ECDC: Zatvaranje granica ne sprečava širenje virusa

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Zatvaranje granica ne doprinosi mnogo sprečavanju širenja epidemije korona virusa, saopštio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), napominjući da ni mere kao što su testiranje putnika pre polaska ili merenje temperature pri dolasku uglavnom nisu efikasne, prenose mediji.

U sinoć objavljenom izveštaju Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ocenjuje da je zatvaranje granica imalo vrlo negativne efekte po ekonomiju i da je bilo delotvorno samo kada je reč o odlaganju epidemije na njenom početku i u izolovanim regionima, prenosi Rojters.

“Dostupni dokazi ne podržavaju preporuke o zatvaranju granice što će izazvati značajne sekundarne efekte i društvene i ekonomske poremećaje u EU, koja normalno funkcioniše sa otvorenim granicama među državama članicama”, navela je evropska zdravstvena agencija.

Izveštaj ECDC ukazuje i da epidemiološki podaci možda nisu pouzdani pošto evropske zemlje ne primenjuju zajednički pristup za testiranje na Kovid 19 i prijavljivanje slučajeva, zbog čega je nije moguće porediti brzine širenja epidemije.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti navodi i da primoravanje ljudi da se testiraju pre putovanja može imati samo ograničenu vrednost jer se putnik može zaraziti tik pre polaska ili tokom putovanja zbog dvonedeljnog perioda inkubacije kod ovog virusa.

Što se tiče proveravanja temperature putnika na dolasku, ECDC ukazuje da putnici mogu biti već zaraženi, a da nemaju temperaturu.

Upitnici koje ispunjavaju putnici o svom zdravstvenom stanju mogu da ponude dodatne korisne informacije, ali predstavljaju rizik kada je reč o zaštiti podataka, navodi ECDC.

Evropski centar za prevenciju i kontolu bolesti naglašava i da imunitetske potvrde izdate posle testa na antitela nisu pouzdane.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus