Direktor SZO: Pandemija se ubrzava, ali mi možemo da promenimo njenu putanju

0
Foto Profimedia

Pandemija koronavirusa se ubrzava, međutim, njena putanja može biti modifikovana, ocenio je šef Svetske zdravstvene organizacije, pozivajući zemlje da krenu u “napad” testiranjem svih slučajeva i stavljanjem u karantin njihovih bliskih kontakata.

“Više od 300.000 slučajeva bolesti COVID-19 zabeleženo je do sada. To je razarajuće, pandemija se ubrzava, međutim, mi možemo da promenimo njenu putanju”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi. 

Trebalo je 67 dana da se dođe do 100.000 zaraženih, 11 dana da ih bude 200.000 i samo četiri dana da dostigne 300.000, rekao je on. 

“Ali ono što je najvažnije je šta radimo. Ne možemo dobiti fudbalsku utakmicu samo odbranom. Treba takođe napadati”, rekao je on i ukazao da su zahtevanje od ljudi da ostanu kod kuće i uspostavljanje mera fizičkog distanciranja važni načini za usporavanje napredovanja virusa i dobijanja na vremenu, ali da za pobedu nad virusom neće pomoći samo mere odbrane.

“Da bi se pobedio virus treba ga napadati agresivnom i ciljanom taktikom. Treba testirati svaki sumnjnivi slučaj, izolovati i lečiti svaki potvrđen slučaj i pratiti i staviti u karantin svaki njegov bliski kontakt”, rekao je šef SZO. 

On je rekao da uviđa da je nekim zemljama teško da sprovedu te ofanzivne mere zbog nedostatka sredstava.

Šef SZO je takođe osudio davanje lekova pacijentima zaraženih novim korona virusom pre nego što se naučna zajednica ne složi o njihovoj efikasnosti i upozorio na “lažne nade” koje to može da izazove. 

“Sužene i nasumične studije, napravljene na osnovu posmtranja, neće nam doneti odgovore koji su nam potrebni. Davanje netestiranih lekova bez dovoljnog dokaza moglo bi izazvati lažne nade i čak napraviti više štete i istovremeno dovesti do nestašice neohodnih lekova za lečenje drugih bolesti”, rekao je on.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus