Đoković pred Saveznim sudom u subotu kasno uveče: Jedini spor oko broja sudija, sledi konačna odluka o njegovom statusu…

1
(Beta/AP Photo/Mark Baker, File)

Saga oko boravka Novaka Đokovića u Australiji i dalje traje i još nije poznata njegova sudbina u Melburnu. Đokoviću je po drugi put ukinuta viza, a njegovi advokati su uložili žalbu. Prvi deo ripremnog ročište počeo je u petak oko 11 časova po srednjeevropskom vremenu, pred sudijom Entonijem Kelijem kada su obe strane imale uvodna izlaganja.

Đokovićevi advokati spremili su žalbu i ona je podneta sudiji Keliju, koji je odložio momentalnu deportaciju iz zemlje do subote, ali je postupak sada prebačen na Savezni sud u Melburnu.

U slučaju da sud odluči u njegovu korist, moći će da nastupa na Australijan openu, ali u slučaju da potvrdi odluku federalne Vlade, Novak će morati da napusti Australiju i preti mu trogodišnja zabrana ulaska u zemlju.

Ministar za imigracionu politiku Aleks Houk rekao je da je srpskom teniseru viza ukinuta na osnovu “zaštite javnog zdravlja Australije i u skladu sa javnim interesom”.

Advokata odbrane Nikolas Vud rekao je da su razlozi Aleksa Houka u „potpunoj suprotnosti” sa onima koje koristi delegat Granične snage.

“Delegat je rekao da Đoković može da zarazi druge ljude jer nije vakcinisan. Sadašnji niz razloga je potpuno drugačiji. Ministar pretpostavlja u Đokovićevu korist svaku činjenicu koja je ranije mogla biti sporna – da se pridržava zakona, da predstavlja samo zanemarljiv rizik za druge, da gospodin Đoković ima medicinski razlog da se ne vakciniše i da je na dobrom glasu”, podvukao je Vud.

Đokoviće je u petak oko 22.00 (po srednjeevropskom vremenu) dao izjavu imigracionoj službi, a u subotu oko 00.15 (po srednjeevropskom vremenu) je trebalo da bude saslušan u okviru pripremnog ročišta pred sudijom Dejvidom O’Kelhanom.

Međutim, prvo preliminarno ili pripremno ročište je i zvanično završeno,

Obe strane su se složile da se saslušanje održi sutra u 23.30 po srednje evropskom vremenu, odnosno, u nedelju ujutru od 9.30 po lokalnom vremenu.

Saslušanje je bilo prilično administrativno, a jedini spor između strana bio je da li će slučaj gospodina Novaka sutra voditi sudija pojedinac ili sud u punom sastavu koji čini tročlano veće.

Takođe, sudija je saopštio da Đokovićeva odbrana do subote u 12.00 časova po lokalnom vremenu (02.00 po srednjeevropskom) mora da dostavi potrebnu dokumentaciju. Rok tužioca je subota 22.00 po lokalnom vremenu (14.00 po srednjeevropskom). 

Podsetimo, Đokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, proveo je šest dana u imigracionom pritvoru, da bi Federalni sud u Melburnu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.

Sagu oko Novaka Đokovića, iz minuta u minut, mogli ste da pratite i na sajtu Nedeljnika.

1.05 – Završavamo prenos iz minuta u minut za večeras. Sutra na sajtu Nedeljnika nastavljamo da pratimo dešavanja iz Australije.

0.48 – Prvo preliminarno ili pripremno ročište je i zvanično završeno, a još nije doneta odluka koliko će sudija odlučivati o Đokoviću, niti je Đoković saslušan u ovom trenutku.

Obe strane su se složile da se saslušanje održi sutra u 23.30 po srednje evropskom vremenu, odnosno, u nedelju ujutur od 9.30 po lokalnom vremenu.

Saslušanje je bilo prilično administrativno, a jedini spor između strana bio je da li će slučaj gospodina Novaka sutra voditi sudija pojedinac ili sud u punom sastavu koji čini tročlano veće.

Suđenje u konačnom ročištu će biti održano u subotu od 23.30 po srednjeevropskom vremenu.

0.43 – Sudija je saopštio da Đokovićeva odbrana do subote u 12.00 časova po lokalnom vremenu (02.00 po srednjeevropskom) mora da dostavi potrebnu dokumentaciju.

Rok tužioca je subota 22.00 po lokalnom vremenu (14.00 po srednjeevropskom). 

Novakova odbrana zahteva da konačnu odluku donese sudijsko tročlano veće, kako bi se omogućila objektivnost i nepristrasnost. Državni advokat nije pristao na takav zahtev.

0.41 – O’Kalahan je rekao da će odluka biti doneta sutra u 09.30 po lokalnom vremenu. To je u 23.30 uveče po našem vremenu.

0.37 – Sudija Dejvid O’Kalahan je ukazao na mogućnost da Đokovićevo saslušanje sutra bude pred punim sastavom Saveznog suda u Melburnu, umesto da ga sasluša jedan sudija.

0.34 – Novaka odbrana zahteva da konačnu odluku donese veće sudija, tačnije tročlano veće, kako bi se omogućila objektivnost i nepristrasnost. Advokat Pol Henderson govori u ime Novakovog tima, zajedno sa Vudom, a tražili su nekoliko minuta da razmotre celokupnu situaciju.

„Sud u punom sastavu može se sazvati sutra ujutru“, rekao je sudija.

0.31 – Još jednom naglašavamo da je u pitanju čisto proceduralno ročište. Ono konačno se održava sutra od 23.00 po srednjeevropskom vremenu.

0.28 – Plan je da se čuju podnesci Đokovićevih advokata, koji osporavaju odluku Vlade da ukine vizu svom klijentu.

0.22 – Počeo je lajv suđenja koji se može pratiti na sledećem linku:

00.05 – Novak je nešto pre ponoći, navodno, stigao u prostorije advokata odakle će putem video linka pratiti preliminarno saslušanje kod sudije O’Kalahana.

00.03 – Podrška stiže i od princa Filipa i princeze Danice Karađorđevića

23.35 – Novaka Đokovića je, prema ranijem dogovoru dve strane u toku prvog pripremnog ročišta, a kako prenosi CNN, australijska granična policija privela, i u tom statusu će dočekati saslušanje u okviru nastavka pripremnog ročišta pred Saveznim sudom u Melburnu, koje bi trebalo da počne oko 00.15.

23.27 – “Na dan dolaska Novaka Đokovića, u deset uveče su me pozvali iz imigacionog centra da sutradan dođem na razgovor”, kaže Filip Serdarušić, teniski trener koji je u Australiju ušao sa istim medicinskim izuzećem kao i svetski broj jedan, a prenosi Sport klub.

“Imao sam dve mogućnosti: da odem legalnim putem kući ili da ponovo apliciram za vizu. Budući da bi je 99 odsto odbili jer su rešili da više ne vredi to što si preležao kovid, odlučio sam da se pokupim, jer nisam toliko veliki kao Novak da se borim. Ako su zaustavili njega, morali su i nas”, naveo je on.

23.20 – Evo i naslovnice još jedno lista iz Melburna. Naslov je, doduše, sličan.

23.01 – Novakovo davanje izjave imigracionim službenicima je u toku, prenosi pojedini mediji.

22.44 – Još reakcija o statusu Novaka Đokovića… I još jedna negativna…

22.35 – Ejdž pod oznakom ekskluzivno donosi nove informacije o slučaju Đoković.

“U radikalnom preokretu slučaja protiv srpske teniske zvezde, ministar za imigraciju Aleks Houk priznaje da je nevakcinisani Đoković ušao u Australiju uz važeći medicinski izuzetak i da predstavlja mali rizik od zaraze virusom dok je bio u Australiji i prenošenja na druge zbog nedavnog infekcija”, piše u tekstu Ejdža.

22.20 – Svi detalji slučaja australijske Vlade protiv Đokovića, prema pisanju novinara Ejdža Pola Sakala.

  • Đoković je “nevakcinisana osoba visokog profila“ sa „očiglednim zanemarivanjem“ kovid pravila poput izolacije.
  • Mogao bi podići raspoloženje stanovništva protiv vakcinisanja.
  • Pominje se i ono što je bilo ključno pitanje do danas – njegovo medicinsko izuzeće.

22.05 – Dok čekamo vesti o izjavi Novaka Đokovića, evo kako izgleda sutrašnja naslovna strana melburnskog lista Ejdž, kog ovih dana prenosi većina svetskih i srpskih medija.

21.55 – Večeras od 22 časaova po srednjoevropskom vremenu) Novak Đoković u kancelariji njegovih advokata daje izjavu imigracionoj službi Australije. Od tog trenutka teče mu i imigracioni pritvor koji obezbeđuju dva granična policajca koja će biti u kancelariji.

Predviđeno je da Đoković, potom, bude saslušan i pred Federalnim sudom u subotu u 10.15 po lokalnom, odnosno u noći između petka i subote po našem vremenu (00.15). Vođenje postupka povereno je sudiji Džonu O’Kalahanu.

Predviđeno je da u kancelariji advokata bude do 14 časova u subotu (4 ujutru u Srbiji) posle čega imigracioni pritvor nastavlja na za sada nepoznatoj lokaciji.

21.38 – Australijska vlada je i jutros (po lokalnom vremenu) da bi prisustvo Novaka Đokovića na Australijan openu u naredne dve nedelje moglo da “ugrozi živote i građanski poredak povećanjem raspoloženja stanovništva protiv obavezne vakcinacije i antikovid mera, prenosi australijski Ejdž.

21.33 – Za manje od pola sata bi trebalo da počne saslušanje srpskog tenisera pred. Potom bi trebalo da usledi i saslušanje pred Saveznim sudom u Melburnu. Australijski mediji su danas objavili Jutjub kanal na kom će navodno biti prenošeno saslušanje u sklopu pripremnog ročišta.

21.09 – Nekada najbolja teniserka sveta, Belgijanka Žastin Enan, ističe da je u ovom momentu, u kontekstu svih previranja, verovatno jedino ispravno rešenje za Đokovića da ne nastupa u Melburnu.

”Smatram da je za njega najbolje da ne igra ove godine u Australiji. Ne mislim da ne treba da se bori za ono u šta veruje, ali prosto jasno je da veliki broj ljudi u Australiji ne želi da on nastupa. Za njega, ali i za sve druge je bolje da on ne igra na Australijen openu ove godine”, rekla je Enan, inače sama osvajačica sedam grend slem titula, a prenosi RTS.

20.16 – Francuski satirični “Šarli Ebdo” objavio je niz negativnih karikatura protiv srpskog tenisera, aludirajući na njegove navodne stavove o vakcinaciji. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

20.04 – Da ponovimo! Nakon što je Novaku Đokoviću po drugi put poništena viza za Australiju, postupak je prebačen na Savezni sud. Vođenje postupka povereno je sudiji Dejvidu Džonu O’Kalahanu.

20.02 – Još jedan ugao odluke australijskih vlasti.

18.25 – Teniski savez Srbije “čvrsto podržava našeg šampiona Novaka Đokovića u borbi sa australijskim vlastima na pravo da zaigra na Australija openu, prvom od četiri grend slem turnira u 2022. godini”.

“Presedan u svetu tenisa, koji je uvek važio za džentlmentski sport, da se političkom i sudskom odlukom aminuje učešće devetostrukog šampiona Australije na turniru je neprihvatljiv za kompletan sportski svet na planeti i kosi se sa svetim olimpijskim principima, koji su dobro poznati i domaćinima turnira, kao organizatorima Olimpijskih igara”, piše u saopštenju TSS-a, a prenosi RTS.

18.15 – Šta je o slučaju Novaka Đokovića rekao Nikola Pilić?

18.10 – Ukrajinski teniser Ilija Marčenko, 165. na svetu, na zanimljiv način podržao je Noleta.

“Kažu ‘pravila su pravila’, a onda izgube na svom Sudu. Onda pronađu način da mu ipak ponište vizu. Dakle, na koja su onda pravila uopšte mislili? A, da, zaboravio sam, izbori su uskoro. Budi jak, Nole”, poručio je Marčenko.

18.00 – Hajde da rezimiramo šta su glavne satnice u naredna dva dana:

Subora:

8.00 (petak od 22.00 po srednjeevropskom vremenu) – Intervju sa imigracionom službom, odnosno, graničnom policijom.

– Pritvor u advokatskoj kancelariji do daljeg.

Nedelja:

9.00 (subota od 23.00 po srednjeevropskom vremenu) – Ročište pred Saveznim sudom u Melburnu, Đoković, za sada, ostaje u kancelariji njegovih advokata.

17.42 – Oglasio se i predsednik Srbije Aleksandaar Vučić…

17.28 – “Novak Đoković imao je validan dokuement da je bio zaražen koronavirusom”, rekao je pokrajinski sekretar Zoran Gojković na pitanje novinara CNN o testu koji je rađen u Batutu krajem prošle godine.

„Uz mogućnost da budem krivično gonjen, pošto je taj test isključivo i jedino, kao i svaka medicinska dokumentacija njegovo lično vlasništvo i svako njeno objavljivanje bez njegovog znanja je krivično delo, mogu da kažem da smo analizirali dokument i on je validan“, rekao je Gojković, a prenosi portal Nova.rs.

Više o tome u odvojenoj vesti možete pročitati OVDE.

16.00 – Turnir u Melburnu počeće u ponedeljak, a prvog dana igraće ‘gornja polovina’ žreba u obe konkurencije. To znači da će na teren igrači koji su u delu kostura sa prvim nosiocima Novakom Đokovićem i Ešli Barti.

Pitanje je hoće li najbolji teniser sveta uopšte moći da igra na prvom grend slemu, pošto će odluka o njegovom ostanku u Australiji biti doneta u nedelju.

15.00 – Žastin Enan Arden: “Mislim da je najbolje u ovom trenutku da ne igra na turniru. Kada je nešto toliko komplikovano, ne kažem da Đoković ne treba da se bori, zato što misli da je to prava stvar, ali mislim da je sada dokazano da mnogi Australijanci ne žele da ga vide kako igra. Zato je možda najbolje za sve, za tenis, za turnir, možda i za njega, da ne nastupi”

14.00 – Određen novi sudija u slučaju Đoković protiv ministra Houka. S obzirom na to da je suđenje prebačeno na savezni nivo, sudija Keli, neće više “deliti pravdu” u sagi Đoković protiv Australije. Novi sudija je O’Kalahan

13.15 – Pripremno ročište je završeno.

Novakov “dnevnik” je jasan: sutra u 8 časova prepodne po australijskom vremenu ide na saslušanje, zatim će biti u pritvoru, pa kod advokata od 10 do 14 časova, pa opet u pritvoru, pa od 19 časova opet na saslušanju, u kancelariji svog advokata.

13.00 – Objavljena je nova pauza od pet minuta

12.55 – Sudija Keli je odlučio da se slučaj prebaci na Savezni sud, a Novakovi advokati negoduju jer bi bilo brže da se sve nastavilo na ovom nivou

12.50 – Pripremno ročište je nastavljeno. Sudija Keli je pročitao nekoliko odluka:

  • Đoković će dostaviti žalbu u najbržem mogućem roku
  • Ministar Houk neće uraditi ništa da ga odmah izbaci iz Australije
  • Nakon jutarnjeg saslušanja, Novak će biti u kancelariji svojih advokata, odakle će sutra popodne po australijskom vremenu opet biti vraćen na novo saslušanje

12.30 – Pauza je pri kraju, a čim se pripremno ročište nastavi obavestićemo vas o svim novim detaljima

12.01 – Pauza na pripremnom ročištu, čeka se odluka sudije Kelije o daljim koracima u vezi sa procesom

12.00 – Prema rečima sudije Kelija, Đoković će sutra uveče biti u pritvoru. Nije precizirano da li u hotelu za imigrante ili na nekom drugom mestu.

Odatle će u nedelju ujutru ponovo biti doveden kod advokata.

11.55 – Sudija Keli sada kaže da je koronavirus imao ogroman uticaj na živote ljudi u Australiji i širom sveta (u smislu zdravlja, ekonomije, mentalnog zdravlja), a pravilo o vakcinaciji je pitanje isključivo politike. Ovo bi moglo ukazati na to da bi Federalni sud mogao da razmatra ovaj slučaj…

11.50 – A za to vreme, pojavila se nova vest:

Kancelarija premijera Skota Morisona poslala je poruku svim poslanicima da za sada ne govore javno o sagi sa Đokovićem.

11.40

11.35 – Ne postoji nijedno racionalno objašnjenje za ovakvu odluku ministra Houka koji je svoju odluku o ukidanju vakcine objasnio i navodnim potpirivanje antivakserskih pokreta Đokovićevim potezima

11.30 – Vud ističe da je Đokovićev žalbeni materijal sadržao i naučne članke o prirodnom imunitetu, a da je ministar Houk svojom odlukom potvrdio da ih nije pročitao

11.25 – Đokovićev zastupnik Nikolas Vud rekao je da Novakova odbrana posebno ceni ako australijski sud uzme u obzir da bi njihov klijent mogao da se nađe na terenu već u ponedeljak uveče: “Zato nam je vreme veoma važno”.

Kritikuju vladu zbog toga što je na ovu odluku čekala do petka uveče.

11.20 – Potvrđeno da prvi reket sveta nije vraćen u pritvor. Njegov intervju zakazan je za 8 časova prepodne u subotu, po australijskom vremenu.

Po našem vremenu, saslušanje bi trebalo da počne u 22 časa, večeras.

11.17 – Đokovićevi advokati će podneti žalbu u roku od sat vremena.

11.10 – Sudija je rekao da bi mogla da bude izrečena privremena zabrana deportacije po kojoj Đoković ne bi mogao da bude deportovan do 15. januara u 16 časova, po australijskom vremenu.

Takođe, rekao je da je Novak pozvan na saslušanje zakazano u subotu.

11.05 – Sudija Entoni Keli napominje mogućnost da će slučaj morati da bude prebačen sa Federalnog okružnog suda na Savezni sud.
Sudija Keli:

„Iako imam, kako mi se čini, neosporno ovlašćenje da prenesem ovu stvar na drugi sud, to je kvalifikovano zahtevom… da Savezni sud Australije potvrdi nalog koji izdam.“

11.00 – Sudija Keli iznosi podatke iz dokumenata koje ima pred sobom: Houkovu odluku o ukidanju Đokovićeve vize; i podnesak vlade. Postoji i dokument pod nazivom „osetljivo“ koji sudija neće da pročita…

Iako bismo voleli da čujemo šta je u njemu

10.55 – Sudija Keli je otpočeo pripremno ročište prolaskom kroz detalje istorije slučaja

10.50 – Pripremno ročište je počelo…

10.45 – Uskoro bi trebalo da počne pripremno ročište. Federalni okružni sud u Melburnu je već podelio Jutjub link preko kog će se prenosti pripremno ročište.

10.34 – Potvrda je stigla i od suda.

10.26 – Pripremno ročište biće održano večeras u 10.45 (po srednjeevropskom vremenu pred sudijom Entonijem Kelijem u Federalnom okružnom sudu u Melburnu, prenosi Gardijan.

U pitanju je kratko pojavljivanje na sudu gde sudija korake potrebne za rešavanje spora.

10.23 – Kave su trenutne pravne prognoze

10.20 – Oglasio se i Endi Marej.

“Neću da sedim ovde i ‘šutiram’ Novaka dok je na podu. Mislim, rekao sam to pre neki dan, ovo nije dobra situacija ni za koga”, rekao je Marej.

10.15 – Kristina Keneli, viša poslanica australijske laburističke opozicije, podržala je odluku ministra Houka, ali je dodala da Novak “nije ni trebalo da dobije vizu”.

10.04 – Novinarka Sangita Pilaj istakla je istakla je dva razloga zbog kojih će Đokovićev pravni tim ovgo puta imati teži zadatak na sudu.

“Prvo, pošto je doneo odluku prema članu 133C(3) Zakona o migracijama, Houk ne mora da obavesti o svojoj nameri da ukine Đokovićevu vizu. Ovo smanjuje rizik da napravi fatalnu proceduralnu grešku, kao što je to uradio prvobitni oficir granične policiej. U suštini, verovatnije je da će Houk u tom kontekstu biti na sigurnom. Drugo, pravila prirodne pravde se ne primenjuju na odluke donete prema članu 133C(3). To znači da, iako Đoković i dalje ima pravo da ospori Houkovu odluku, on to može učiniti samo po užim osnovama. Konkretno, smanjen je njegov obim da tvrdi da je odluka nepravedna”, napisala je Pilaj na Tviteru.

10.01 – Gardijan prenosi da Novak Đoković neće biti udaljen sa žreba Australijan opena sve dok ne bude izvesno da neće moći da se takmiči na turniru. U slučaju da bude deportovan, žreb Australijan opena će se suočiti sa manjom rekonstrukcijom.

Andrej Rubljov, peti nosilac, preselio bi se na Đokovićevo mesto na vrhu žreba, Gael Monfils, 17. nosilac, zauzeo bi mesto Rubljova, a novi nosila bi postao Aleksandar Bublik, koji bi zauzeo prethodno Monfilsovo mesto. Laki luzeri, jedan od poraženih igrača u poslednjoj rundi kvalifikacija, bio bi dodat u žreb.

9.57 – Novinar Ejdža Pol Sakal ističe da Novakov pravni tim sprema dokumenta za žalbu, odmah po odluci za poništavanje vize.

Njegovi advokati žele pojednostavljeno suđenje sa skraćenim vremenom za pismene podneske i dokaze. 

9.53 – Đoković neće provesti noć u pritvoru kako se spekulisalo, preneo je BBC.

Kako je preneo BBC, srpski teniser će se u subotu ujutro po lokalnom vremenu u Melburnu sastati sa zvaničnicima za imigraciju.

Odluka ministra za imigraciju Aleksa Houka znači da se Djoković suočava sa deportacijom

9.47 – Vremenski okvir:

17.35 – Đoković usmeno obavešten o odluci ministra.
17.52 – Izjava iz kancelarije Aleksa Houka o ukidanju vize
18.03 – Pravnom timu data odluka u pisanoj formi.

9.39 – Izvor blizak Đokovićevom timu rekao je da on i njegov tim razmatraju dalje korake nakon odluke o ponovnom ukidanju vize.

“Đokovićevom pravnom timu je obaveštenje o ukidanju njegove uručeno u 18.03 – skoro 10 minuta nakon što su mediji obavešteni”, napisao je australijska novinarka Ešli Argun.

9.30 – Novinar portala Ejdž Pol Sakal na Tviteru je napisao da je “od Đokovića zatraženo da se sutra (po lokalnom vremenu) pojavi na razgovoru sa zvaničnicima za imigraciju.

“Vlada trenutno razgovara sa svojim advokatima”, piše Sakal.

9.29 – Još jedan istraga…

9.28 – Još informacija o pravnim mogućnostima srpskog tenisera

9.23 – Premijer Australije Skot Morison izjasnio se o odluci ministra za imigracionu politiku Aleksa Houka da srpskom teniseru Novaku Đokoviću ponovo ukinu vizu, podržavši svog ministra za imigraciju i rekavši da je to učinjeno da bi se “zaštitile sve žrtve koje su Australijanci podneli tokom pandemije”.

“Pročitao sam dluku ministra za imigraciju u vezi sa vizom gospodina Novaka Đokovića. Shvatam da je nakon pažljivog razmatranja, ministar preduzeo radnju da ukine vizu gospodinu Đokoviću zbog zaštite javnog zdravlja, a u cilju javnog intersa”, rekao je Morison, a prenosi Gardijan.

“Ova pandemija je bila neverovatno teška za svakog Australijanca, ali mi smo se držali zajedno i spasili i živote i poslove. Zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjaču ekonomiju i najveću stopu vakcinacije u svetu”, dodao je australijski premijer.

On je istakao da su “Australijanci podneli mnoge žrtve tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtvovanja biti zaštićen”.

“To je ono što ministar danas čini u ovoj akciji. Zbog očekivanog pravnog postupka, koji je u toku, neću davati dalje komentare”, zaključiio je Morison.

8.54 – Đokovićev pravni tim je nagovestio da će se odmah žaliti sudu, prenosi Gardijan.

Podrazumeva se da će advokati srpskog tenisera nastojati da se potencijalni slučaj ubrza, minimizirajući dužinu svojih podnesaka.

Takođe se nadaju da će slučaj biti omogućen tokom vikenda i da će Novak brzo biti saslušan, kao i da će odluka suda biti doneta do nedelje, što će srpskom teniseru omogućiti da učestvuje na Australijan openu početkom sledeće nedelje.

8.52 – Reagovao je i biviši premijer Austalije…

8.30 – Šta su prve informacije o daljim koracima Đokovićevog pravnog tima?

8.21 – Izvori koji su juče razgovarali sa novinarima Ejdža Polom Sakalom i Entonijem Galovejem rekli su da će pravni tim Novaka Đokovića odmah podneti žalbu sudu na odluku ministra za imigraciju Aleksa Houka da Novaku ukine vizu.

Advokati veruju da bi se saslušanje moglo ubrzati smanjenjem dužine pismenih podnesaka i usmenih dokaza.

Ako slučaj dospe na sud, pravni tim se nada da bi proces mogao da počne tokom vikenda i okonča se do nedelje, što bi mu omogućilo da igra meč protiv Miomira Kecmanovića u prvom kolu AO, ukoliko pobedi vladu na sudu.

Slučaj bi se vratio na saslušanje sudiji Federalnog okružnog suda Entoniju Keliju (koji je poništio otkazivanje vize prvi put), ali on ga onda može uputiti dalje Federalnom sudu.

Izvori australijskog Ejdža su ranije ove nedelje potvrdili da postoji opravdana mogućnost da se sudi po hitnom postupku.

8.19 – Novak Đoković bi mogao biti primoran da napusti Australiju u roku od nekoliko sati nakon što je ministar za imigraciju Aleks Houk iskoristio svoju ličnu moć, odnsno, diskreciono pravo da ukine vizu srpskom teniseru, piše Ejdž, dok se njegovi advokati spremaju da odmah podnesu žalbu sudu.

Na udaru je i Austaljian open koji je Đokovića već uvrstio u glavn žreb.

Ako Đoković ne uloži žalbu na odluku, zakoni nalažu da mu bude zabranjeno da dobije još jednu vizu u naredne tri godine. Međutim, zabrana se može ukinuti u bilo kom trenutku.

7.55 – Ministar za imigraciju Aleks Houk iskoristio je svoju ličnu moć da poništi vizu Novaku Đokoviću, dok se njegovi advokati spremaju da odmah podnesu žalbu protiv te odluke, prenosi australijski Ejdž.

Australijski mediji pišu da ukoliko Đokovićev pravni tim ne ospori odluku pred sudom, ili ne uspe u tome, biće odmah deportovan iz zemlje.

„Danas sam iskoristio svoje ovlašćenje prema članu 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju je imao gospodin Novak Đoković zbog toga što je to bilo u javnom interesu (Australije) i u cilju zaštite javnog zdravlja. Ova odluka je usledila nakon naloga Federalnog okružnog i porodičnog suda od 10. januara 2022. godine, kojim je poništena prethodna odluka o poništenju (viez) iz razloga proceduralnih nepravilnosti”, rekao je Houk.

„Prilikom donošenja ove odluke, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dali Ministarstvo unutrašnjih poslova, australijske granične snage i gospodin Đoković. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom kovid-19″, dodao je australijski ministar za imigracionu politiku.

7.15 – I u australijskim medijima se raspravlja o Novakovim pravnim mogućnostima ukoliko mu viza ponovo bude ukinuta, a Ejdž je pitao tamošnje pravnike da li će srpski teniser moći da poništi potencijalnu Houkovu odluku o ukidanju vize na Apelacionom sudu?

Vanredna profesorka javnog prava Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju Džanina Baui kaže da će teniser imati nekoliko mogućnosti u žalbenom postpuku u slučaju da mu se ponovo ukine viza.

Ona je istakla da su diskreciona prava ministra za imigracionu politiku prilično široka, a sve što Đoković može da uradi je da traži sudsku reviziju na apelaciji, koja bi doveli u pitanje da li su eventualna ovlašćenja ministra izvršena na zakonit način.

“Realno gledano, osim u slučaju da ministar (Houk) ne napravi grešku u proceduri ili ne poštuje odredbe zakona, i ako odluka zaista nema osnova, malo je verovatno da će Đoković uspeti”, rekla je Baui.

Vandrena profesorja na pravnom fakultetu Univerziteta “Merdok” Meri En Keni nedavno je napisala da su lična ovlašćenja ministra ovlašćenja koja nisu prinudna i ako se pravilno primenjuju, odluke ministra ne mogu da budu preispitane pred sudom.

Bivši zamenik sekretara Odeljenja za imigraciju Abul Rizvi takođe je ranije danas na Tviteru govorio o drugim opcijama koje su ministru dostupne: „Ako ministar ukine Đokovićevu vizu i on podnese žalbu, otvorena opcija za ministra bi bila da ga pusti iz pritvor na osnovu privremene vize dok traje žalbeni i sudski proces. To bi Đokoviću moglo da omogući nastup na Australijan openu”.

7.02 – Kondicioni trener Đokovića, Ulises Badio, objavio je fotografije sa treninga, a čini se da je u dobrom raspoloženju ćaskao sa Novakom.

6.53 – Iako je odradio jutarnji trening na Rod Lejver areni, ime srpskog tenisera Novaka Đokovića obrisano je sa liste popodnevnih izlazaka na teren, piše australijski Ejdž. U ovom trenutku nije poznato zbog čega, ali postoji mogućnost i da je najbolji svetski teniser trenirao “iza zatvorenih vrata”, jer u to vreme nije bilo prenosa za medije sa centralnog terena.

6.45 – Martine Lets, izvršna direktorka Komiteta za Melburn, organizacije koja predstavlja poslovne i umetničke lidere tog grada smatra da je “sramotnom sagom o Novaku Đokoviću” narušena reputacija Melburna kao prestonice Australije za razne manifestacije, piše Ejdž.

“Saga o Đokovićevoj vizi i vakcinaciji loše se odrazila na sve uključene, što je tragedija s obzirom na izvrsnost naše infrastrukture i planiranje turnira. Bez obzira na to ko je u pravu ili nije, ova afera pokazala je osvetoljubivo i netolerantno lice Australije, koje sebi teško možemo priuštiti dok pokušavamo da se ponovo otvorimo svetu”, istakla je Letsova.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime