Kuća se nalazi na brdu Popare iznad Valjeva, uklopljena u postojeću matricu okolnih objekata, a izgrađena prema projektu firme KEJ. Osnovni arhitektonski koncept bio je iskoristiti prirodni pad terena, te projektovati kuću koja će se kaskadno spuštati niz padinu i time otvoriti vizure na grad i obližnji park.

Forma kuće je dinamična, sa jednostavnim i čistim linijama. Pozicije susednih objekata uticale su na oblikovanje kuće, odnosno na formiranje dva različita volumena.

Nadstrešnica u prednjem delu, ispred glavnog ulaza, svojim oblikom uvodi u unutrašnjost. Spajajući se sa terasom na jugu, ona naglašava horizontalnost kuće. Pomenutu terasu delimično pokriva istureni zastakljeni kvadar na spratu, u kome je smešten radni prostor sa pogledom na grad i ušuškano dvorište sa bazenom.

Dnevni boravak je veoma prostran, proteže se u visini od dve etaže, a velikim staklenim otvorima povezan je sa eksterijerom. Enterijer prati razuđenu kompoziciju spoljašnjih volumena, prostorije se međusobno vizuelno preklapaju i nadovezuju, a kretanje kroz prostore ima neometan tok. Spiralno stepenište, kao jedna od glavnih funkcionalnih okosnica organizacije prostora, predstavlja stub postojanog i neprekidnog kretanja kroz objekat.

Uprkos slojevitim vizurama, u kući postoji jasna funckionalna podela prostora po zonama. Prizemlje je rezervisano za dnevni boravak, kuhinju i trpezariju koji su zastakljenom fasadom povezani sa velikim tremom i zelenim kaskadama u nastavku.

Noćna zona sa galerijom, kao i izolovan radni prostor nalaze se na prvom spratu, dok je zona za druženje i zabavu smeštena u delu ispod nivoa prizemlja. Tu se nalazi prostor za opuštanje u zatvorenom delu kuće, koji je staklenim kliznim vratima povezan sa dekingom i bazenom, odakle se pruža neprekinut pogled na Valjevo.

Ovaj tekst objavljen je u saradnji sa platformom SuperProstor, na kojoj možete videti velik broj kvalitetnih arhitektonskih projekata realizovanih širom Srbije, autore koji stoje iza njih, kao i rešenja i proizvode koji su na njima primenjeni.

Fotografije: Relja Ivanić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.