Mačke i psi ne mogu da prenesu novi korona virus na ljude ali mogu da budu pozitivni na testu, ako se zaraze od svojih vlasnika.
To je zaključak Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hong Konga nakon što je testiranje jednog psa u karantinu, 27. i 28. februara kao i 2. marta, dalo „blago pozitivan“ rezultat na virus. 

Portparol odeljenja izjavio je da nema dokaza da kućni ljubimci mogu biti izvor zaraze COVID-19, i da ne mogu da se razbole.

Naučnici sumnjaju da je virus poznat kao SARS-COV-2 koji izaziva bolest nastao kod slepih miševa pre nego što je prenet na druge vrste, verovatno male divlje sisare koji su ga preneli na ljude.

Međutim, stručnjaci sa više univerziteta slažu se da je kod testiranog psa otkriven nizak nivo infekcije pa je verovatno da je virus prenet sa čoveka na životinju.

Odeljenje za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Hong Konga je predložilo da se svi kućni ljubimci iz domaćinstva gde je neko od ljudi pozitivan na koronavirus stave u karantin.

Vlasnici kućnih ljubimaca trebalo bi da održavaju dobru higijenu koja podrazumeva pranje ruku pre i posle dodirivanja životinja i njihove hrane i zabranu ljubljenja sa njima. Obolele osobe treba da izbegavaju konakt sa kućnim ljubimcima a ako otkriju promene u zdravstvenom stanju životinja trebalo bi da odmah obaveste veterinara.

Osim održavanja higijene, vlasnicima kućnih ljubimaca savetovano je da ne budu preterano zabrinuti i da ne napuštaju svoje ljubimce.

(Beta)

Komentara

  1. Istrebljivac deratizacija
    14. март 2020. 14:38

    U ova teska vremena potrebno je obratiti paznju i na nase kucne ljubimce, mogu da se zaraze korona virusom ali ne mogu da ga prenesu na coveka.

  2. angie
    14. март 2020. 19:02

    Moja kuca je na sigurnom :) ne pustam je van dvorista :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.