Nagli pad, pa nagli skok: Procenat zaraženih danas 1.61 odsto. U Vranju najviše novoobolelih. Mnogi su skinuli maske. Nema govora o policijskom času…

1
Foto: Profimedia

U Srbiji je danas registrovano 100 novozaraženih koronavirusom od testiranih 6.198 osoba, pa procenat zaraženih danas iznosi 1,61 odsto, objavio je RTS.

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna, s trendom pada učestalosti obolevanja, rekla je danas Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke  Instituta Srbije za javno zdravlje “Milan Jovanović – Batut”. 

Rekla je da je “još značajnije da je sve više lakših formi bolesti i sve više zaraženiih bez simptoma”, te se sada “traga za njima”.

Od današnjih ukupno stotinu laboratorijski potvrđenih slučajeva, najveći deo se odnosi ponovo na Vranje, “u jednoj radnoj organizaciji”, rekla je ona. 

“Tih 39 je iz Vranja i to su direktni, uglavnom porodični kontakti sa osobama koje su se inficirale u radnom kolektivu”, rekla je Kisić Tepavčević za TV B92.

Navela je da gotovo sve te osobe nemaju nikakve simptome ili imaju samo blage tegobe.

Rekla je da iako je izvesno da aktivnost virusa opada, pokazalo se šta se dešava ako se virus unese u zatvoreni kolektiv gde su ljudi zajedno satima, a ne koriste ličnu zaštitnu opremu.

“Pokazuje se koliko se brzo i lako ovaj virus širi”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ukupne brojke govore da epidemija u Srbiji janjava, odnosno da virus slabi, uprkos tome što je prošle nedelje zabeležen blagi skok u broju zaraženih.

Iako su Vranje, Leskovac i Negotin sada označeni kao žarišta epidemije, otkriveno je da se u prva dva grada zaraza proširila u fabrikama, a u Negotinu u staračkom domu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavo je da je situacija na jugu Srbije pod kontrolom.

Zato je, između ostalog, rekao da smo daleko od uvođenja policijskog časa. Naime, on smatra da je moguće vraćanje pojedinih mera na snagu samo tamo gde se ustanovi novo žarište.

Kao mere u tom slučaju, ukoliko bi se ispostavilo kao neophodne za suzbijanje širenja virusa, mogli bi da se zatvore ili da se samo ograniči rada kafića, možda kretanja. Takođe, kao jednu od mogućnosti, dr Tiodorović vidi i zatvaranje vrtića i produženih boravaka u školama.

“Dnevna brojka novozaraženih odraz je našeg ponašanja od popuštanja mera posle Đurđevdana do danas, što se odnosi i na ponašanje građana i rad u kolektivima. Ako budemo poštovali mere zaštite, opasnost od širenja virusa možemo smanjiti na minimum i da je to u epidemijama jedna od ključnih stvari”, rekao je Tiodorović.

On ukazuje da su mnogi skinuli maske, a da to nije preporučljivo.

“U redu je ako šetate na svežem vazduhu, udaljeni ste od druge osobe dva metra, ali ako vam se neko približi, vratite masku. Dalje, u zatvorenom prostoru morate nositi masku, ne zaboravite, virus je tu, prisutan je, a virusonoša može biti bilo ko. Virus nije počeo da slabi, mi detektujemo virusonoše, izolujemo ih iz kolektiva i tako suzbijamo zarazu. Vodite računa kada idete u kafić, sedite na otvorenom, budite na distanci, a onaj što vam donese posluženje, on posebno mora da vodi računa na koji način vam servira čašu, šoljicu kafe ili bilo šta. Nije dovoljno navući samo rukavice, jer time on šiti sebe, dakle, opreznost mora biti na najvišem nivou na svakom koraku”, rekao je Tiodorović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.