Dr Tiodorović: “Autobusi su bili krcati i to je glavni razlog zbog čega je došlo do zaražavanja u Juri”

2
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

U ovom trenutku zaraženo je 68 zaposlenih u „Juri“, što je osnovni razlog zbog čega Leskovac posle Beograda i Niša ima najveći broj zaraženih korona virusom u Srbiji.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za Danas da je do širenja epidemije korona virusa u fabrici „Jura“ došlo zbog toga što su radnici na posao dovoženi u pretrpanim autobusima, ali i zbog toga što se nisu poštovale epidemiološke mere o održavanju rastojanja između zaposlenih na traci.

O tome da li se vodi računa o bezbednosti na radu, ističe Tiodorović, treba da se brine Inspekcija rada. To je njena nadležnost.

“U prvom navratu kada su njeni predstavnici obilazili fabriku rečeno je da nepravilnosti nema. Drugi put je konstatovano da nije održavan razmak između radnika na proizvodnoj traci. Takođe, prevoz zaposlenih se odvijao na način suprotstavljen epidemiološkim merama. Autobusi su bili krcati i to je glavni razlog zbog čega je došlo do zaražavanja”, objašnjava doktor Tiodorović.

On dodaje da većina zaraženih ne iskazuje bilo kakve simptome.

“Reč je o mladim ljudima od kojih najveći broj nema karakteristične tegobe koje izaziva korona virus. Njih 33 se nalazi u kovid bolnici iako se osećaju dobro. Taj korak je preduzet kao mera predostrožnosti kako bi se nadgledanje njihovog zdravstvenog stanja obavljalo na adekvatan način”, navodi on.

Najvažnije je, kaže, da težih slučajeva nema a ono na čemu insistira je da se svi zaposleni u „Juri“ testiraju kako bi se utvrdio tačan broj zaraženih.

“Dok se taj proces obavlja fabrika praktično ne radi i tako će biti dok sva testiranja ne budu završena. To je obiman posao ali će ipak biti okončan vrlo brzo nakon čega „Jura“ može da nastavi sa proizvodnjom”, ističe Tiodorović.

Smatra da Krizni štab u Beogradu nije napravio grešku što nije naložio prekid rada kompanije „Jura“ početkom aprila kada se u prvom talasu zarazilo desetak radnika te fabrike.

“Tada zaraženih u pogonu „Jure“ u Leskovcu nije bilo puno i nisu se stekli uslovi da se u potpunosti zaustavi proizvodnja u toj fabrici. Sada je situacija potpuno drugačija, zaražen je znatno veći broj radnika i epidemiološka situacija je nalagala primenu sprovedenih mera”, navodi doktor Tiodorović.

Za razliku od njega sindikalci smatraju da su nadležni u Kriznom štabu napravili katastrofalnu grešku.

“Da je fabrika zatvorena početkom aprila kada je do prvih slučajeva zaraze došlo sada se ne bi suočili sa situacijom u kojoj je veliki broj radnika zaražen. Glavni krivac za ovu tešku situaciju je Vlada Srbije koja i pored protesta radnika nije donela odluku da proizvodnja stane. Zbog svega toga Leskovac već danima ima veći broj zaraženih korona virusom od Beograda”, kaže za Danas Ivan Krstić, poverenik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ za Leskovac.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je što su nadležni dozvolili da se prevoz radnika „Jure“ do posla obavlja u krcatim autobusima i da se proces proizvodnje na traci obavlja u uslovima u kojima propisani razmak među radnicima nije moguće obezbediti.

“Poseban skandal je što su radnici koji su bili u samoizolaciji kako je propisano epidemiološkim merama pozivani da dođu da rade. Poslovodstvo „Jure“ je to od njih tražilo kao radnu obavezu. Član menadžmenta koji je to tražio od radnika je i sam oboleo od korona virusa. Moram da budem iskren i da kažem da je lokalni Krizni štab u Leskovcu reagovao pravilno i shodno situaciji i podelio veliki broj rešenja o samoizolaciji radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Međutim Krizni štab u Beogradu, odnosno Vlada Srbije su bili ti koji nisu adekvatno reagovali. A jedina adekvatna reakcija je morala da bude odluka o tome da „Jura“ privremeno prekine proces proizvodnje”, kaže Krstić.

I Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“, smatra da je država kriva za veliki broj obolelih radnika „Jure“ u Leskovcu.

“Vlada Srbije je pogrešila od samog starta što je dozvolila da se pravila u epidemiološkoj situaciji u kojoj se nalazimo ne sprovode u nekim privatnim kompanijama. Takav primer je „Jura“ koja od svog dolaska u Srbiju ima povlašćen položaj zbog koga je dolazilo do niza kršenja radničkih prava”, kaže Panović.

Za razliku od privatnih kompanija koje su preduzele sve propisane mere za zaštitu na radu u uslovima epidemije, ističe, „Jura“ to nije učinila i došlo je do zaražavanja zaposlenih.

“Nakon prvog slučaja zaražavanja u Leskovcu u pogonu u Rači je bilo dogovoreno da se nastavi proces rada u smanjenom obimu međutim menadžment je veoma brzo odlučio da svi radnici moraju da se vrate na posao. Tom prilikom je i uhapšen član našeg sindikata u fabrici koji je izrazio zabrinutost da zbog takve odluke. To što nadležni ne reaguju na očigledna kršenja propisanih mera od strane poslovodstva Jure“ stvara sumnju da postoji nekakva sprega između menadžmenta te kompanije i Inspekcije rada”, ističe Panović.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

2 KOMENTARA

  1. На овом примеру види се “тајна веза” инвеститора, односно локалних “гонича робова”, и њихов утицај на власт у циљу несметане експлоатације радне снаге, без обзира на све околности, па и пандемију, и потом, утицај власти на чланове “кризног штаба”, чинећи њихове изјаве и поступања, по небројени пут, катаклизмички смешним, а у пракси, врло опасним.

  2. Puno je sličnih slučajeva, čak i u državnim firmama. U Beogradu se vozilo i po petoro u kolima da bi došli na posao, koji se može raditi i od kuće. Rukovodioci se iživljavaju da bi se dodvorili vlasti. Cenu će platiti zaposleni, zdravljem ili glavom.

Comments are closed.