Ukoliko bi broj novozaraženih počeo ubrzano da raste, ono što bismo mogli da vratimo od mera odnosilo bi se na konkretno žarište. Nema govora o uvođenju policijskog časa, jer za tako nešto trebalo bi da imamo veliki talas obolelih, što se ne očekuje, kaže za „Blic“ dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Ukupne brojke govore da epidemija u Srbiji janjava, odnosno da virus slabi, uprkos tome što smo prošle nedelje u par dana imali blagi skok, ali smo ipak svedoci da se u pojedinim delovima zemlje javljaju žarišta. To su Vranje, Leskovac i Negotin. U prva dva grada korona je buknula u fabrikama, a u Negotinu u staračkom domu.

Ova situacija povećava zabrinutost i sada već postavlja i legitimno pitanje: da li će biti potrebno da se vrate restriktivne mere u borbi protiv virusa korona.

Kako epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava, daleko smo od uvođenja policijskog časa. Naime, on smatra da je moguće vraćanje pojedinih mera na snagu samo tamo gde se ustanovi novo žarište. Kao mere u tom slučaju, ukoliko bi se ispostavilo kao neophodne za suzbijanje širenja virusa, mogli bi da se zatvore ili da se samo ograniči rada kafića, možda kretanja. Takođe, kao jednu od mogućnosti, dr Tiodorović vidi i zatvaranje vrtića i produženih boravaka u školama.

„Dnevna brojka novozaraženih odraz je našeg ponašanja od popuštanja mera posle Đurđevdana do danas, što se odnosi i na ponašanje građana i rad u kolektivima. Ako budemo poštovali mere zaštite, opasnost od širenja virusa možemo smanjiti na minimum i da je to u epidemijama jedna od ključnih stvari“, kaže dr prof. Tiodorović.

On ukazuje da su mnogi skinuli maske, a da to nije preporučljivo.

„U redu je ako šetate na svežem vazduhu, udaljeni ste od druge osobe dva metra, ali ako vam se neko približi, vratite masku. Dalje, u zatvorenom prostoru morate nositi masku, ne zaboravite, virus je tu, prisutan je, a virusonoša može biti bilo ko. Virus nije počeo da slabi, mi detektujemo virusonoše, izolujemo ih iz kolektiva i tako suzbijamo zarazu. Vodite računa kada idete u kafić, sedite na otvorenom, budite na distanci, a onaj što vam donese posluženje, on posebno mora da vodi računa na koji način vam servira čašu, šoljicu kafe ili bilo šta. Nije dovoljno navući samo rukavice, jer time on šiti sebe, dakle, opreznost mora biti na najvišem nivou na svakom koraku“;objašnjava dr Tiodorović.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentar(1)

  1. zorica vasovic
    20 maja 2020 20:38

    Nadam se da nece ponovno posegnuti za karantinom populacije preko 65.Najugrozeniji su stari i bolesni,tvrdio je krizni stab. Sta je sa starim a zdravim,a sta sa hronicnim bolesnicima koji nisu stari?Molim da ne cuvaju nas vise,sami ce mo brinuti o sebi a ako bas moraju o nekom da brinu,onda neka to budu korisnici domova za stare.Molim da naprave analizu koliko je bilo tesko obolelih preko 65 a da nisu imali pridruzene bolesti.Duguju nam izvinjenje za onaj nehumani karantin,za setnju u vecernjim satima cak i u danima kada je policijski sat trajao 24h,pa smo mogli setati i u prepodnevnim satima

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.