Postoje dve vrste testova u vezi sa koronavirusom: Jedan otkriva da li ste sada zaraženi, a drugi da li ste bili u prošlosti…

0
Foto: Profimedia

Testiranje je ključno za kontrolu koronavirusa i eventualno ublažavanje ograničenja koja su zaustvila svakodnevni život. Ali došlo je da zabune u vezi sa vrstama testova koji su dostupni i šta oni u stvari pokazuju, piše AP, a prenosi ABC News.

Postoje dve glavne vrste testova. Jedna govori da li imamo aktivnu infekciju koronavirusom, a druga govori o tome jesmo li u prošlosti bili zaraženi koronavirusom i borili se sa njim.

Trenutno se gotovo sva testiranja obavljaju prvom metodom kako bi lekari mogli lakše da otkriju i leče ljude koji su u ovom trenutku zaraženi koronavirusom.

Za drugu metodu, koja je poznata i kao testiranje na antitela, stručnjaci predviđaju da će tek odigrati ključnu ulogu u omogućavanju mnogima da se sigurno vrate na posao ili u školu identifikovani kao imuni na virus.

Nijedan od ovih testova ne može se uraditi kod kuće.

TESTOVI NA PRISUSTVO VIRUSA

Proces zahteva nekoliko koraka i visokotehnološku opremu za testiranje kako bi se otkrili sitni tragovi virusa koji uzrokuju COVID-19.

Lekar ili medicinska sestra uzimaju uzorke iz pacijentovog nosa ili grla pomoću brisa. Isti postupak se dugo koristi za dijagnostifikovanje virusa poput HIV-a, hepatitisa.

Testovi obično traju 4 do 6 sati, a rezultati mogu potrajati dan ili više, u zavisnosti od toga da li se šalju na drugu lokaciju radi obrade.

Prošlog meseca su na tržište stigli tzv. brzi testovi za koje nije potrebna laboratorijska obrada. Najbrži test je od 15 minuta.

Postoje upozorenja za ove vrste testova: jednog dana mogu pokazati negativnost, a već sledećeg dana pozitivnost na koronavirus. Mnogo toga zavisi od nivoa virusa i od toga da li je uzet bris dovoljno dobar za analizu.

TESTOVI NA ANTITELA

Druga vrsta testa ne otrkiva jesmo li zaraženi virusom, već da li smo bili u prošlosti.

Umesto da traže virus, ovi testovi pretražuju proteine u krvi zvane antitela koja telo proizvodi danima ilia nedeljama nakon borbe sa infekcijom.

Entoni Fauci, vodeći imunolog u SAD, kaže da je to razumna pretpostavka, da ako imate antitela, budete zaštićeni od druge infekcije koronavirusom. Ali istraživači još uvek moraju da odgovore na nekoliko ključnih putanja: koliko su ti testovi tačni, koji nivo antitela je potreban za imunitet i koliko taj imunitet traje?

Testirajući širu populaciju na antitela, istraživači se nadaju da će uvidet koliko se virus proširio i kiliko je uistinu smrtonosan. Ta dva pitanja ostaju nerešena jer stručnjaci veruju da najmanje 25 odsto zaraženih nikada ne pokazuje simptome.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus