Australiji i igranju na Australijan openu, barem prema pisanju australijskih novinara. Ranije je već određeno da će Dejvid O’Kalahan biti sudija u procesu u novom postupku pred Saveznim sudom.

Podsetimo, prethodni sudski postupk je održan pred Federalnim i porodičnim okružnim sudom u Melburnu u procesu koji je vodio sudija Entoni Keli, a koji je rezultirao oslobađajućom presudom za Novaka Đokovića. U pitanju je prvostepeni sud, na kom je održano i prvo pripemno ročište u novom sudskom procesu koji je pokrenut nakon ponovnog ukidanja vize srpskom teniseru. Sudija Entoni Keli je odlučio da slučaj prenese na savezni nivo, odnosno, Savezni sud.

7.39 – Poznat je i drugi zvaničnik koji je dobio vizu na osnovu iste dokumentacije i medicinskog izuzeća kao i Novak Đoković, te češka teniserka Renata Vočarova.

7.30 – O situaciji u kojoj se nalazi Novak Đoković oglasili su se, i golašavaju se, iz minuta u minuta – iz sveta sporta, politike, medija…

Evo i reakcije japanske tenisereke Naome Osake…

7.17 – Evo opširnije vesti o tome šta je španski teniser (ponovo) rekao o situaciji u kojoj se nalazi Novak Đoković.

7.09 – Šta se sve dešavalo od petka ujutru od 7 časova kada je Đokoviću ponovo ukinuta viza, pa sve do kratkog saslušanja u Saveznom sudu Australije u subotu od 00.15 pročitajte u posebnom tekstu.

6.50 – Novak Đoković primećen je kako je dovezen u hotel za imigrante “Park”, odnosno, pritvorski centar granične policije “Čarlton”, gde se nalazio nakon prvog ukidanja vize.

6.45 – “Novak Đoković je jedan od najboljih igrača u istoriji sporta, bez ikakve sumnje. Ipak, Australijan open je važniji od jednog igrača, bio taj igrač Đoković, Federer ili Nadal. Mislim da će ovogodišnji Australijan open biti dobar sa ili bez Novaka”, izjavio je Rafael Nadal.

6.30 – Advokati Novaka Đokovića podneli su u međuvremenu zvanični prigovor Federalnom porodičnom i okružnom sudu u Melburnu u kojem navode da je ukidanje vize od strane ministra za imigraciju Aleksa Houka pravno nevažeće.

U dokumentu koju je objavio Federalni porodični i okružni sud (prvostepeni organi), piše da je ministar napravio grešku poništavanjem vize uz obrazloženje da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da izazove povećenje raspoloženja protiv vakcinacije, što bi moglo da dovede do raznih negativnih posledica.

Australijski mediji prenose da Đokovićev pravni tim tvrdi da ministar Houk nije uzeo u obzir da bi pritvor prvog tenisera sveta i njegovo prisilno udaljenje iz Australije takođe mogli da podstaknu raspoloženje protiv vakcinacije.

Oni takđe tvrde da ministar nije pokazao nijedan dokaz koji bi potkrepio njegvu konstataciju da bi Đokovićevo prisustvo moglo da podstakne raspoloženje protiv vakcinacije.

6 KOMENTARA

 1. Obrni-okreni, kad si vakcinisan rešio si problem sa vizom. Sa svojim telom možeš da radiš šta ti je volja. Ali ako si zaražen ne možeš namerno da širiš zarazu.

 2. Australia Open, seljačka liga! Kakav bre Grend slem za njih? Zatvoriti ih barem na 10 godina, a posle im možda dati pravo na iznajmljivanje terena za treninge!!!
  Bruke belosvetske!!! Plašite se da vam Novak ne zarazi neki australijski život (iako je ovo individualni sport), a nije vam smetalo njegovo prisustvo kada ste sa njegovim milionima spasili ko zna koliko australijskih života i porodica od požara?!?!?!!!! Gnjide belosvetske!!!
  Neka vam je na čast i ponos sve što ste uradili!!!
  Pozdrav iz grada Kruševca, nekadašnje prestonice Srbije i Lazarevog carstva

 3. ОДУЗЕТИ АУСТРАЛИЈИ ОРГАНИЗАЦИЈУ ОВОГ ТУРНИРА ЗАУВЕК!!!!!!

 4. Iz svega sto je do sada objavljeno, jasno je da se radi o politickom progonu Novaka i to u svrhu popravljanja rejtinga laburista.
  Englez razmislja engleskom pamecu jednako u Evropi, Australiji, Americi. Istrebili su autohtono stanovnistvo Amerike i Australije, koliko su silni. Sad bi da Novaka slome. Tvrd je orah glava Novakova.
  Neznaju oni za srpski inat, najjaci smo kad nas najvise lome.

  • Vakcinacija NIJE OBAVEZNA! Ako smeš da biraš i odlučiš da izabereš da se ne vakcinišeš, ti si automatski antivakser. Da li je to normalno! Sve je potpuno izgubio razum.

Comments are closed.