Od “nije to ništa, sve je pod kontrolom”, do novog žarišta pandemije: “Šest najgorih nedelja u mandatu Donalda Trampa”

0
Foto: Profimedia

Kada je 20. januara u Sjedinjenim Amričkim Država potvrđen prvi slučaj koronavirusa kod osobe koja se vratila iz posete porodici u Vuhanu, epicentru epidemije virusa, na drugom kraju sveta Južna Koreja je, takođe, zabeležila priv slučaj koronavirusa, piše Gardijan.

Dok je Južna Koreja istog dana pozvala sve relevantne farmaceutske i medicinske kompanije da što pre razviju testove, predsednik SAD Donald Tramp se hvalio kako je sve u redu.

“Imamo virus pod kontrolom. To je jedna osoba iz Kine, biće sve u redu”, rekao je tada Tramp.

Trenutno, 357.896 testova kasnije, Južna Koreja virus drži pod kontrolom, a Amerika predstavlja novo žarište virusa i nema dovoljno testova za virus COVID-19.

Nedelju dana nakon Trampove optimistične izjave, Volstrit žurnal je objavio tekst dvojice službenike Ministarstva zdravlja u Trampovoj administraciji koji su upozorili da je trebalo napraviti “brze i efikasne testove, jednostavne za upotrebu” ili upravo ono što je učinila Južna Koreja.

Tek poslednjeg dana februara, Trampova administracija je savet primenila u praksi. Laboratorijama i bolnicama je napokon dozvoljeno da prave testove COVID-19 kako bi se ubzao proces.

Danas, Amerika ima više od 100.000 slučajeva.

“Odgovor SAD će se generacijama proučavati kao primer neadekvatne reakcije”, rekao je Ron Klajn, koji je predvodio borbu protiv ebole 2014. godine.

“Ono što se dogodilo u Vašingtonu je fijasko neverovatnih razmera”, dodao je Klajn.

Bela kuća je krajem januara imala sve informacije koje su joj bile potrebne da primeni sve preventivne mere. Umesto toga, Tramp je u više navrata umirivao ozbiljnost pretnje, optužujuži Kinu za širenje zaraze.

On je kao jedine mere prevencije u tom trenutku uveo zabranu putovanja iz Evrope i Kine. Ako Trampova zabrana putovanja nije učinila ništa drugo, ona je u određenoj meri odložila virus, kupujući malo vremena.

“Nismo optimalno iskoristili to vreme, posebno u slučaju testiranja”, rekao je Vilijam Šafner, specijalista za zarazne bolesti u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt i dodao: “Sve vreme nadoknađujemo propušteno”.

Kao što Šafner tvrdi, zakasnela odluka o masovnom testiranju je stvorila problem koji tek sada dolazi na naplatu

„To nam nije dozvoljavalo i još uvek nam ne dozvoljava da definišemo obim virusa u ovoj zemlji“, rekao je Šafner.  

Iako je odluka da se privatnim i državnim laboratorijama omogući testiranje povećala protok kompleta testova, SAD se i dalje nalaze daleko iza Južne Koreje. Zbog toga je predviđanje gde će se pojaviti sledeća žarišta nakon Njujorka ili Nju Orleansa gotovo nemoguće.

Problem sa nedostatkom testova bio je prvi pokazatelj da je Trampova administracija pogrešila, dok se situacija sa koronavirusom u Americi pogoršavala iz dana u dan. Jedinica za pandemije pri Savetu za nacionalnu bezbednost – koja je imala zadatak da se pripremi za vanredne slučajeve poput trenutne situacije sa koronavirusom – je raspuštena.

“Raspuštanje kancelarije doprinelo je sporoj reakciji domaće vlade”, napisala je za Vašington post direktorka Kancelarije za pandemiju pri Savetu za nacionalnu bezbednost Bet Kameron.

Raspuštanje jedinice pogoršalo je trend egzodusa kvalifikovanih i iskusnih zvaničnika iz Trampove administracije u protekle dve godine.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Uprava za hranu i lekove (FDA), koja reguliše dijagnostičke testove i kontroliše sve nove tretmane koronavirusa, takođe se pokazala ranjivom. Agencija je nedavno nagovestila da razmatra mogućnost propisivanja leka protiv malarije hlorokina obolelima od koronavirusa, iako nema dokaza da bi on mogao da deluje, a može izazvati ozbiljne neželjene efekte i kontraidikacije.

Tramp je na jednom od brifinga dao izjave o nedokazanom leku, bez konsultacije sa stručnjacima. Progutao je talas kvazi-naučnih teorija koje su, potom, prihvatile i federalne agencije, piše Gardijan.   

Visoko ugledni državni službenici, sa besprekornim učinkom u svojim naučnim branšama, pokušavaju da se suprotstave predsedniku.

Doktor Entoni Fauci, stručnjak za zarazne bolesti i jedan od retkih pouzdanih lica u sadašnjoj Trampovoj administraciji u borbi protiv opakog virusa izrazio je zabrinutost i frustraciju na jednom od nedavnih brifinga.

Tramp je proglasio vanredno stanje, ali nije popravio sitauaciju u borbi protiv širenja zaraze. Štaviše, došlo je do toga da je degradirao federalne agencije koje su stručnije da se bave pandemijom koronavirusa.

Predsednik je 29. januara organizovao posebnu radnu grupu za sprečavanja širenja koronavirusa i imenovao potpredsednika Majka Pensa za predsednika. Pens je odmah imenovao Debrora Birka za  koordinatora radne grupe, pre nego što je federalna agencija za vanredne situacije počela da obavlja ključne poslove u toku krize izazvane pandemijom virusa korona.

„Nema tačke odgovornosti“, rekao je bivši visoki službenik Gardijanu. „Niko nije odgovoran, a situacija se pogoršava”.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus