Dobro pitanje: Da li kuvanje ubija koronavirus? Ako imamo u vidu da je većina kuvane hrane iznad 56 stepeni…

0
Foto: Profimedia

Jedno od čestih pitanja čitalaca u Americi bilo je da li kuvanje hrane ubija koronavirus, u slučaju da postoji na namirnicama. S obzirom da je pandemija u toku, tek se upoznaju činjenice o njemu, ali na ovo pitanje za LA Times odgovara dr Stiven Berger, ekspert za infektivne bolesti, klinički mikrobiolog, suosnivač GIDEON-a (Globalne mreže za infektivne bolesti i epidemiologiju).

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-432-od-23-aprila/

“Nije bilo slučajeva Covid-19 povezanih sa unosom hrane, ali pitanje je dobro”, kaže dr Berger. “Covid-19, na kraju krajeva, uzrokovan je virusom koji ulazi u telo kroz nos ili usta. Konačno, namirnice mogu da budu kontaminirane virusom, ali kao i drugi virusi, bakterije i paraziti, kada ih progutamo, najverovatnije će biti uništeni želučanom kiselinom. Ako virus preživi u crevima, ne postoji put da bude prenet do pluća.

Da li Covid-19 može da bude prenet tokom konzumiranja hrane ili samo kroz respiratorni sistem?

Virus koji izaziva Covid-19 mora da uđe u respiratorni sistem da bi proizveo bolest. Postoji mogućnost da ono što unesemo može da putuje iz usta preko grkljana i dospe u pluća. Smatra se da se zaraza virusom ovako događa retko, ako se uopšte ikada i dogodi.

Ako se virus koji izaziva Covid-19 nalazi na hrani, može li da se ubije kuvanjem i na kojoj temperaturi?

Virus SARS, bliski srodnik virusa koji izaziva Covid-19, deaktiviran je na temperaturama od 56 do 65 stepeni Celzijusovih (većina kuvane hrane je te ili iznad te temperature).

Da li virus “umire” lakše od bakterija koje mogu da opstanu na našoj hrani?

Za razliku od virusa, bakterije mogu da se razmnožavaju u hrani i mnoge vrste su vrlo otporne na toplotu i suvoću.

Postoji li nešto specifično o Covid-19 što otežava da ga izbacimo iz hrane?

Ne baš. Uobičajeno praktikovanje higijene, skladištenja, čišćenja i kuvanja koje se već praktikuju u prodavnicama i restoranima takođe će pomoći u uklanjanju ovog virusa iz hrane.

Da li može da se dobije Covid-19 iz hrane?

Krajnji odgovor je… ne.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?