Dobra strana pandemije: Posle deset godina pokušavanja, pande u ZOO vrtu se parile, nije bilo ljudi da im smetaju

0
Foto: Profimedia

Zoološki vrt Ocean Park u Hongkongu možda će dobiti bebe pande pošto su dve pande, Jing Jing i Li Li uspele da se pare u ponedeljak ujutru, prvi put posle deset godina pokušaja, piše BBC.

Zoološki vrt je zatvoren zbog pandemije, što je uticalo pozitivno na životinje u zatočeništvu. Radnici u ZOO vrtu kažu da su pande pokušavale da se pare još od 2010. godine, ali s malim uspehom, i da su konačno uspele posle “godina pokušavanja i učenja”. Kako je Ocean Park zatvoren za publiku, par pandi je imao privatnost, što su iskoristili. Majkl Bus, izvršni direktor za zaštitu prirode Ocean Park-a kaže da je osoblje uzbuđeno zbog toga što veruju da će uskoro dobiti bebu pandu.

“Šanse za trudnoću prirodnim parenjem veće su nego veštačkom oplodnjom”, naveo je u izjavi.

Sezona parenja za pande je od marta do maja, pa je ekipa veterinara pažljivo tražila znakove da su se pande parile. Čuvari ZOO vrta pratili su nivo hormona kod pandi kako bi videli kada su spremni za parenje. Krajem marta pande su počele s uobičajenim udvaranjem u njihovom svetu, i Li i je ostavljao tragove mirisa i njušio Jing Jing tragove, dok je ona počela da se igra u vodi.

Trudnoća pande može da se otkrije samo ultrazvukom oko 14 do 17 dana pre rođenja. Trudnoća može da traje i do deset meseci, tako da će možda proći dosta vremena dok osoblje u ZOO vrtu ne sazna rezultate ovog pokušaja.

“Nadamo se da ćemo ove godine već dobiti predivne vesti sugrađanima i dati dalji doprinos očuvanju ove ranjive vrste”, naveo je Bus.

Pande su vrlo podložne izumiranju i prema podacima Svetske organizacije za zaštitu divljih životinja (WWO), ima ih nešto više od 1.800 u divljini.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Problem je što ženke pande ovuliraju samo jednom godišnje u kratkom vremenu, pa je mužjacima vrlo teško da to brzo otkriju, da bi došlo do začeća. Takođe, neke studije tvrde da one moraju da se dopadnu jedna drugoj da bi se razmnožavale, što je vrlo teško ako nemaju puno mogućnosti. ZOO vrtovi se obično odlučuju za veštačku oplodnju da bi prevazišli ove probleme. Ti napori su se pokazali dobrim jer su 2017. divlje pande sa “ugroženih” prebačene na status “ranjivih” vrsta.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?