Dr Milićev: “Kod dece su simptomi koronavirusa dosta nekarakteristični, slični kao kod odraslih ali i odbijanje obroka, mučnina…”

0
Foto Screenshoot/Prva TV

Jedna od teorija zašto koronavirus retko napada decu ili su simptomi blagi jeste da receptor ACE-2 nije dovoljno razvijen, a potreban je virusu da bi ušao u pluća. Druga teorija je da su dečja pluća zdravija.

Dr Saša Milićević, pedijatar, kaže da su se teorije u praksi potvrdile i nema mnogo dece koja su inficirana koronavirusom. Ipak, napominje da je teško razaznati kod dece prisutnost infekcije jer su simptomi koronavirusa dosta nekarakteristični, to jest kao i svaka druga prehlada ili alegrijska reakcija. Koronavirus može da prouzrokuje akutno pogoršanje kod dece koja imaju bilo koje hronično oboljenje.

”Deca koja imaju astmu su ugroženija jer oni imaju otežano disanje u periodu proleća, kao i takozvano ‘zviždanje u plućima’, tako da deca ako dobiju infekciju ovi simptomi će se pojačati. Jako je važno da se preventivna terapija koristi”, rekao je on gostujući u “Jutru” na TV Prvoj, preneo je B92.

Simptomi koronavirusa su jako slični kao i kod odraslih, ali osim groznice, temperature, kašljanja kod dece se primećuje i odbijanje obroka, takođe se pojavljuju mučnine i tečna stolica. Dr Milićević savetuje roditelje da se ne plaše odmah ukoliko dođe do nekih od navedenih simptoma, jer ne treba izgubiti iz vida činjenicu da traje i sezona stomačnog virusa.

“Jeste da deca ređe obolevaju, ali nikako ne treba da se kreću i budu u kontaktu sa drugom decom ili odraslim”, kaže pedijatar i da je sada trenutak da igraju igrice i da se deca drugačije animiraju, a sa drugarima neka održavaju kontakt putem Vajbera ili Vocaapa, i na taj načini se mogu uveriti da i njihovi drugari ne provode vreme igrajući se sa ostalom decom napolju.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus