Australijski pravnici: Moć ministra ogromna, Đokovićeva žalba će teško uspeti

0
EPA-EFE/LUKAS COCH

Profesorka javnog prava Džanina Bogi smatra da će odluka ministra za imigraciju Aleksa Hoka verovatno izdržati svaku žalbu, usled širokih ovlašćenja koje uživa ministar.

U klipu koji je okačio Univerzitet Novog Južnog Velsa, Bogi je objasnila da pravni tim Novaka Đokovića nema mnogo stvari koje im idu u korist. On, primera radi, ne može da se žali Administrativnom tribunalu, već može samo da traži sudsku reviziju, odnosno da li je akt donešen po propisima i zakonima.

To znači da sve zavisi od toga na koji je način ministar primenio svoja ovlašćenja i da li je to učinio u skladu sa zakonom.

“Njegova ovlašćenja su veoma široka, što znači da ukoliko ministar ne napravi neku proceduralnu grešku, ukoliko nije poštovao zakon ili ukoliko njegova odluka nema nikakvu osnovu, Đokovićev tim nema mnogo šanse.”

I pravnica Sangita Pilaj, smatra da su sada stvari drugačije u odnosu na prvobitnu dramu na aerodromu.

“Prvo, pošto je doneo odluku prema članu 133C(3), Hok ne mora da obavesti o svojoj nameri da ukine Đokovićevu vizu. Ovo smanjuje rizik da napravi fatalnu proceduralnu grešku, kao što je to uradio prvobitni oficir granične policije. U suštini, verovatnije je da će Hok u tom kontekstu biti na sigurnom. Drugo, pravila prirodne pravde se ne primenjuju na odluke donete prema članu 133C(3). To znači da, iako Đoković i dalje ima pravo da ospori Hokovu odluku, on to može učiniti samo po užim osnovama. Konkretno, smanjen je njegov obim da tvrdi da je odluka nepravedna”, napisala je Pilaj na Tviteru.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime