Dr Kisić o narednim koracima: “Može se razmatrati da se preporučene mere prevedu u obavezne u zatvorenom prostoru…”

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je broj obolelih u poslednja dva dana povećan, ali zbog širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od širenja u opštoj populaciji. Kod novootkrivenih slučajeva u Vranju uglavnom se radi o asimptomatskim oblicima infekcije, rekla je Kisić Tepavčević.

U poslednja 24 časa zabeleženo je 89 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 30 u Vranju. Borbu sa COVID-19 izgubio je 1 pacijent.

“Kada govorimo o apsolutnim brojevima, došlo je do određenog skoka obolelih u poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od epidemiološke situacije sa širenjem u opštoj populaciji”, rekla je Kisić Tepavčević.

Do ovoga nije trebalo da dođe, rekla je ona i dodala da se to moglo sprečiti, ali je bolje i to nego da je takva situacija u čitavoj zemlji.

Istakla je da se na vreme reagovalo i dodala da je bitno naglasiti da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom asimptomatski oblici infekcije: da se ne sprovodi aktivan nadzor nad ovim oboljenjem, ovi slučajevi infekcije se ne bi ni otkrili.

Prema njenim rečima, ovaj skok je zbog otkrivanja laboratorijsih slučajeva koji imaju asimptomatsku infekciju.

Prema rečima Darije Kisić Tepavčević, sve manje osoba ima generalno indikaciju za testiranje.

“Koliko god se trudili, koliko god tragali za svakom pojedinačnom osobom koja može da bude nosilac infekcije jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje”, istakla je ona.

Imajući u vidu tok epidemije na nivou čitave zemlje, to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije, kaže Kisić Tepavčević.

“Imali smo širenje u određenim kolektivima, sprečilo se dalje širenje, ali je uticalo na skok brojeva kada je u pitanju sagledavanje celokupne epidemiološke situacije”, rekla je ona.

Govoreći o Vranju i Leskovcu, Kisić Tepavčević je rekla da nema novih žarišta.

“Ovaj virus pokazuje na ovim primerima kako se jednostavno širi ukoliko se dozvoli da uđe u zatvoreni kolektiv i kako jednostavno pronađe osobu ako se ne pridržavamo mera prevencije, pogotovo je to favorizovano u uslovima gde se puno radno vreme boravi u zatvorenom prostoru”, rekla je doktorka Kisić.

Govoreći o narednim koracima, kaže da se može razmatrati da se preporučene mere prevedu u obavezne u zatvorenom prostoru.

Kada je u pitanju zaštita na radnom mestu, ona nije počela sa kovidom, već je specifična, ukazala je Kisić Tepavčević.

“Na radnom mestu treba da budu najrestriktivnije sprovođeni preventivni postupci”, zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

2 KOMENTARA

  1. “Govoreći o narednim koracima, kaže da se može razmatrati da se preporučene mere prevedu u obavezne u zatvorenom prostoru. ” Можете, ако ћете трошкове тих “мера” да сносите ви, односно Фонд здравственог осигурање.

  2. Dr Kisic bi morala izmedju silnih tv gostovanja da pronadje vreme i analizira koliko je dala izjava tipa “toplo-hladno” kada je rec o korona virusu. I o savetima upucenim gradjanima. Koliko juce tvrdi da je pandemija “skoro gotova” , a danas trazi nove ostre mere. Podrzala je i branila preuranjeno ukidanje vanrednog stanja. A danas evo hitnog sastanka kriznog staba. Mora li tako?

Comments are closed.