Galup istražuje: Oko 60 odsto građana Srbije zabrinuto zbog koronavirusa, na Balkanu se smatra da je opasnost od pandemije preuveličana

0
Foto: Profimedia

Oko 60 odsto građana Srbije zabrinuto je zbog pandemije koronavirusa a 48 odsto smatra da se Vlada dobro nosi sa aktuelnom situacijom dok njih 42 odsto ima suprotno mišljenje, pokazuju rezultati međunarodnog istraživanja Galup Internešnl (Gallup International).

Anketa sprovedena od 11. do 22. marta pokazala je da se na Balkanu pretežno smatra da je opasnost od pandemije koronavirusa preuveličana, kako smatra 73 odsto ispitanika u BiH i Severnoj Makedoniji, odnosno 72 odsto u Bugarskoj dok je u Srbiji taj procenat niži i iznosi 42 odsto.

Oko 32 odsto ispitanika u Srbiji smatra da je epidemija posledica namernog širenja zaraze dok 31 odsto anketiranih veruje u njeno prirodno poreklo.

Većina ispitanika u svetu izražava jasnu spremnost da privremeno žrtvuje neka svoja prava ako to pomaže u sprečavanju širenja infekcije, pa taj stav iznosi skoro 70 odsto anketiranih građana Srbije, 95 odsto Austrijanaca, 91 odsto Holanđana i samo 45 odsto građana SAD.

Najzadovoljni reakcijom države na pandemiju koronavirusa su građani Austrije (88 odsto), slede stanovnii Indije (83 odsto) i Holandije (79 odsto) dok 44 odsto Nemaca i 46 odsto Amerikanaca smatra da se vlade tih zemalja ne nose dobro sa pandemijom.

Kada je reč o očekivanjima građana u narednom periodu, oko 56 odsto ispitanika u Srbiji smatra da najgori period epidemije tek dolazi, 32 odsto da će situacija ostati ista dok 12 odsto smatra da je najgore prošlo.

Najveći pesimisti u tom pogledu su Britanci pošto 82 odsto njih smatra da najgore tek dolazi, slede Holanđani, Francuzi i Austrijanci dok 60 odsto građana Indije, 63 odsto Turaka i 83 odsto stanovnika Azerbejdžana smatra da je najteži period pandemije prošao.

Istraživanje je pokazalo i da je meru kućnog karantina globalno preduzelo 14 odsto ispitanika, najviše u Italiji.

Globalno prevladava uverenje da se koronavirus prirodno pojavio dok 58 odsto anketiranih u Bugarskoj i 53 odsto u Severnoj Makedoniji smatra da je u pitanju namerno širenje zaraze.

Anketa je obuhvatila više od 28.000 građana u 30 zemalja, između ostalih u Rusiji, Indiji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus