Sve više kompanija donosi odluku da zaposleni rade od kuće kako bi se pomoglo usporavanju širenja koronavirusa

Džejn Miler je u tekstu za Njujork tajms ponudila nekoliko saveta kako da to najbolje iskoristite dok se ponovo ne vratite na posao.

Ona je bila pisac frilenser 15 godina, najpre je radila u uglu malog stana, a zatim se preselila u veći prostor sa kancelarijom. Svidelo joj se, ali kako kaže, zna da to nije lak prelaz, pogotovo ako je neplanirano.

Evo nekoliko njenih saveta.

Držite se istog rasporeda

Započnite pridržavajući se istog rasporeda kao kad ste išli u kancelariju. „Pokušajte da ustajete u isto vreme i radite sve ono što biste inače radili da biste se pripremili za posao“, rekao je Vilijam Kasteljano, profesor u Rutgers školi za menadžment i radne odnose. „Obavezno razmislite o tome kako ćete da organizujete svoj dan slično“ kao i ranije. Dakle, ako ste sastavljali spisak obaveza svakog jutra, napravite listu obaveza.

Naravno, vaš radni dan nikako ne može biti isti. Vaša rutina će se promeniti i trebaće vam vremena da shvatite kako da se prilagodite tim promenama, poput pravljenja kafe kod kuće ili ako ste navikli da je kupite na putu za posao.

Što se tiče oblačenja u vašoj matičnoj kancelariji, Barbara Pakter autorka „Osnove poslovnog etiketa“ i dugogodišnja „radnica od kuće“, je rekla da bi u početku trebalo da se oblačite kao da ulazite u kancelariju. To će vam pomoći da date malo strukture vašem danu, a svoj kućni dress code možete promeniti kasnije, kako se prilagođavate novom radnom aranžmanu.

Postavite granice

Izaberite mesto za kancelariju. Ne mora imati vrata, ali treba da bude udaljena od ometanja. Ne treba vam ništa skupo.

Granice koje ste postavili odnose se i na druge ljude koji mogu deliti isti prostor. Ovo će biti posebno važno ako partner ili cimer rade takođe od kuće ili su škole zatvorene. Gospođa Pakter predlaže da, ako se deci daju zadaci da rade kod kuće, oni treba da rade zajedno sa roditeljima kao da dolaze u kancelariju sa vama. (Efikasnost toga može varirati, u zavisnosti od uzrasta i potreba vaše dece.) Ali, očekivati da radite od kuće sa punim radnim vremenom, sa decom koja su u kući sve vreme, jednostavno neće biti realno, rekla je Sara Peri, docentkinja menadžmenta na Univerzitetu Bejlor. „To može značiti razgovor sa menadžerima o prilagođavanju njihovih očekivanja, s obzirom na vanredne okolnosti“.

Pauze u rasporedu

Tretirajte vežbanje, obroke i pauze istezanja kao i bilo koji drugi sastanak: To znači da ih stavite u plan, barem za početak. Ako je vaš posao ranije uključivao hodanje, a sada nemate razloga da napuštate kuću, možda ćete zaboraviti da treba da se „mrdate“.

Možda ste navikli da se oslanjate na signale sa svog radnog mesta (tj. drugih ljudi) kako bi vas podsetili da ustanete i da se protegnete ili da ručate.

I dok odlazak u teretanu možda ne dolazi u obzir, možda ćete moći da šetate ili trčite napolju dok još uvek vežbate socijalno distanciranje ili koristiti video zapise sa vežbanja na mreži ili na zahtev da biste sebi omogućili neku vrstu vežbanja.

Pripremite se za izolaciju

Čak i introverti koji rade u kancelariji mogu patiti od izolacije zbog iznenadnog preseljenja posla kući. Doktor Peri predlože da proaktivno budete u kontaktu s drugima, a ne da čekate da neko stupi u kontakt sa vama. To bi moglo da znači češće slanje melova kolegama, konferencijske pozive, video konferencije, korišćenje alata za ćaskanje ili samo telefoniranje.

„Najbolje što sam uradila da sprečim izolaciju je bilo nabavljanje psa. Naravno, nije realno da svi odmah izađu i nabave novog kućnog ljubimca, posebno ako je vaš posao od kuće kod kuće privremen. Takođe, pustila bih stari film ili onaj koji sam već mnogo puta videla u pozadini dok radim. Nije isto kao da radim u kancelariji, ali pruža pozadinsku gužvu, tako da ne radim u potpunoj tišini“, kaže Džejn Miler.

Odmorite od posla

Za one koji su navikli da rade u kancelariji, prelazak na večernji režim često je način da se prekine radni dan i započne život u kući.

Dr Peri rekao je da je važno da nastavite sa istim „prelaskom“, čak i ako prelazite sa jednog mesta na kauču na drugo. Zato odložite radne materijale i laptop (ili samo zatvorite radne aplikacije ako želite da koristite računar za nešto drugo). Dodala je da je to trenutno od ključnog značaja, jer „ ste već pred izazovom u pogledu svojih ličnih resursa“, rekla je. „To vreme oporavka još uvek morate da odvojite od posla.“

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentara

 1. Dusan
  17. marta 2020. 15:46

  Kako da radim gradjevinu od kuce,ko mi da odgovor na to pitanje,verujem da mu treba dati nobelovu nagradu za genijalnost. I kako ce gazda kod koga radim da me placa da izdrzavam porodicu,kada nista nisam uradio. Napravicu mu kucu od lego kockica.

 2. Dijana Tomovic
  22. marta 2020. 16:56

  Kako da radim od kuce kad fabrika neradi i kad smo svi dobili otkaze i kad smo bili radnici preko zadruge. Nepita nas niko kako cemo ziveti i preziveti. Hoces nam ti Vucicu doneti sta nam je svima potrebno. Ima onih koji mogu od kuce raditi a ima i nas mnogo sto nemozemo ni da prezivio. A svi imamo porodice.pomozite narodu sad kad je potrebno. Sad se pokazite koliko ste humani.

 3. Ko zna,zna
  27. marta 2020. 09:37

  Sve je to lepo,nego kako da radim od kuće kada sam frizer,kako ću da prehranim porodicu i ko će nama u odredjenim strukama to da nadoknadi,eto to ja vas i Vučića pitam...verovatno sam trebala da se zaposlim u državnom sektoru,da bi ovo sada preživela...i ne samo ja nego i ljudi koji su u istoj situaciji...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.