“Veći problem od zabrane odaska na letovanje je to što ne rade frizerski saloni…”

0
Foto Profimedia

Mera zabrane putovanja u inostranstvo narednih godinu dana, kako je to zamišljao predsednik Miloš Zeman, predstavlja kršenje Ustava izvan vanredne situacije, pa vlada nije sklona da je bez potrebe produžava, ali Čehe više brinu zatvoreni frizerski i kozmetički saloni nego zatvorene granice, pišu mediji.

Više od polovine Čeha bi htelo da vlada što pre otvori frizerske i kozmetičke salone, dok ukidanje zabrane putovanja što pre zahteva samo 24 odsto, a 65 odsto smatra da je opravdana sadašnja zabrana izlaska iz zemlje, uz izuzetke kao što su poslovna putovanja ili obilazak članova porodice u inostranstvu, pokazala je aprilska anketa Evropskih nacionalnih panela koju su sinoć objavili češki mediji.

Vlada premijera Andreja Babiša je 16. marta zabranila ulazak stranaca u zemlju i izlazak Čeha preko granice na osnovu vanredne situacije proglašene 11. marta zbog epidemije koronavirusa, a tu meru je parlament pristao da produži samo do 30. aprila iako je vlada tražila do 11. maja.

Na osnovu tako proglašene vanredne situacije, prema upozorenjima pravnika i opozicije, Češka jeste imala pravo da zabrani ulazak strancima, ali ne i da pogazi ustavnu Povelju prava i sloboda i da celu zemlju stavi u karantin i generalno zabrani građanima da izađu iz zemlje, o čemu će prema nekoliko pripremanih žalbi odlučivati Ustavni sud.

Ideju predsednika Zemana da granice ostanu zatvorene još godinu dana, za koju nema nadležnosti da sprovede i nije se konsultovao sa stručnjacima, iznetu u intervjuu privatnom radiju Frekvence 1, opozicija je osudila kao pokušaj predsednika da vraća Čehe u totalitarno komunističko doba kada su bili iza gvozdene zavese. 

“Zatvorene granice su ovde već svojevremeno bile. Slobode i prava ne smeju da se ograničavaju bez potrebe”, rekao je lider opozicione Građanske demokratske stranke Petr Fijala.

“Nema smisla da nasedamo na igru predstavnika vlade i predsednika, debatu o otvaranju granica samo za nešto malo destinacija. Ni strah od virusa ne sme da parališe našu osetljivost na ograničavanje prava i sloboda”, poručila je predsednica opozicione stranke TOP09 Marketa Pekarova Adamova.

Opoziciju je u kritici različitih zabrana neočekivano podržao i bivši češki predsednik Vaclav Klaus i pozvao na otvorenu pobunu, pa čak i na demonstracije, koje je ranije i kao premijer i kao predsednik uvek kao metodu borbe dobijao.

“Morali bismo da razjasnimo šta vlada sa nama zamišlja. Uznemiren sam blagonaklonošću sa kojom vlada gleda na to kakve sve posledice ostavlja na naš život i to ne samo u uskom ekonomskom smislu. Plašim se posledica koje će to imati na naš društveni život, era posle korone. Koliko stvari, koliko zabrana će nam ostati zauvek?”, rekao je Klaus u razgovoru za današnji dnevnik Pravo.

Lideri pet glavnih opozicionih stranaka u Poslaničkom domu češkog parlamenta dogovorili su se danas da neće odobriti vladi produženje vanredne situacije jer je za glavne mere borbe protiv virusa korona dovoljan Zakon o zaštiti javnog zdravlja.

Šef Centralnog kriznog štaba, ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček tražio je da se krizna situacija opasnosti epidemije produži samo za to da ostanu zatvorene granice, uz dosadašnje izuzetke, i da se zaštitna oprema i aparati za bolnice nabavljaju centralizovano.

Generalnu zabranu putovanja opozicija vidi kao gaženje Ustavom garantovanih prava i sloboda Čeha i upozorava da je umesto toga dovoljno da epidemiolozi uvedu obavezu 14-dnevnog karantina za one koji bi se vraćali, a da je opozicija spremna da podrži izmene u Zakonu o javnim nabavkama kako bi oprema za bolnice i zdravstveno osoblje mogla i dalje da se nabavlja centralizovano.

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je sinoć da vlada neće tražiti produženje vanredne krizne situacije, a ministar Hamaček rekao je da će onda i on svoj zahtev povući kada u vladi za to nema podršku.

Češka je proglasivši karantin za celu zemlju 16. marta i za građane vrlo podnošljivim merama koje poštuju dobrovoljno. Karantin je bez policijskog sata, bez zabrana kretanja za starije sugrađane, bez poljskih bolnica za zaražene koronavirusom,  međutim, uz zatvaranje škola, institucija kulture, tržnih centara i prodavnica osim sa prehrambenom robom, apoteka i drogerija. Uz socijalno distanciranje i obavezne zaštitne maske, uspela je da efikasno drži epidemiju pod kontrolom i očuva slobodne kapacitete u bolnicama.

Na 186.918 obavljenih testova Češka, prema najnovijim podacima, ima 7.041 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, od čega je preminulih 204, a 1.800 je ozdravilo tako da je vlada prošle sedmice najavila i počela od ponedeljka režim oslobađanja od restrikcija u pet etapa do 8. juna.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus