Muškarci su u doba korone slabiji pol: Zašto je veći broj zaraženih i preminulih muškog pola?

0
Foto Profimedia

Nije tajna da su muškarci u mnogim aspektima pripadnici slabijeg pola. U proseku, muškarci umiru mlađi i izloženi su većem riziku od bolesti opasnih po život, posebno srčanih oboljenja i mnogih oblika kancera, a čini se da koronavirus Sars-CoV-2 sledi isti obrazac. U samo šest zemalja koje su do 20. marta imale podatke o polu umrlih od COVID-19, udeo muškaraca bio je veći od udela žena, a u Kini, Francuskoj, Italiji i Južnoj Koreji stopa smrtnosti muškaraca u odnosu na stopu smtrnosti žena je bila viša za 50%, piše naučnik Filip Bal u svojoj kolumni za Gardijan.

“Neki podaci mogu biti drugačiji zbog razlika u opsegu testiranja i načinu na koji se beleže i prijavljuju smrti. Međutim, čini se da ovaj koronavirus više pogađa muškarce”, napisao je Bal u kolumni.

Koronavirus je opasniji za ljude sa postojećim zdravstvenim problemima, naročito kardiovaskularnim, plućnim problemima ili hipertenzijom – i sve su to stanja koja nesrazmerno više pogađaju muškarce, a deo razloga jesu i navike: muškarci se u proseku više prepuštaju štetnim zdravstvenim navikama, poput pušenja i konzumiranja alkohola.

Recimo, u Južnoj Koreji, gde je odnos stope smrtnosti muškaraca i žena u srazmeri 2:1, procenat pušača muškog pola je najveći u svim državama OECD-a, dok je procenat ženskih pušača najniži. I druge navike mogu igrati bitnu ulogu u ovom slučaju – na primer – pranje ruku.

Biološke razlike mogu takođe biti umešane. Muškarci imaju slabiji imuni sistem pa su podložniji nizu zaraznih bolesti, poput onih koje izazivaju bakterije. Jedno potencijalno objašnjenje je da su polni hormoni, koji se razlikuju kod muškaraca i žena, uključeni u procese na koji imuni sistem pokreće upalni odgovor na patogene.

Na osnovu prošlih pandemija, za očekivati je da bi COVID-19 predstavljao veći rizik za muškarce. Ovaj koronavirus je usko povezan sa virusom koji je izazvao izbijanje SARSA(teški akutni respiratorni sindrom) 2003. godine, gde je stopa smrtnosti bila znatno veća kod muškaraca. Na primer, u Hong Kongu je od SARSA umrlo 21,9% muškaraca, u poređenju sa 13,2% žena.

“Polne razlike u našoj ranjivosti na ovaj koronavirus i druge bolesti opasne po život oblikovane su socijalnim normama i praksama”, napisao je Bal za Gardijan.

Nepotpune statistike o razlikama uticaja iste bolesti na ratličite polove same po sebi odražavaju nepriznavanje dugogodišnjih preporuka SZO za razdvajanje statistike po polu, da bi se uzroci i posledice mogle bolje sagledati. Verovatno je da su zbog bioloških i kulturoloških razloga, muškarci i žene često različito pogođeni bolešću.

“Ali dok ne shvatimo zašto, svi smo gubitnici”, napisao je Bel u kolumni za Gardijan.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus