Dr Kisić o obaveznom nošenju maski: “To je neka krajnja instanca…”

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se na sastancima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nikada nije razgovaralo o uvođenju mere obaveznog nošenja zaštitnih maski i rukavica.

Kisić Tepavčević je gostujući u emisiji “Četvrtkom u 9” na RTS rekla da sve mere prevencije imaju značaja koji je limitiran i da se baziraju na ličnoj odgovornosti.

“Mi ne možemo ovde da imamo kontrolore i policajce za sve nas koji će da prate da li nosimo masku u nekim rizičnim situacijama. Inače, kaznene odredbe nisu popularne. To je neka krajnja instanca, ali za sada neće biti obavezne”, rekla je Kisić Tepavčević, dodajući da se o tome nikada nije razgovaralo na sastancima Kriznog štaba.

Ona je, ocenjujući podatke o broju novozaraženih poslednjih dana, istakla da je smanjeno priusustvo aktivnosti koronavirusa u Srbiji.

2 KOMENTARA

  1. Овој жени неко мора да објасни да то није и не може бити никаква крајња инстанца и да у овој земљи постоји Устав:
    Nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta
    Član 25
    Fizički i psihički integritet je nepovrediv. …
    Физички итегритет не подразумева било какво обавезно, већ само добровољно, ношење и одевање било чега. Стога је било каква обавеза „качења“ на људе: маски, рукавица, узенгија, потковица,… неуставна. А Уставне норме се не могу мењати „кризноштабовским“ или било чијим „мерама“, већ само и једино усвојоеном процедуром.

Comments are closed.