Ko podržava Đokovićevu deportaciju, a ko je protiv: Kako Australijanaci gledaju na vladinu odluku o ukidanju vize najboljem teniseru sveta?

0
EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Više od dve trećine Australijanaca smatra da Novaka Đokovića “treba deportovati, odnosno, da mu ne treba dozvoliti da učestvuje na Otvorenom prvenstvu Australije”, pokazaju ankete australijskih listova Sandej ejdž i San herald, koje su objavljene uoči suđenja srpskom teniseru pred Saveznim sudom u Melburnu, a nakon što se pravni tim prvog tenisera sveta žalio na odluku ministra za imigracionu politiku Aleksa Houka o ponovnom ukidanju vize.

Ankete ukazuju da 71 odsto Australijanaca smatra da Đokoviću ne bi trebalo dozvoliti da ostane uprkos dobijenom medicinskom izuzeću od strane nezavisnih medicinskih panela Teniske federacije Australije (Tenis Australija) i savezne države Viktorija, kojim je u Ausraliju mogao da uđe bez potvrde o vakcinaciji.

S druge strane, samo 14 odsto ispitanika želi da se Đoković takmiči u Melburnu i dobije šansu da se upiše u istoriju tenisa osvajanjem svoje 21. grend slem titule, čime bi nadmašio rekord koji trenutno deli sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Preostali 15 odsto nije formiralo stav po ovom pitanju.

Istraživanje kompanije “Resolve Strategic” otkriva većinsku podršku građana Australije odluci savezne vlade da u petak po drugi put ukine vizu srpskom teniseru, nakon što je Federalni i porodični okružni sud u Melburnu (prvostepeni organ) u ponedeljak poništio odluku federalnih vlasti o prvobitnom ukidanju vize.

Premijer Australije Skot Morison je nedavno izjavio da se “zdravstvena pravila moraju primenjivati”, a rezultati ankete pokazuju snažnu podršku vladinim odlukama među simpatizerima laburista i njenih koalicionih partija, ali i među takozvanim nezavisnima, koji ne podržavaju nijednu od ponuđenih opcija na australijskom političkom nebu.

„Australijanci su podneli mnogo žrtava tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultati tih žrtvovanja biti zaštićeni“, rekao je Morison u petak, osvrnuvši se na odluku ministra Houka o ukidanju vize srpskom teniseru.

U procentima, 78 odsto glasača Koalicije reklo je da srpskom teniseru ne bi trebalo dozvoliti da ostane i igra, 75 odsto glasača laburista je imalo isti stav, a 64 odsto neopredijeljenih glasača takođe deli identično mišljenje.

Kada je reč o drugim kategorijama, muškarci u nešto većim procentima podržava Đokovića – sa 17 odsto onih koji kažu da bi trebalo da ostane, u poređenju sa 12 odsto među ženama.

Dok pristalice Australijan opena ipak strahuju da će fijasko sa Đokovićem naštetiti imidžu prvog grend slema u sezoni, najjaču podršku Đokoviću stigla je od glasača koji podržavaju Partiju ujedinjene Australije (UAP), a koju je osnovao rudarski magnat Klajv Palmer. Ujedinjeni se protive antikovid merama i uvođenju ovavezne vakcinacije. Među ovom grupacijom, 38 odsto njih je želelo da teniska zvezda ostane, dok je 31 odsto reklo da bi trebalo da ode, a 31 odsto nije imalo stav. Ovo je, međutim, mala grupa, s obzirom na relativno nisku popularnost UAP-a među Australijancima.

Raspoređeno po saveznim državama Australije, stav da Đoković treba da bude deportovan podržalo je 71 odsto ispitanika iz Viktorije, savezne države u kojoj se održava turnir, zatim 69 odsto ispitanika iz Novog Južnog Velsa i 70 odsto onih u Kvinslendu.

Dok je 16 odsto građana Viktorije bilo za to da Đoković ostane da se takmiči na grend slemu u Melburnu, nešto više od 14 odsto delilo je isti stav među ispitanicima iz Novog Južnog Velsa, odnosno 15 odsto u Kvinslendu.

Istraživanje je obuhvatilo 1.607 građana i sprovedno je u periodu od 11. do 15. januara.

U anketnom pitanju je pisalo: „Novaku Đokoviću, međunarodnom profesionalnom teniseru, nedavno je, od strane dva nezavisna medicinska panela, odobreno izuzeće da u Australiju može da uže bez potvrde o vakcinaciji da bi nastupio na Australijan openu. Ovo je osporeno od strane granične policije federalne Vlade, bilo je predmet sudske žalbe i odluke ministra za imigraciju. Da li mislite da bi Novaku Đokoviću trebalo dozvoliti da ostane u Australiji i igra na turniru pošto nije vakcinisan, ili ne?