“Što ne bismo testirali lek za koronavirus u Africi, tamo svakako nema maski i lekova? Pa već smo testirali lekove za HIV na prostitutkama…”: Predlog francuskog lekara i lavina osuda

0
FILE - In this Wednesday, March 11, 2020 file photo, a technician prepares COVID-19 coronavirus patient samples for testing at a laboratory in New York's Long Island. Wide scale testing is a critical part of tracking and containing infectious diseases. But the U.S. effort has been plagued by a series of missteps, including accuracy problems with the test kits the CDC sent to other labs and bureaucratic hurdles that slowed the entrance of large, private sector labs. (AP Photo/John Minchillo)

Nekoliko francuskih lekara dalo je predlog da se vakcina protiv koronavirusa testira u Africi, što je izazvalo ogromnu buru, naročito među poznatim sportistima sa tog kontinenta koji su digli glas protiv tog diskutabilnog predloga.

“Zašto mi ne bismo svoje eksperimentalne lekove protiv koronavirusa testirali u Africi? Tamo ne nose maske, ionako nema lekova, nema reanimacije… To se već radilo, u nekim istraživanjima vezanim za AIDS. Testirali smo na prostitutkama jer smo znali da su dosta izražene toj bolesti i da ionako ne koriste zaštitu”, rekao je Žan-Pol Mira.

Ovak doktor je ovakvu izjavu dao na televiziji LCI i izazvalo je veliku pažnju čitave planete.

Preko video linka se ubrzo oglasio i doktor Kamil Loht koji predvodi istraživanje u Francuskom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja:

“U pravu si. Mislimo da bi paralelna studija u Africi mogla da pomogne kao u proučavanju placebo efekta. Mislim da postoji zahtev za ovaj predlog. Ne znam da li je izašao ili nije, ali mislim da ćemo ozbiljno razmišljati o njemu.”

To je sve izazvalo lavinu osuda.

Prvi koji se oglasio, i nije birao reči bio je nekadašnji as Barselone Samjuel Eto.

“Sram vas bilo, k****** sinovi. Nismo vam mi zamorci”, napisao je Eto.

Dužan nije ostao ni Senegalac Demba Ba, bivši igrač Čelsija.

“Dobrodošli na zapad, gde belci misle da su superiorni i gde je rasizam obična banalnost”, rekao je Ba.

Nekadašnji legendarni reprezentativac Obale slonovače i igrač Čelsija Didije Drogba je rekao svoj sud o ovako blago rečeno neprimerenom predlogu.

“Afrika nije laboratorija za testiranje. Ovo su ponižavajuće i rasističke reči. Spasimo zajedno svet od ovog ludog virusa. Ne tretirajte Afrikance kao svinje, to je odvratno”, napisao je Didije Drogba.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus