Dr Kon: “Antivakcinalisti su agresivni zbog uverenosti da spasavaju svet. Jasno je da se najavljuje žestoka borba…”

3
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog dr Predrag Kon osvrnuo se na reakcije protivnike vakcinacije koje su prethodnih dana bile učestale pogotovo na društvenim mrežama, zbog, kako je naveo, pitanja novinara o vakcini za koronavirusa kao i izjavi Novaka Đokovića na ovu temu.

“Antivakcinalista ima oko 1%. Utisak na društvenim mrežama je potpuno drugačiji. Kada se uznemire vrlo su aktivni i besni. To pokazuje deluziju i uverenost ovih ljudi koji često imaju mesijanske ideje. Agresivni zbog uverenosti da spasavaju svet, ponašaju se potpuno iracionalno, napadajući naučnu medicinu i sve koji su u njoj zaštitnici narodnog zdravlja. Probuđeni su sada zbog pitanja novinara u vezi vakcine protiv sars 2 CoV kandidata iz Velike Britanije i zbog Đokovićeve otvorenost da priča o ovoj temi”, napisao je Kon na Fejsbuku.

On je dodao da su vakcine sam temelj narodnog zdravlja

“Bez njih bi svet gotovo neprekidno bio u situacijama sličnim današnjoj, s tim što bi umiranje bilo u dečijem životnom dobu. Pitanje vakcine uopšte nije aktuelno…time je ovaj eksces u oblasti javnog zdravlja izuzetno zanimljiv. Jasno je da se već sada najavljuje žestoka borba koja će se maksimalno politizovati kada vakcina bude dostupna. Ovaj napad veze nema sa realnošću, ali pokušajte da pratite javne ličnosti i način na koji će reagovati…Ovo je prvi ozbiljan poziv za sve one koji se bave zdravim stilovima života i promocijom zdravlja”, naveo je dr Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. Ван сваког груписања, за ове, или оне, мора постојати могућност избора. Једни су се вакцинисали и заштићени су, други нису и сносе за то ризик, ничим угрожавајући било кога. Као што се све прави, тако се прави и вакцина. Купите нешто ново, а оно се покаже да није у реду, па се јавите некоме у гаранцији. То код вакцина не постоји, последице су трајне. Имали смо искуства са таквим производима наше мануфактуре, која је својевремено десетковала популацију људи у старијем добу, погубније од самог вируса. Уколико је држава спремна да стане иза оваквих “фелеричних” производа и у овој области, тада би се могло говорити о унисоном ставу у поводу потпуне вакцинације. У сваком другом случају, свакако не.

  2. Ko hoce neka se vakcinise a ti mozes prvi mozes da se vakcinises i sa sto hiljada vakcina mozes i vakcinu protiv smrti da primis i nikad da ne umres ostavi nas druge da sa nasim telom sami raspolazemo nisi ti ili drzava vlasnik nasih tela

Comments are closed.