Etiopija je imala samo tri kreveta, lekari u Zimbabveu su operisali bez rukavica, političari se leče u inostranstvu…: Afričke elite primorane da se leče u svojim zemljama

0
Beta - AP Photo/Themba Hadebe

Pandemija koronavirusa mogla bi da umanji jednu od većih nejednakosti u Africi, gde neki od šefova država i pripadnika društvenih elita kada im zatreba lečenje idu u Evropu ili Aziju, što je njihovim građanima nemoguće.

Budući da njihove zemlje sada uvode stroge zabrane putovanja, i oni bi se mogli naći u domaćem zdravstvu.

Lideri zemalja od Benina do Zimbabvea lečili su se u inostranstvu dok su njihovi slabo finansirani zdravstveni sistemi išli od jedne do druge krize. Predsednici Nigerije, Malavija i Zambije su među onima koji su preminuli van svojih država.

Takva praksa je toliko ozloglašena da je južnoafrički ministar zdravlja pre nekoliko godina rekao da Afrika “treba da se stidi”.

“Mi smo jedini kontinent čiji lideri na lečenje idu van kontinenta”, rekao je tada Aron Motsoaledi.

Danas talas globalnih ograničenja putovanja preti onemogućavanje te opcije za niz starih afričkih lidera. Više od 30 međunarodnih aerodroma u Africi, od ukupno 57, zatvoreno je ili je uvelo stroga ograničenja letova, navodi američki Stejt department. U pojedinim trenucima je nebo iznad Afrike bilo gotovo prazno.

“COVID-19 je šansa za naše lidere da preispitaju prioritete”, kaže Livingston Sevanjana iz Fondacije za ljudska prava, organizacije koja odavno poziva afričke zemlje da više ulažu u zdravstvo.

Taj poziv ipak nije urodio plodom, iako se kontinent bori s ozbiljnim krizama poput smrtonosnih epidemija ebole i pošasti malarije i HIV-a.

Afrika na zdravstvo izdvaja oko pet odsto BDP-a, što je oko polovine svetskog proseka. To traje uprkos obećanju članica Afričke unije, datom 2001, da troše mnogo više. Novac se nekad preusmeri na bezbednost ili prosto proneveri, pa su nestašice uobičajene.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Etiopija je 2015. imala samo tri bolnička kreveta na 10.000 ljudi, u odnosu na desetine u SAD i Evropi. Centralnoafrička republika je u zemlji imala samo tri respiratora. Lekari u Zimbabveu su pričali da su ljude operisali goloruki jer nisu imali rukavice.

Stručnjaci upozoravaju da će mnoge zemlje biti u velikim problemima ako se koronavirus raširi, što je već veoma blizu. U Burkini Faso je zaraženo nekoliko ministara, kao i najbliži savetnik predsednika Nigerije. Jedan savetnik predsednika Konga je preminuo. Novi koronavirus kod većine ljudi izaziva u najgorem slučaju umerene simptome.

“Ako testiranje u nekoj zemlji pokaže da ste pozitivni, treba da se lečite tu. Nije u pitanju smrtna presuda”, navodi šef Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džon Nkengasong.

Neki Nigerijici su zabrinuti da bi njihov predsednik Muhamadu Buhari mogao biti među žrtvama virusa. Nakon što je Buhari više puta nestajao iz javnosti, pa i zbog višenedeljnog lečenja neidentifikovanih zdravstvenih problema u Londonu, mnogi su na Tviteru upitali zašto se nije obratio naciji dok broj zaraženih raste.

Buharijev kabinet je odbacio sve špekulacije kao glasine. Kada se najzad pojavio, objavio je da su suspendovani svi letovi privatnih aviona. Međunarodni aerodromi su od ranije zatvoreni.

Kao još češći putnik u inostranstvo, 87-ogodišnji predsednik Kameruna Pol Bija se suočava sa sve češćim kritikama zbog nepojavljivanja u javnosti otkako se virus pojavio u zemlji. Juče je broj zaraženih prešao 500, što je drugi najveći broj u podsaharskoj Africi, posle Južne Afrike.

Iako su ograničenja putovanja uglavnom pogodila bogate, analitičar Aleks Rusero smatra da bi odlučni afrički lider sigurno i sada pronašao način da ode u inostranstvo na lečenje.

“Oni se toliko boje smrti da bi učinili sve, čak i da privatnim avionom odlete u privatnu kliniku u stranoj zemlji”, navodi Rusero. On živi u Zimbabveu, čiji je pokojni predsednik Robert Mugabe često išao u Aziju na lečenje.

Zimbabve je verovatno i najteži slučaj budući da je zdravstveni sistem u kolapsu. Čak i pre pandemije se od porodica pacijenata često tražilo da nabave osnovne stvari poput rukavica ili čiste vode.

Potpredsednik Zimbabvea Konstantino Čivenga je prošlog meseca otišao na lečenje u Kinu, u vreme dok je koronavirus u toj zemlji slabio. Zimbabve je zatvorio granice nekoliko dana kasnije, pošto je prva osoba u toj zemlji preminula od zaraze.

Čivenga se u međuvremenu vratio i predvodi krizni štab.

Međutim, pojedini iz nove generacije afričkih lidera su se potrudili da se angažuju na prevenciji.

Predsednik Bocvane Mokgeveci Masisi je u početku prkosio zabrani putovanja za državne službenike kada je otišao u susednu Namibiju na inauguraciju predsednika te zemlje. Ipak, nakon toga je otišao u samoizolaciju i govori drugima da ostanu kod kuće, nazivajući to “bukvalno pitanjem života i smrti”.

Južnoafrički lider Siril Ramafosa testirao se na virus i saopštio da nije zaražen, uoči tronedeljnog policijskog časa u najrazvijenijoj afričkoj državi. U samoizolaciju je otišao i predsednik Madagaskara Andri Ražoelina.

Drugi lideri, među kojima su predsednik Burkine Faso Roš Mark Kristijan Kabore i premijer Etiopije Abij Ahmed, objavili su slike na kojima rade putem videokonferencija dok svoje građane pozivaju da se drže dalje jedni od drugih.

Ipak, iako su afrički lideri više nego ikada vezani za svoje zemlje, njihov pristup medicinskoj nezi je i dalje neuporedivo bolji nego za većinu njihovih građana.

U Uagaduguu, prestonici Burkine Faso, student medicine Frank Bienveni Zida se nalazi u samoizolaciji i zabrinut je jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Zida brine da bi mogao zaraziti ljude u svom mestu, ali njegovi pokušaji da se testira nisu bili uspešni. Tri dana je bez rezultata zvao specijalni telefonski broj da bi tražio testiranje.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus