Dr Kisić Tepavčević: Od današnjih 100 zaraženih, najveći broj je iz Vranja, to su direktni, uglavnom porodični kontakti…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna, s trendom pada učestalosti obolevanja, rekla je danas Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke  Instituta Srbije za javno zdravlje “Milan Jovanović – Batut”. 

Rekla je da je “još značajnije da je sve više lakših formi bolesti i sve više zaraženiih bez simptoma”, te se sada “traga za njima”.

Od današnjih ukupno stotinu laboratorijski potvrđenih slučajeva, najveći deo se odnosi ponovo na Vranje, “u jednoj radnoj organizaciji”, rekla je ona. 

“Tih 39 je iz Vranja i to su direktni, uglavnom porodični kontakti sa osobama koje su se inficirale u radnom kolektivu”, rekla je Kisić Tepavčević za TV B92.

Navela je da gotovo sve te osobe nemaju nikakve simptome ili imaju samo blage tegobe.

Rekla je da iako je izvesno da aktivnost virusa opada, pokazalo se šta se dešava ako se virus unese u zatvoreni kolektiv gde su ljudi zajedno satima, a ne koriste ličnu zaštitnu opremu.

“Pokazuje se koliko se brzo i lako ovaj virus širi”, rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje kakve će – ako bude potrebe – biti zdravstvene mere na biračkim mestima na dan izbora u Srbiji 21. juna, rekla je da “svi segmenti našeg života treba da budu usmereni ka činjenici da znamo da virus cirkuliše u našoj populaciji”, a “koliko će dugo, to ne znamo”.

“Moramo da naučimo da živimo s ovim virusom, bez panike i frustracije. Znamo koje nas mere itekako spasavaju, čekamo pronalazak vakcine, ali i bez nje znamo kako treba da se borimo”, rekla je Kisić Tepavčević i naglasila da se to “odnosi na sve segmente našeg života i svo ponašanje”.

“Čeka nas i izborni proces. Svaki segment će i tu da bude jasno definisan i o tome će svi da budu blagovremeno obavešteni”, dodala je ona.

“Napominjem: Svaki deo našeg svakodnevnog funkcionisanja – od odlaska u prodavnicu, u bilo koju ustanovu, baziran je na merama i preporukama za koje se pokazalo da itekako imaju efekta”, rekla je Kisić Tepavčević.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus