Dokumenti koji se mogu naći u „Đoković pejpersima“, kako se da nazvati dokumentacija koja je na sudu objavljena uz dokumente koje su objavili australijski mediji – ukazuje na čitavu zbrku, prebacivanje odgovornosti i igranje „gluvih telefona“ na relaciji Australijan open/Tenis Australija, lokalne vlade u Viktoriji i federalne vlade Australije. I Kreg Tajli, direktor Australijan opena i šef Tenis Australija, posle svega je rekao da je „njegova organizacija žrtva sukoba Viktorije i federalne vlade“.

Teniski savez Australije je još 12. novembra zatražio od saveznih vlasti da još jednom provere dokumentaciju o izuzećima za ukupno tri igrača i igračice pre nego što se ukrcaju u avione kako bi izbegli ispitivanja na aerodromu. Iz federalnog ministarstva zdravlja su dobili odgovor: „Sertifikati se pregledaju tek prilikom ulaska na teritoriju zemlje.“

Dobar dan, ja sam Novak Đoković, profesionalni teniser…

Dakle, ništa nije bilo jasno i precizno, a Novak Đoković je sleteo u Melburn.

„Ja sam profesionalni teniser i glavni razlog mog dolaska ovde je učešće na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, u Viktoriji“, odgovorio je na prvo pitanje službenika granične policije Australije o razlozima dolaska u Melburn.

Čini se da je zbunjenost srpskog tenisera rasla svakim novim intervjuom. Nakon sijaset pitanja policijskog službenika, 7 sati i 24 minuta od prvog do poslednjeg intervjua i više od osam sati provedenih u carinskoj zoni aerodroma u Melburnu, srpski teniser je sproveden u svojevrsni imigracioni pritvor u hotelu „Park“.

Četiri dana kasnije, ispostaviće se, upravo je u ovih sedam i kusur sati postupanja australijskih službenika koji su odlučivali o validnosti Đokovićeve vize i njegovom daljem statusu u Australiji prikupljen ključni dokazni materijal Đokovićeve odbrane pred sudom u Melburnu, nakon čijeg izlaganja je pravni tim federalne vlade priznao da su policijski službenici reagovali pogrešno. Zahvaljujući malom mikrofonu na odori policijskog službenika i transparentnosti sudskih vlasti Australije, a nakon presude sudije Entonija Kelija, celokupan transkript razgovora prvog tenisera sveta i policijskih službenika dostupan je javnosti.

U novom Nedeljniku čitajte specijalni dosije o „slučaju Novaka Đokovića“: Šta se sve dešavalo od trenutka kada je Novak Đoković zadržan na granici 6. januara u 6 ujutru / Kakve poruke su poslali australijski političari, a kakve pravni sistem / Ko je lagao, a ko dezinformisao / Kakav bi “doček” Novak imao na terenu (ako do njega napokon stigne) / Uloga Novakovih uverenja i Novakove porodice

Prvi put na jednom mestu celokupni izveštaj o slučaju koji je potresao planetu u prvim danima 2022. godine

Od sportske priče u koju se umešala politika, Novak Đoković se našao kao glavni lik australijskog političkog trilera, gde je sport samo pogodno okruženje u očekivanju turnira koji se nekada zvao „Happy Slam“. Ove godine, šta god da se dogodi, tako se neće zvati.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. JANUARA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.