Dr Tiodorović: Bićemo u situaciji da pooštravamo mere, ako se nastavi rast broja novozaraženih…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da bi neke mere mogle da budu pooštrene, ukoliko i narednih dana bude zabeleženo povećanje broja novozaraženih infekcijom koja prouzrokuje bolest COVID-19.

Tiodorović je, povodom sutrašnjeg sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koji je prethodno zakazala premijerka Ana Brnabić zbog porasta broja novozaraženih u Vranju, rekao da bi neke mere i trebalo da se ponovo uvedu kako bi se građani vratili u ozbiljan odnos, ali ne da paniče, već da drže oprez.

“Imali smo veliko opuštanje posle skidanja onih najoštrijih mera. Videćemo narednih dana, ukoliko bude i dalje rasta novozaraženih, bićemo u situaciji da pooštravamo mere”, rekao je Tiodorović za TV Pink.

On je rast broj zaraženih u Vranju i Leskovcu prethodnih dana ocenio kao nešto što je moglo da se očekuje.

“Došlo je do opuštanja na nivou cele zemlje, ali i u manjim mestima, koja su do sada uglavnom bila mirna. U Leskovcu i Vranju ima i sezonskih radnika, radnika iz drugih mesta, koji su se vratili na poslove…”, rekao je Tiodorović i podsetio da je važno pridržavati se sanitarnih mera na poslu i u javnom prevozu.

On je istakao i da u odnosu na velike gradove, poput Beograda, radnici u manjim mestima, poput Vranja i Leskovca, žive i u okolnim selima sa dve do tri generacije u svojim domovima i da zbog toga, takođe, mora da postoji oprez.

“Većina obolelih ima lakše kliničke slike. Dobro je što smo sproveli testiranje i uspeli da odvojimo pozitivne od negativnih, oni su smešteni u kovid bolnice, uspeli smo da sprečimo dalju lokalnu transmisiju, kao i da zaraženi ne zaraze i svoje roditelje, bake i deke, starije, koji žive sa njima”, rekao je Tiodorović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus