Da li je izjava Tonija Kukoča – nespretno interpretirana ili ne – da je Vlade Divac „veći od Jokića“ zaista toliko daleko od istine? Ili je „prvi pravi Jugosloven u NBA“ usled ne samo sportskih dešavanja

„Osetio sam tog momka… Logično je bilo da se pitaš da li će da trenira dovoljno da bi uspeo ovde. Nije bio previše atletski nadaren, ali imao je ruke kao superlepak i videlo se da može da radi sve te male stvari. On je bio čovek za nas“, rekao je GM kada je odlučio da izabere na draftu malo poznatog centra iz Srbije.

Mogao je to da bude Tim Koneli iz Denver Nagetsa kada je na 41. piku, pokriven sada već čuvenom reklamom za „Tako bel“ – koliko su Nagetsi sreće imali, toliko je imala i ova kompanija, jer je to ispala najefektnija reklama iako je plasirana duboko u drugoj rundi kada gledaoci već uveliko sklanjaju pogled sa ekrana i na smartfonima guglaju o novim pikovima svojih omiljenih klubova – mogao je dakle to tada da bude Tim Koneli, ali nije to bio on, niti je to bilo tada (2015. godine). To je bio neko malo poznatiji, čovek senka, ili čovek silueta, samo kada odnekud iskoči logo NBA lige.

Ovo su reči Džerija Vesta, legendarnog košarkaša i dugogodišnjeg GM-a Los Anđeles Lejkersa iz doba „Šoutajma“ kada je 1989. godine rešio da sa 26. pika draftuje Vlada Divca iz Jugoslavije.

Perspektive su čudo. I duh vremena je čudo. Negde se, deluje, u vertikali jugoslovenske košarke izgubio prirodni nasledni niz, na primer Kića – Kukoč – Bodiroga; ili Moka – Sale Đorđević – Teodosić (ima tih linija bezbroj); ili eto, na primer, Krešo – Divac – Jokić. Možda je to globalizacijom uvedeno iz Amerike gde se navijačka tenzija održava stalnim povlačenjem paralela i traženjem odgovora na pitanje ko je GOAT, ko je bio bolji od koga, tek nekako se čini da tema koju je lansirao Toni Kukoč gostujući u Beogradu, da li je Jokić nadmašio Divca i Rađu, nekada ne bi uopšte bila tema.

U redu, nije ni ovde bila tema da li ih je Jokić nadmašio, koliko je bila tema da li je sve u redu sa Kukočem, da nije prespavao jedno pet, šest godina, iako očigledno ovde postoje dva ugla gledanja, racionalan i zdravorazumski (da je Jokić apsolutno nenadmašan na ovim prostorima od kada je prvi Sloven zakoračio u Panonsku niziju i prebacio žrtvenu kokošku kroz obruč u čast boga Peruna) i onaj iz Kukočevih patika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.