Kada će biti kraj epidemije i šta znače onih 28 dana bez novozaraženih, objašnjavaju lekari Kon, Kisić, Tiodorović, Janković i Petrović

1
Fotografije: Beta

U Srbiji je primetan silazni trend epidemije koronavirusa, saglasni su epidemiolozi poslednjih dana imajući u vidu podatke o broju novozaraženih. Danas je registrovano 18 novih slučajeva zaraze.

Lekare iz Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 novinari su ovih dana najčešće pitali kada se može očekivati i zvaničan kraj epidemije u zemlji.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je jutros da “objektivno više nismo u epidemiji” koronavirusa i da je kraj epidemije već došao, a da “ulazimo u period kada se očekuje da počne sporadično da se javlja”.

“Naredne dve nedelje treba polako da se ugasi, da se pojavi nula. Može da se desi da se ne pojavi tako brzo. Mi nismo više u klasičnoj epidemiji”, rekao je Kon.

Na pitanje za koliko dana bi mogla da se završi epidemija koronavirusa u Srbiji, imunulog Srđa Janković je rekao da se to ne može reći.

“Možda ne možemo reći da se kraj vidi u smislu za koliko dana, ali je jasno da se bližimo kraju epidemije”, istakao je Janković.

On je rekao i da je jasno da imamo silazu putanju po pitanju broja novoobolelih u Srbiji.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i epidemiolog Vladimir Petrović izjavio je prethodno da kraj epidemije može da bude proglašen kada 28 dana ne bude zabeležen nijedan slučaj zaraze i dodao da je “još rano za odjavu”.

Petrović je rekao da o proglašenju kraja epidemije u Srbiji po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti odlučuje Ministarstvo zdravlja, koje je i proglasilo epidemiju bolesti od većeg epidemiološkog značaja.

“Obično se, u redovnim uslovima bez pandemije, primenjuje pravilo da prođu dva maksimalna inkubaciona perioda bez registrovanih slučajeva bolesti, nakon čega se odjavljuje epidemija – dakle, 28 dana bez slučajeva”, rekao je Petrović i dodao da to u situaciji kada je proglašena pandemija može biti promenjeno pa se sa odjavom može čekati do kraja pandemije.

Prema njegovim rečima, činjenica je da će tokom leta biti dosta asimptomatski zaraženih osoba i neki od njih će imati pozitivan PCR test, i to će dati sliku da je bolest stalno prisutna i da se nisu stekli uslovi za odjavu.

“Kada bismo posmatrali samo prirodan tok epidemije, ona bi se mogla odjaviti kada prođe svoj vrhunac odnosno kada se 60-70 odsto ukupne populacije prokuži i stekne imunitet a epidemija krene u prirodno gašenje. U svakom slučaju, ostaje da se situacija prati i proceni u narednom periodu, kao i da se uzmu u obzir preporuke SZO. Još je rano za odjavu”, kazao je Petrović.

Zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” i epidemiolog Darija Kisić Tepavčevič je izjavila ranije danas da će biti drugog talasa epidemije ako koronavirus “preživi” na južnoj hemisferi i ponovo se vrati, ali da se sada zna šta treba preduzimati čak i bez vakcine.

Kisić Tepavčević je rekla da se više neće ponoviti tako jak udar epidemije koronavirusa, kao što je to bilo prvi put ove godine, i da ne treba sa panikom razmišljati o drugom talasu koji je vrlo verovatan.

“Rezultati koje smo postigli pokazuju kako nam je spreman zdravstveni sistem i kako smo ga ojačali tokom pandemije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da se epidemije ciklično javljaju i da će to najverovatnije biti slučaj sa koronavirusom, ali da “po definiciji epidemija nije veliki broj obolelih nego broj koji je neuobičajen za određeni vremenski period”.

Kisić Tepavčević je rekla da u Srbiji još nije završen prvi talas epidemije koronavirusa i da ima još nekoliko pacijenata sa težom kliničkom slikom, odnosno onih koji su na respiratorima.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je jutros kako su mnoge mere za suzbijanje epidemije relaksirane, ali da građani i dalje imaju obavezu da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže razmak.

“Rukavice su potrebne u firmama, na pijaci ili trgovini. Potrebno je takođe više puta prati ruke i vršiti dezinfekciju”, izjavio je Tiodorović.

Ukoliko se ljudi toga pridržavaju, dodao je, za 14 dana biće mnogo bolja situacija, iako se, kako je rekao, epidemija zvanično može odjaviti tek posle 28 dana bez obolelih i pozitivnih.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Испред Српског лекарског друштва да Исака Бен Израела предложите за Нобелову награду. Ваш сто за конференције за штампу да преместите у дечије позориште, и тамо настављате да забављате аудиторијум.

Comments are closed.