U Vranju su maske obavezne, da li će biti i u celoj Srbiji: Za sada “samo nacrt”, “krajnja instanca”…

0
Foto: Profimedia, Beta

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je juče da će nošenje maski postati obavezno ako se u Srbiji pogorša situacija u vezi sa koronavirusom, ali da je to za sada “samo nacrt”.

Kon je tim povodom ocenio kako je važno da osetljive grupe, poput starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, nose maske. A kada je reč o zaštiti u javnom prevozu, tržnim centrima i kafićima, to je najniža mera zaštite, dodao je Kon i objasnio da na otvorenom prostoru maske nemaju smisao.

Svi kolektivi su rizična mesta za prenos zaraze, ocenio je on i naveo da dve trećine otkrivenih zaraženih u tim kolektivima nemaju nikakve tegobe.

“Treba poštovati mere, ako ne može da se drži distanca u kolektivu, onda nošenje maski, a da li je to obavezno ili ne, to zavisi od firme”, rekao je Kon.

Maske i rukavice obavezne u Vranju na javnim mestima

Pošto je protekle nedelje Vranje bilo okarakterisano kao žarište koronavirusa zbog širenja zaraze u radnim kolektivima, Krizni štab u tom gradu doneo je odluku da je na javnim mestima obavezno nošenje zaštitne opreme.

Prema toj odluci, niko na javnim mestima, u marketima, kafićima ne sme da se pojavi bez zaštitne maske i rukavica, a građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje.

Zar su mere važnije od zdravlja?

Epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavčević je, gostujući jutros na RTS gde je govorila, između ostalog i o slobodnom prelasku srpske granice, odnosno bez neophodnog testa na koronavirus ili samoizolacije od 14 dana, istakla da je najbitnije da nijedna mera ne može da bude važnija od naše lične procene rizike.

“Ono što je najbitnije jeste da nijedna mera ne može da bude važnija i efikasnija od naše lične procene rizika i ličnog sprovođenja preventivnih mera – ako smo na bezbednoj udaljenosti, ako nosimo maske i redovno peremo ruke”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je, govoreći nedavno o pojedinim medijskim navodima o mogućnosti uvođenja obaveze nošenja maski, rekla da bi to mogla da bude “neka krajnja instanca”.

Kisić Tepavčević je tada objasnila da se na sastancima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nikada nije razgovaralo o tome.

“Mi ne možemo ovde da imamo kontrolore i policajce za sve nas koji će da prate da li nosimo masku u nekim rizičnim situacijama. Inače, kaznene odredbe nisu popularne. To je neka krajnja instanca, ali za sada neće biti obavezne”, rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je posle pojave žarišta epidemije u Vranju i Leskovcu, koja sada jenjavaju, da bi odluka Vlade o novim merama mogla da bude obaveza nošenja zaštitnih maski za lice u zatvorenom prostoru, ako bi podaci o broju novozaraženih pogoršali.

“Ako ste napolju, u bašti restorana, sigurno maska neće biti neophodna, ali ako ste u zatvorenom prostru ili radnom prostoru maska mora biti neophodna”, izjavio je Tiodorović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus