“Testovi na Sajmu se rade petkom, subotom i nedeljom. Rezultati ponekad kasne”: Koordinator bolnice Milić o problemima i žalbama pacijenata

0
Foto: Ministarstvo odbrane

Medicinski koordinator privremene bolnice na Sajmu, potpukovnik doktor Veljko Milić govorio je o stanju u toj bolnici.

Na beogradskom Sajmu smešteno je 419 osoba koje su pozitivne na koronavirus ali sa lakšim simptomima bolesti.

Na žalbu pacijenata zbog sporosti testiranja na virus, što je preduslov da budu otpušteni kući, glavni medicinski koordinator priznaje da je testiranje jedan od problema. Čekanje rezultata iz laboratorija usporava proces a lekari na Sajmu bez njih nemaju osnovu za retestiranje, piše N1.

“Od kada sam ja tu, testiranja su petkom, subotom i nedeljom. Dešavalo se da rezultat nekog dana ne pristigne na vreme”, kaže Milić i dodaje da je to nekad i zbog ljudske, administrativne greške, a da je bilo problema i sa Kovid bazom koja, kaže, od jutros bolje funkcioniše.

“Ministarstvo zdravlja sa sertifikovanm laboratorijama zajedno sa RFZO-om – učinili smo taj korak, mislim da se to i oseća po atmosferi u Hali 1, da su češća testiranja. Imali smo ih u sredu, četvrtak i petak, kao i danas, a sutra nećemo imati testiranja”, rekao je Milić.

Ponovio je da su svi pacijenti smešteni na Sajam pošto su imali jedan pozitivan rezultat.

“Mi smo se trudili da objasnimo pacijentima da posle jednog pozitivnog testa, sledeće testiranje je nakon 14 dana, ako se ponovi da je test pozitivan sledeća testiranja su na sedam dana. Ako bi bio negativan, retestiranje bi trebalo da bude u roku od 24 do 48 sati. Naravno da ne možemo svakodnevno da obezbedimo da za 2,3,5 ili 10 pacijenata dolazi ekipa ali gledamo da stavimo pacijenta u prvo sledeće testiranje”, naglasio je.

Milić kaže i da o pacijentima svakodnevno u tri smene brine 18 lekara i oko 50 medicinskih sestara iz različitih Domova zdravlja. Većina je iz civinog zdravstava, kaže Milić i dodaje da je najviše lekara opšte medicine.

“Imamo nekoliko hirurga, četiri kardiologa i jednog internistu. Dva lekara su na specijalizaciji – iz plasične hirurgije i interne medicine”, kazao je glavni koordinator bolnice na beogradskom Sajmu.

Povodom žalbi pacijenata na Sajmu o nedovoljnom prisustvu medicinskog osoblja tokom njihovog boravka, Milić priznaje da je problema bilo ali da ih prvenstveno prouzrokuje specifičnost situacije.

“Ako bismo mi hteli da napravimo normalnu vizitu, ona bi trajala tri do četiri sata dnevno. Mi u međuvremenu imamo prijeme, otpuste, bezbroj poslova koje medicinsko osoblje treba da radi, što možda i nije u opisu posla, ali su svi shvatili zašto su ovde i mislim da će se to značajno popraviti u narednim danima”, naglasio je.

Milić kaže da razume ljude koji su se žalili na uslove na Sajmu i dodaje da je i medicinsko osoblje bilo zatečeno premeštajem u privremenu bolnice.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus