Slovenački Ustavni sud traži od vlade redovne provere utemljenosti zabrane kretanja

0
Foto: Profimedia

Slovenački ustavni sud naložio je danas vladi da svakih sedam dana mora proveriti utemeljenost restriktivne mere ograničavanja kretanja izvan matične opštine i da o tome izvesti javnost.

Ova odluka je privremena dok se ne donese konačna pravna odluka, naveo je ustavni sud koji je uzeo u razmatranje inicijativu anonimnog podnositelja da oceni ustavnost vladine odluke, a u međuvremenu da zaustavi njeno sprovođenje.

Time je slovenački Ustavni sud dao za pravo podnositelju da je provera ustavnosti odluke opravdana, jer nije odbacio tu inicijativu kako je očekivala vlada, prenela je agencija Hina.

Ustavni sud je vladi naložio da nakon što primi tu odluku odmah, a zatim i svakih sedam dana, opet “proveri opravdanost restrikcije, te uvažavajući stručne razloge, svoju odluku o tim merama produži, promeni ili ukine i o tome obavesti javnost”.

Vlada premijera Janeza Janše donela je odluku o “zatvaranju” opštinskih granica 29. marta, nakon što su se pojavile pritužbe iz opština u kojima nije bilo mnogo slučajeva kovida-19, naročito onih turističkih na obali Jadrana, ali i Bleda, Bohinja i drugih, da su prethodnog vikenda stanovnici Ljubljane, Maribora i ostalih gradova masovno posećivali te krajeve i tako lokalne stanovnike dovodili u opasnost.

Na odluku o zabrani napuštanja opštinske teritorije, osim za zaposlene izvan svoje opštine i neke druge kategorije putnika, bilo je do sada najviše kritika u javnosti, ali i među strukom, jer su je neki epidemiolozi ocenjivali kao preteranu.

Slovenačka vlada u četvrtak je inicijativu da se ta mera proglasi neustavnom, odnosno ustavno spornom, nazvala “neutemeljenom” i predložila da je sudije Ustavnog suda odbace, jer bi u suprotnom slučaju to imalo “nepopravljive posledice za javno zdravlje”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus