Iranska državna televizija saopštila je danas da je helikopter koji je prevozio predsednika Irana Ebrahima Raisia imao „tvrdo prizemljenje“, kada je leteo u posetu provinciji Istočni Azerbejdžan.

Incident se dogodio u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara  severozapadno od iranske prestonice Teherana.

Iranska državna televizija, javila je u kasnim popodnevnim časovima kako su timovi za pretragu pronašli srušeni helikopter. Ubrzo potom, iranski humanitarni pokret Crvenog polumeseca demantovao je izveštaj državne televizije, piše Gardijan.

U provinciju je, pored Raisija, putovala i delegacija ministara u konvoju od tri helikoptera, od kojih su se dva bezbedno prizemljila. U helikopteru u kome je putovao predsednik Raisi nalazio se i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan, kao i guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati.

„Intenzivna potraga“ za helikopterom je i dalje u toku, a u akciju je uključeno više desetina spasilačkih timova sa punom opremom, uključujući dronove i pse.

Spasilačke službe pokušavaju da stignu do mesta na kome se dogodio incident, ali, kako navodi iranska televizija, potraga i dalje traje zbog nepogodnih vremenskih uslova koji spasilačkim ekipama otežavaju posao.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je danas da se nezgoda dogodila i dodao da je zbog složenosti terena, kao i vremenskih nepogoda, teško locirati helikopter.

„Nadamo se da će spasilački timovi stići do helikoptera i da će nam dati više informacija“, rekao je Ahmad Vahidi, iranski ministar unutrašnjih poslova.

Neimenovani zvaničnik Irana je u toku dana javio Rojtersu da se letelica „srušila dok je u magli prelazila preko planina“, i da su „životi predsednika i njegovog ministra spoljnih poslova, ugroženi“, međutim, zvaničnih informacija o njihovoj lokaciji i zdravstvenom stanju i dalje nema.

Iranska novinska agencija „Fars“ pozvala je građane da se mole za život predsednika, a državna televizija emitovala je slike na desetine vernika okupljenih u ​​hramu Imam Reza u gradu Mašhad, jednom od najsvetijih mesta šiitskog islama.

Ajatolah Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju posle helikopterske nesreće

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, pozvao je večeras Irance da „ne brinu“ za zemlju u kojoj se traga za nestalim helikopterom u kojem je bio predsednik Ebrahim Raisi.

„Iranski narod ne treba da brine, neće biti poremećaja“ za zemlju, rekao je ajatolah i izrazio nadu da će „Bog (Alah) vratiti predsednika i njegove pratioce u zagrljaj nacije“. Hamnei je pozvao Irance na molitvu.

Azerbejdžan, Irak i UAE ponudili pomoć Iranu u potrazi za helikopterom u kojem je bio predsednik

Azerbejdžan i Irak ponudili su pomoć Iranu kako bi se što pre pronašao helikopter.

„Molimo se za predsednika Ebrahima Raisija i delegaciju koja ga je pratila“, napisao je predsednik Azerbejdžana lham Alijev na platformi Iks i dodao da je Azerbejdžan kao „susedna, prijateljska i bratska zemlja Iranu, spreman da pruži svaku vrstu podrške“.

Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe saopštili da stoje uz Iran i da su spremni da pruže podršku u naporima da se pronađe helikopter sa iranskim predsednikom koji se srušio, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova UAE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.