Koje su pravne mogućnosti dostupne Đokoviću: Da li suđenje može da se održi po hitnom postupku i da li u toku procesa može da igra na Australijan openu?

1
EPA-EFE/JAMES ROSS

Saga oko boravka Novaka Đokovića u Australiji i dalje traje i još nije poznata njegova sudbina u Melburnu. Prema najnovijim informacijama, Đokoviću je ukinuta viza, a njegovi advokati su najavili žalbu.

Ministar za imigracionu politiku Aleks Hok rekao je da je srpskom teniseru viza ukinuta na osnovu “zaštite javnog zdravlja Australije i u skladu sa javnim interesom”, prenosi australijski Ejdž.

Australijski mediji pišu da ukoliko Đokovićev pravni tim ne ospori odluku pred sudom, ili ne uspe u tome, biće odmah deportovan iz zemlje.

„Danas sam iskoristio svoje ovlašćenje prema članu 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju je imao gospodin Novak Đoković zbog toga što je to bilo u javnom interesu (Australije) i u cilju zaštite javnog zdravlja. Ova odluka je usledila nakon naloga Federalnog okružnog i porodičnog suda od 10. januara 2022. godine, kojim je poništena prethodna odluka o poništenju iz razloga proceduralnih nepravilnosti”, rekao je Hok.

„Prilikom donošenja ove odluke, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dali Ministarstvo unutrašnjih poslova, australijske granične snage i gospodin Đoković. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom kovid-19″, dodao je australijski ministar za imigracionu politiku.

Podsetimo, Đokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, proveo je šest dana u imigracionom pritvoru, da bi Federalni sud u Melburnu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.

Izvori koji su juče razgovarali sa novinarima Ejdža Polom Sakalom i Entonijem Galovejem rekli su da će pravni tim Novaka Đokovića odmah podneti žalbu sudu na odluku ministra za imigraciju Aleksa Hoka o ukidanju vize srpskom teniseru.

Advokati veruju da bi se saslušanje moglo ubrzati smanjenjem dužine pismenih podnesaka i usmenih dokaza.

Ako slučaj dospe na sud, pravni tim se nada da bi proces mogao da počne tokom vikenda i okonča se do nedelje, što bi mu omogućilo da igra meč protiv Miomira Kecmanovića u prvom kolu AO, ukoliko pobedi vladu na sudu.

Slučaj bi se vratio na saslušanje sudiji Federalnog okružnog suda Entoniju Keliju (koji je poništio otkazivanje vize prvi put), ali on ga onda može uputiti dalje Federalnom sudu.

Izvori australijskog Ejdža su ranije ove nedelje potvrdili da postoji opravdana mogućnost da se sudi po hitnom postupku.

Šta su ranije govorili australijski pravnici…?

I u australijskim medijima se raspravljalo o Novakovim pravnim mogućnostima ukoliko mu viza ponovo bude ukinuta, a Ejdž je pitao tamošnje pravnike da li će srpski teniser moći da poništi potencijalnu Hokovu odluku o ukidanju vize na Apelacionom sudu?

Vanredna profesorka javnog prava Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju Džanina Baui kaže da teniser ima nekoliko mogućnosti u žalbenom postpuku.

Ona je istakla da su diskreciona prava ministra za imigracionu politiku prilično široka, a sve što Đoković može da uradi je da traži sudsku reviziju na apelaciji, koja bi doveli u pitanje da li su eventualna ovlašćenja ministra izvršena na zakonit način.

“Realno gledano, osim u slučaju da ministar (Hok) ne napravi grešku u proceduri ili ne poštuje odredbe zakona, i ako odluka zaista nema osnova, malo je verovatno da će Đoković uspeti”, rekla je Baui.

Vandrena profesorja na pravnom fakultetu Univerziteta “Merdok” Meri En Keni nedavno je napisala da su lična ovlašćenja ministra ovlašćenja koja nisu prinudna i, ako se pravilno primenjuju, odluke ministra ne mogu da budu preispitane pred sudom.

Bivši zamenik sekretara Odeljenja za imigraciju Abul Rizvi takođe je ranije danas na Tviteru govorio o drugim opcijama koje su ministru dostupne: „Ako ministar ukine Đokovićevu vizu i on podnese žalbu, otvorena opcija za ministra bi bila da ga pusti iz pritvor na osnovu privremene vize dok traje žalbeni i sudski proces. To bi Đokoviću moglo da omogući nastup na Australijan openu”.

1 KOMENTAR

  1. Ствар је дефинитивно за правнике, али образложење одлуке за поновно укидање као:“zaštite javnog zdravlja Australije i u skladu sa javnim interesom” је дефинитивно дискутабилно. Наведени минстар, или шта већ, са овлашћењима већим од суда, имао је као разлоге много више евидентних пропуста у поступку пријаве за издавање визе, које је могао да искористи, али истини за вољу, сви они нису “бомбастични” као наведени. Међутим наведени разлог, иако звучи “театрално” стоји на “стакленим” ногама. У конкретном случају, здрав човек сигурно не може угрожавати било чије здравље, што он у сваком тренутку може доказати, а то онда не може ни бити против тамошњег јавног интереса. Некаква, измишњена таутологија, коју су тамошње власти наметнуле свима, типа вакцинисан=здрав (у смислу, није заражен и не преноси ковид-19), данас не би потписао нико ни од ђака средње медицинске школе.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime