Kako raste broj obolelih, raste i svest ljudi o koronavirusu. Često se u brojnim tekstovima, ali i u direktnim obraćanjima državnog vrha i medicinskih stručnjaka spominje to da je jedan deo obolelih smešten u bolnice, dok je drugi deo u kućnoj izolaciji.

Šta podrazumeva kućna izolacija i koji su uslovi da bi neko uopšte bio pušten u kućnu izolaciju?

Na ta pitanja odgovorilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu COVID19.rs.

„Mora da postoji zasebna soba, koja može da se provetrava, u koju će biti smeštena obolela osoba.

U domaćinstvu mora biti jedna osoba dobrog zdravlja, bez faktora rizika, koja može da neguje pacijenta.

Neophodno je iz domaćinstva privremeno udaljiti osobe koje nisu neophodne za negu pacijenta, a najpre osobe sa faktorima rizika (stare osobe, deca, trudnice, porodilje, osobe oslabljenog imuniteta, osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja) ili osobe koje se ne mogu pridržavati preporuka o merama za sprečavanje prenošenja infekcije na članove domaćinstva ili druge osobe.

Važan uslov je da se zabrane posete.

Razmotriti mogućost korišćenja improvizovanih paravana radi izolacije obolele osobe od drugih članova domaćinstva.

Neophodno je ograničiti kretanje pacijenta i smanjiti upotrebu zajedničkog prostora, kao i obezbediti da je zajednički prostor (npr. kupatilo) dobro provetren (npr. držati otvoren prozor). Zabraniti ulazak obolele osobe u druge zajedničke prostorije ukoliko to nije neophodno (npr. kuhinju).

Potrebno je i obezbediti dovoljan broj maski i rukavica za jednokratnu upotrebu za osobu koja neguje obolelog, kao i obezbediti uslove za pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Takođe, neophodno je da postoje sredstva za deinfekciju prostora i uslovi za mašinsko pranje odeće.“

Dati su i dodatni saveti kako da ukućani budu bezbedni.

„Izbegavajte direktan kontakt sa telesnim tečnostima, posebno sekretima usne usne duplje i disajnih organa. Rukavice za jednokratnu upotrebu koristite za pružanje nege i prilikom rukovanja sa stolicom, urinom i otpadom. Pre i posle uklanjanja rukavica obavite higijenu ruku. Rukavice, maramice, maske i drugi otpad koji su koristile bolesne osobe ili oni koji brinu o bolesnim osobama bacati u posebne kese u sobi u kojoj boravi bolesna osobe pre bacanja sa drugim kućnim otpadom.

Izbegavajte druge vrste mogućeg izlaganja bolesnim osobama ili kontaminiranim predmetima u njihovom neposrednom okruženju (npr. ne koristite iste četkice za zube, cigarete, pribor za jelo, posuđe, piće, peškire, ili posteljinu). Pribor za jelo i posuđe treba oprati deterdžentom i vodom nakon upotrebe.

Očistite i dezinfikujte površine koje se često dodiruju, poput noćnih ormarića i ostalog nameštaja u spavaćim sobama, običnim dezinfekcionim sredstvom za domaćinstvo, koje sadrži razblaženi rastvor varikine (1 deo varikine na 99 delova vode).

Očistite i dezinfikujte površine u toaletu i kupatilu najmanje jednom dnevno koristeći uobičajena dezifekciona sredstva za domaćinstvo koja sadrži razblaženi rastvor varikine (1 deo varikine na 99 delova vode).· Za pranje odeće, posteljine, peškira za kupanje i ruke itd. obolelih osoba koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja ili mašinsko pranje na 60–90 °C uobičajenim deterdžentom za domaćinstvo i temeljno ih osušite. Кontaminirano platno stavite u kesu za veš. Ne tresti prljavo rublje i izbegavati direktan kontakt kože i odeće sa kontaminiranim materijalima.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.