“Fabričke epidemije”, “krcati autobusi”, asimptomatski slučajevi: Zašto je porastao broj novozaraženih u Srbiji

1
Foto: Profimedia

U Srbiji je danas registrovano novih 89 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je juče broj novozaraženih zabeležio značajniji skok i iznosio 114.

Najveći broj zaraženih poslednjih dana beleži se u Vranju i Leskovcu, a razlog tome su takozvane fabričke epidemije, odnosno širenje infekcije unutar zatvorenih kolektiva. Širenje virusa zabeleženo je u vranjanskoj fabrici nameštaja “Dodić” i u fabrici “Jura” u Leskovcu.

Epidemije kolektiva

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je broj obolelih u poslednja dva dana povećan zbog širenja infekcije unutar zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od širenja u opštoj populaciji.

“Kada govorimo o apsolutnim brojevima, došlo je do određenog skoka obolelih u poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od epidemiološke situacije sa širenjem u opštoj populaciji”, rekla je Kisić Tepavčević.

Do ovoga nije trebalo da dođe, rekla je ona i dodala da se to moglo sprečiti, ali je bolje i to nego da je takva situacija u čitavoj zemlji.

Slučaj “Vranje”

Darija Kisić Tepavčević je istakla da se na vreme reagovalo i dodala da je bitno naglasiti da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom asimptomatski oblici infekcije.

Prema njenim rečima, da se ne sprovodi aktivan nadzor nad ovim oboljenjem, ovi slučajevi infekcije se ne bi ni otkrili.

Darije Kisić Tepavčević je rekla i da sve manje osoba ima generalno indikaciju za testiranje.

“Koliko god se trudili, koliko god tragali za svakom pojedinačnom osobom koja može da bude nosilac infekcije jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje”, istakla je ona.

“Imajući u vidu tok epidemije na nivou čitave zemlje, to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Slučaj “Jura” u Leskovcu

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je do širenja epidemije koronavirusa u fabrici „Jura“ došlo zbog toga što su radnici na posao dovoženi u pretrpanim autobusima, ali i zbog toga što se nisu poštovale epidemiološke mere o održavanju rastojanja između zaposlenih na traci.

O tome da li se vodi računa o bezbednosti na radu, istakao je Tiodorović, treba da se brine Inspekcija rada, jer je to njena nadležnost.

“U prvom navratu kada su njeni predstavnici obilazili fabriku rečeno je da nepravilnosti nema. Drugi put je konstatovano da nije održavan razmak između radnika na proizvodnoj traci. Takođe, prevoz zaposlenih se odvijao na način suprotstavljen epidemiološkim merama. Autobusi su bili krcati i to je glavni razlog zbog čega je došlo do zaražavanja”, objasnio je Tiodorović.

On je dodao da većina zaraženih ne iskazuje bilo kakve simptome.

“Reč je o mladim ljudima od kojih najveći broj nema karakteristične tegobe koje izaziva koronavirus. Njih 33 se nalazi u kovid bolnici iako se osećaju dobro. Taj korak je preduzet kao mera predostrožnosti kako bi se nadgledanje njihovog zdravstvenog stanja obavljalo na adekvatan način”, naveo je Tiodorović.

Najvažnije je, kako je rekao, da težih slučajeva nema a ono na čemu insistira je da se svi zaposleni u „Juri“ testiraju kako bi se utvrdio tačan broj zaraženih.

“Dok se taj proces obavlja fabrika praktično ne radi i tako će biti dok sva testiranja ne budu završena. To je obiman posao ali će ipak biti okončan vrlo brzo nakon čega „Jura“ može da nastavi sa proizvodnjom”, istakao je Tiodorović.

On je rekao i da smatra da Krizni štab u Beogradu nije napravio grešku što nije naložio prekid rada kompanije “Jura” početkom aprila kada se u prvom talasu zarazilo desetak radnika te fabrike.

“Tada zaraženih u pogonu ‘Jure’ u Leskovcu nije bilo puno i nisu se stekli uslovi da se u potpunosti zaustavi proizvodnja u toj fabrici. Sada je situacija potpuno drugačija, zaražen je znatno veći broj radnika i epidemiološka situacija je nalagala primenu sprovedenih mera”, naveo je Tiodorović.

Sutra sastanak Kriznog štaba

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je za sutra zakazala sastanak Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 kako bi se razgovaralo o tome da li je potrebno bilo šta preduzeti povodom povećanja broja zaraženih u Vranju.

Ona je rekla da je pored porasta broja zaraženih koronavirusom u Vranju “situacija i dalje pod kontrolom”, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Dodala je da to lokalno žarište, da je situacija u celoj Srbije trenutno pod kontrolom i da očekuje da će i situacija u Vranju biti rešena.

“Sada ne planiramo nikakve nove mere, ali još jednom napominjem da kriza nije gotova. Izašli smo iz najgoreg vremena i možemo da živimo koliko-toliko normalno, ali i dalje moramo da nosimo maske i pazimo na distancu”, poručila je premijerka.

Zaoštravanje mera

Govoreći o narednim koracima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Darija Kisić Tepavčević je rekla da se može razmatrati da se preporučene mere prevedu u obavezne u zatvorenom prostoru.

Kada je u pitanju zaštita na radnom mestu, ona nije počela sa kovidom, već je specifična, ukazala je Kisić Tepavčević.

“Na radnom mestu treba da budu najrestriktivnije sprovođeni preventivni postupci”, rekla je ona.

Branislav Tiodorović je izjavio je da bi neke mere mogle da budu pooštrene, ukoliko i narednih dana bude zabeleženo povećanje broja novozaraženih infekcijom koja prouzrokuje bolest COVID-19.

Tiodorović je rekao da bi neke mere i trebalo da se ponovo uvedu kako bi se građani vratili u ozbiljan odnos, ali ne da paniče, već da drže oprez.

“Imali smo veliko opuštanje posle skidanja onih najoštrijih mera. Videćemo narednih dana, ukoliko bude i dalje rasta novozaraženih, bićemo u situaciji da pooštravamo mere”, rekao je Tiodorović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Zato sto je VRHOVNI VIRUS rekao da je igra gotova, jerbo idu izbori. Ubacio je drugu kasetu svojim lutkicama napirlitanim ciji muzevi, braca, rodjake – ministarke pravde “montiraju” tendere nasiroko, pune sebi dzepove, bankovne racune… i – udri po izborima! Fascinantno je (dakako, mnogo vise od samog virusa, pravog) koliko ovaj narod ne veruje svojim ocima, mozgu vec raznoraznim mediokritetima. Uzas.

Comments are closed.